Žraloci a kapři na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.06.2021
Máme pro vás zajímavý dvojboj – celé léto každý pátek večer ty největší zvláštnosti ze života obávaných, ale fascinujících žraloků a neméně zajímavých kaprů. Žraloci jsou především predátoři a obývají většinu moří a oceánů na Zemi. Někteří z nich se vyskytují i v brakických vodách při ústí řek a pronikají do jejich dolních toků, několik málo druhů se dokonce adaptovalo na život ve větších sladkých jezerech.


Ze současné fauny patří žraloci k nejstarším skupinám živočichů. První žraloci se objevují ve fosilních nálezech ve vrstvách z doby před 450–420 miliony lety, tedy dříve, než se objevili první suchozemští obratlovci a před kolonizací kontinentů rostlinami. Asi nejznámější je velký bílý žralok (Carcharodon carcharias). Může dosahovat délky až 7 metrů a hmotnosti i více než 3 tuny. Pohlavně dospělý bývá až po 26 letech a dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb. Také patří k nejrychlejším žralokům, může zrychlit až na 56 km/h. Jeho pronásledování člověkem zesílilo po uvedení úspěšného filmu Čelisti. Ve skutečnosti žraloci člověka systematicky neloví, smrtelných útoků bývá v průměru jen 1,5 ročně. Živí se především mořskými rybami a savci, v menší míře i plazy a ptáky. Jeho jediným predátorem mimo člověka je kosatka dravá. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody je veden jako zranitelný druh, který může v brzké době čelit hrozbě vyhubení.

Kapr obecný (Cyprinus carpio) patří do rodu velkých ryb z čeledi kaprovitých. Kapři dorůstají značné délky, i více než metr při hmotnosti 30 kilogramů a více. Jejich šupiny jsou velké. Mají vždy dva páry vousků. Požerákové zuby jsou ve třech řadách. Trávicí trakt má dlouhý, střevo 2,5–3krát přesahuje délku těla. Kapr je všežravec, živí se bentosem a drobnými živočichy, které sbírá ze dna. Potravu také ze dna vyhrabává (až do 20 cm), a proto je často označován za „vodní prase“.


Dáte si radši žraloka nebo kapra? Nejzajímavější rybí a parybí podívaná na Prima ZOOM:

2. 7., 20.00 hod. – Žralok jako kořist
9. 7., 20.00 hod. – Žraloci utržení ze řetězu
16. 7., 20.00 hod. – Návrat megažraloka
23. 7., 20.00 hod. – Žralok bílý: Velký skok
30. 7., 20.00 hod. – Podivní žraloci: Největší hity
6. 8., 20.00 hod. – Hledání ztraceného žraloka
13. 8., 20.00 hod. – Ostrov žraločích bratrů
20. 8., 20.00 hod. – Pět misí týmu SharkCam

Od 2. 7., 21.00 hod. Kapří monstra
Od 30. 7., 21.00 hod. Kapří monstra II


Osm žraločích filmů (každý pátek 20.00 hod., reprízy vždy v pondělí po 16.00 hod.)

