10. ročník Grand Prix Svetozára Stračinu pozná svojich víťazov, ocenenie získala aj RTVS
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 14.05.2021
V stredu 12. mája vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu vyvrcholil záverečným koncertom 10. ročník Grand Prix Svetozára Stračinu. Hlavnú cenu si odniesla nahrávka Českého rozhlasu s názvom Beskydský Chameleón. Spomedzi 40 nahrávok hudobného folklóru, ktoré do súťaže poslalo 13 vysielateľov z krajín združených v Európskej vysielacej únii, ju vybrala medzinárodná porota vedená prof. Bernardom Garajom zo Slovenska.


Porota udelila aj 5 vedľajších cien. Za najlepšiu nahrávku rešpektujúcu tradičnú formu predvedenia ju získalo Radio Russia za titul Bola skorá jar (It Was Early Spring). Pieseň je spätá s dedinou Prudki v Krasnogvardejskom okrese v regióne Belgorod. Spieva sa v nej o posledných slobodných dňoch mladého muža, ktorý rukuje na front. V dedine sa vo veľkej miere zachovali staré ruské piesňové tradície a ich nositelia tam žijú dodnes. Folklórny súbor „Meždurečie" (medziriečie) založili v Moskve mladí milovníci piesňových tradícií južného Ruska.

Vedľajšiu cenu za interpretačný výkon získal Bulharský národný rozhlas za nahrávku Tráckych piesní v podaní hráča na gadulku Simeona Ilieva. Simeon je 16-ročný študent Národnej školy ľudového umenia v Kotele. Je virtuózom v hre na gadulku a držiteľom mnohých cien z národných súťaží bulharskej ľudovej hudby. Trácke chorály sú náročnou hudobnou skladbou z dielne skladateľa a interpreta na gadulku Atanasa Valčeva.

Za najlepšiu kolekciu nahrávok ocenili Rozhlas a televíziu Slovenska. Slovenský rozhlas nominoval do súťaže spolu 4 nahrávky, medzi ktorými boli ukážky tradičného spevu zo severovýchodného Slovenska, uspávanky z Liptova, či Vianočné piesne z Kysúc a Horehronia, ako aj moderná jazzová úprava srbskej ľudovej piesne z dielne huslistky Barbory Botošovej Niška Banja.

Vedľajšiu cenu za najkreatívnejšiu fúziu starobylých a súčasných hudobných tradícií získalo Radio Canada za nahrávku Suita pre Chagalla. Ide o skladbu, ktorú v žánri tradičnej hudby klezmer skomponoval Gabriel Paquin-Buki v roku 2017 pri príležitosti výstavy Chagallových obrazov v Montreale. Odkazuje ňou na bielorusko-židovské korene tohto mimoriadne umelecky nadaného výtvarníka.

Cenu za technickú úroveň nahrávky udelili rakúskej ORF za nahrávku Tri kožené pančuchy. Táto pieseň je súčasťou CD, ktoré pod názvom "Jucker, Springer, Rongger, Schlicher" vyšlo z dielne vydavateľstva ORF Vorarlberg a obsahuje tance a piesne, ktoré boli súčasťou starých hudobných zbierok zo začiatku 19. storočia. Zámerom tvorcov spomínaného albumu je znovu oživiť tradičné rakúske ľudové piesne.

Súťaž Grand Prix Svetozára Stračinu sa koná každé dva roky. Výsledky vyhlásili v rozhlasovej obrátenej pyramíde na galakoncerte, ktorý bol venovaný nášmu fenomenálnemu skladateľovi Svetozárovi Stračinovi, od ktorého úmrtia uplynulo vo februári 25 rokov. Podľa slov generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka desať ročníkov Grand Prix Svetozára Stračinu odprezentovalo množstvo nahrávok hudobného folklóru z rôznych kútov sveta, najrôznejšie zvuky a podoby tradičnej hudby - od tých najarchaickejších až po moderne znejúce spojenia folklóru s inými žánrami.

„Hudobné či piesňové tradície obohacujú náš každodenný život bez toho, aby sme si to zásadne uvedomovali. Aj preto verím, že toto podujatie bude mať naďalej čo ponúknuť a zároveň bude inšpiráciou pre tvorcov, spracúvajúcich bohatý folklórny fond jednotlivých krajín", uzavrel generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Záznam z galakoncertu Pocta Svetozárovi Stračinovi odvysiela Rádio Regina Západ 29. mája o 15.05 h v relácii Klenotnica ľudovej hudby. Večer, 29. mája o 20.00 h v relácii Husličky z javora poslucháčov zoznámime s víťaznými skladbami medzinárodnej súťažnej prehliadky rozhlasových nahrávok folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu.


Bratislava, 13. máj 2021, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/28983/10-rocnik-grand-prix-svetozara-stracinu-pozna-svojich-vitazov-ocenenie-ziskala-aj-rtvs/