Nejrozmanitější podívanou najdete na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 24.05.2021
Od velkých bitev, přes fascinující přírodní podívanou, různá nej, až třeba po nejrychlejší traktor světa – Prima ZOOM vás zkrátka baví. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Ztracená království Turkmenistánu; čeká nás Velká bitva u Stalingradu; poznáte Největší tvory planety a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 5., 21.00 hod. – Ztracená království Turkmenistánu

Vydejte se společně s námi na cestu do ztracených království Turkmenistánu. Stát kdysi považovaný za jednu z nejchudších oblastí Sovětského svazu je dnes jednou z nejuzavřenějších zemí světa. Díky ropě a zemnímu plynu Turkmenistán zbohatl. Přesto zůstal izolovaný. Je to poprvé za posledních deset let, co nějaký filmový štáb dostal možnost tady svobodně natáčet. Náš tým zachytil prostředí historických vykopávek a práci mezinárodních odborníků na místech, kam byl dříve vstup zakázán. Před 4000 lety byl Turkmenistán centrem moci starověkého světa. Ale kvůli rozkvětu Mezopotámie a Egypta tato říše, pojmenovaná jako „Margiána“, zanikla v čase. Teprve nedávno se archeologům uprostřed pouště Karakum podařilo znovu objevit hlavní město ztraceného impéria a úžasné poklady, které ukrývalo. Dechberoucí letecké záběry ukazují velkolepé rozměry dříve ztracené metropole v plné kráse. Na sousedním místě zvaném Ulug Depe mezinárodní tým výzkumníků opatrně odkrývá mohutná opevnění zničených měst Merw a Köneügentsch, které organizace UNESCO vyhlásila chráněnými památkami. Není divu, že se díky novým objevům ze starověkého světa stala Asie středem zájmu médií až na druhém konci naší planety. Turkmenistán je významným a nepřehlédnutelným místem dějin lidstva. Připojte se k nám a zahraničním turistům, jejichž počet se neustále zvyšuje, a navštivte ztracená království Turkmenistánu.


27. 5., 20.00 hod. – Velká bitva u Stalingradu (Operace Uran)

V roce 1942 jednotky nacistického Wehrmachtu projely přes jih Sovětského svazu jako horký nůž máslem. Zastavily se až u Stalingradu. Stalin vydal příkaz číslo 227: nikdo už neustoupí ani o jeden jediný krok. Tajný plán nazvaný Uran vedl k odříznutí nacistických jednotek o síle 320 tisíc mužů. Porážka Třetí říše u Stalingradu se stala neodvratnou. Generál Paulus žádal velení o záchranu přeživších německých vojáků, ale Hitler odmítl kapitulovat. Buďte spolu s námi součástí historické výpravy do hrdinného města Stalingrad (dnes přejmenovaného na Volgograd) – ohlédneme se společně za jednou z největších bitev druhé světové války.


27. 5., 21.00 hod. – První světová válka v číslech (Pochod do války)

První světová válka se nepodobala ničemu, co se událo před ní. Byla to válka čísel. Vojáci, munice, zbraně, lodě, letadla: jejich množství znamenalo rozhodující rozdíl mezi vítězstvím a porážkou. Poprvé v dějinách se vše zaznamenávalo s naprosto přesnými podrobnostmi. Kvůli válce bylo mobilizováno 65 milionů mužů, kteří umírali rychlostí 6000 za den. Bylo vyrobeno 1,2 miliardy dělostřeleckých granátů, 1,1 milionu kulometů a vypáleno 50 miliard střel. První světovou válku v číslech vybojovali generálové, pro které nebyla žádná cena příliš vysoká.


27. 5., 22.00 hod. – Cirkus na obloze

Dravci patří k nejimpozantnějším tvorům na naší obloze. Orli, sokoli a jestřábi jsou z nich nejznámější. Ale zrovna to nejsou lovci, kteří typicky krouží nad poli a pastvinami. Určitě ne tak jako káňata a motáci. Tito nejlehčí dravci jsou zároveň nejzajímavější. Když si hledají partnera nebo partnerku pro příští období páření, oddávají se ve vzduchu nespoutaným akrobatickým kouskům. A když klidně a jistě plachtí nad otevřenou krajinou, znamená to, že vyrazili na lov. Člověk mění okolní krajinu a počty hlodavců ve volné přírodě na některých místech dramaticky klesají. Kvůli tomu je v ohrožení také dechberoucí akrobatický cirkus dravých ptáků na obloze. Ale protože dravci se dokážou pozoruhodně přizpůsobit, show pokračuje.


28. 5., 21.00 hod. – Útes plný života (Korálové království)

Ponořte se hluboko pod vlny nejbohatšího a nejsložitějšího ekosystému světa. Přírodovědný seriál Útes plný života, který měl rozpočet milion dolarů a natočil ho cenou Emmy oceněný kameraman Richard Fitzpatrick, se natáčel během období čtyř let. Setkejte se se zvířaty všech velikostí, pro které je korálový útes domovem. Uvidíte dravé žraloky tygří, medúzu čtyřhranku, jež je nejjedovatější na světě, ale i pářící se keporkaky nebo čerstvě vylíhnuté želvy. Tento přírodovědný seriál nevynechá žádný z různorodých zvířecích druhů žijících po celé délce 2300 kilometrů Velkého bariérového útesu.


29. 5., 20.00 hod. – Největší tvorové planety

Největší zvířata na světě odjakživa dráždila naši představivost. Ale i když být velký má své výhody, znamená to také nutnost muset se vyrovnávat s velkými problémy. Tak třeba největší ještěr světa varan komodský má tak obrovskou chuť k jídlu, že musí spořádat desetkrát víc kořisti, než sám váží. Anebo nejvyšší zvíře ze všech, žirafa, která musí mít kvůli nesmírně dlouhému krku pod kontrolou velmi vysoký krevní tlak. Největší tvorové planety podstupují někdy takřka nepředstavitelné věci, aby dokázali přežít. Nenechte si ujít jejich fascinující příběhy.


30. 5., 20.00 hod. – Guy Martin: Nejrychlejší traktor světa

Guy Martin měl odjakživa rád traktory. Poprvé se vyškrábal za volant jednoho z nich, když mu bylo teprve pět let. Docela dlouhou dobu navíc přemýšlel o tom, jak rychle vlastně takový traktor může jet? Ale díky pomoci britského strojírenského giganta JCB na to už brzy sám přijde. Nebavíme se tady o tom, že z maximální rychlosti obyčejného traktoru vymáčkneme pár kilometrů v hodině navíc. Guy má v úmyslu představit světu první traktor, který to rozjede rovnou dvoustovkou, a na to potřebuje celovečerní dokument.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 24. 5. 2021






 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29002/nejrozmanitejsi-podivanou-najdete-na-prima-zoom/