Prostřednictvím osmi dokumentů zjistíte spoustu zajímavostí o tomto fascinujícím druhu. Například vám představíme megažraloky. Andy Casagrande se po třech letech vrací na Nový Zéland, aby u Edwardsova ostrova pátral po megažralocích – tedy co největších jedincích dospělého žraloka bílého. Natáčel zde už v minulosti, vzpomíná na obry, které pojmenovali Slash a Fred. Parťákem mu bude Dickie Chivell – potápěč, který je zde poprvé. Má ale mnoho zkušeností, např. z Mexika z Guadeloupe. Tam používal i průhlednou plastovou kostku, ve které pro žraloky musel vypadat jako pouhý potápěč ve volném prostoru. Po ukázce se vracíme na Nový Zéland, kde předchozí výprava spouštěla do vody placatou maketu žraloka, na které jsou vyznačeny 30cm úseky. Ve vodě slouží jako pravítko – stačí, aby žralok proplaval kolem, a to co nejblíže. Výprava tak získala záběry nejprve asi pětimetrového žraloka, poté dokonce obří šestimetrové samice, čekající mládě. Dvojice se potápí a kolem jsou velcí zvídaví samci, měřící asi 4,5 metru. Zajímají se o návnadu, ale i o klec. Největšího z nich pojmenují Scarlett. Dickie je nadšený. Myslel si, že nic netrumfne žraloky z Guadeloupe. Andy ho láká na noční potápění a vzpomíná na rok 2014, kdy se zde v noci potápěl. Žraloci ale byli až příliš dotěrní a bylo jich příliš, s kolegou se raději nechali vytáhnout. Při dalším potápění testuje výprava kameru, která dopadá na dno a sleduje okolí. Chová se jako podvodní chůvička, kterou lze řídit snadno z lodi. Ukazuje se tak, že u dna je mnohem víc žraloků než u hladiny. Objevuje se i žralok z prvního ponoru – Scarlett, ten je kamerou velmi zaujatý a krouží kolem ní až do setmění. Andy opět vzpomíná na potápění na Novém Zélandu, kdy se bez klece potápěl k vraku lodi. Připlaval jeden velký bílý žralok, který by se na něj mohl vrhnout. Naštěstí se tak nestalo, ale volné ponory už riskuje jen minimálně. Dvojice se chystá na noční ponor na dno oceánu, budou muset být obezřetní. Jak mohou být žraloci nevyzpytatelní, připomínají záběry z Andyho předchozího ponoru. Tehdy se málem přímo setkal se skoro pětimetrovou samicí. Jedna z nejnebezpečnějších situací se odehrála také zde, v roce 2014. Andy s kolegou v malé loďce čekali na žraloka, aby na něj připevnil kameru. Bárka žraloky zaujala natolik, že dvojici málem srazili do vody. Nenechali se ale odradit a na žraloka připevnili kameru, získali tak úžasné záběry. Vracíme se k nočnímu ponoru, dvojice se nejprve domlouvá na postupu a poté leze do klece. Jsou spuštěni na dno, brzy se objevují první žraloci. Ti na ně dělají nájezdy, ale ostrá velká světla jim zřejmě vadí. Tlumí je tedy a sledují dění kolem, opět vidí žraloka Scarlett. Tím se chvíli kochají, ale žraloků přibývá, nakonec se po chvíli nechají vytáhnout. Diskutují nad zážitkem, který byl sice děsivý, ale hlavně úžasný. Užijte si ho s nimi.


Kapří monstra (2 řady, 8 dílů každý pátek 21.00 hod., opakování v pondělí po 17.00 hod.)

Dobrodružný seriál Kapří monstra přináší nehynoucí vzrušení z celosvětového honu za záhadným a silným druhem ryby. Myslíte si, že znáte kapry? Tak to těžko! Fanatický rybář Ali Hamidi a jeho stejně zapálení kamarádi mají políčeno na monstra, o jakých se vám ani nesnilo. Takové macky jste neviděli ani o Vánocích ve vaně. Ali a spol. se za nimi vydávají do všech koutů světa od Rakouska přes Maďarsko a Itálii až do Japonska – a cestou si užívají krajinu, lahůdky i pohostinnost místních obyvatel. Ve druhé sérii nás vezmou do Texasu, Chorvatska, Maroka a Jihoafrické republiky. Kapří monstra jsou jedinečnou show o cestování a rybaření, která zaujme i ty diváky, které by ani nenapadlo vyrazit na ryby. Sledujte, jak si Ali a jeho kamarádi užívají, jak se u toho občas trápí, a bavte se s nimi.

2. 7. – Japonsko
9. 7. – Maďarsko
16. 7. – Itálie
23. 7. – Rakousko
30. 7. – Texaská bizoní ryba
6. 8. – Chorvatští šupináči
13. 8. – Maročtí rekordmani
20. 8. – Jihoafrická republika

Pořádná podívaná na Prima ZOOM!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 29. 6. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29094/zraloci-a-kapri-na-prima-zoom/