Velkolepá podívaná na Prima ZOOM ve 27. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.07.2021
Užijte si ty nejzajímavější příběhy z historie, současnosti i divoké přírody. Prima ZOOM je pestrá paleta poznání. Dokumentární skvosty pro vás: začíná Sága Vikingů; poznáte zajímavý příběh – Churchill a filmový magnát – možná největší obdivovatel filmu z řad politiků; vydáme se Do divočiny: Dálný východ; vrací se oblíbený seriál Ruská vojenská technika; pozor, aby se do vás nezakousli Žraloci utržení ze řetězu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

6. 7., 20.00 hod. – Sága Vikingů (Úsvit Vikingů)

Byli to krvežízniví skandinávští válečníci a mistři svého oboru. Otevřeli obchodní cesty, založili velkolepá města a dobyli starodávné metropole. Jejich králové měli taková jména, jako jsou Sven Vidlí vous nebo Erik Krvavá sekyra. Jejich lodě vládly mořím i řekám poloviny světa. Angličtí Sasové se jich obávali, ale vysmívali se jejich pečlivě pěstovaným plnovousům. Jednoduše řečeno to byli hodně styloví piráti. Takoví byli Vikingové. Jejich éra byla posledním velkým obdobím barbarských nájezdů. Zanechali po sobě úplně jinou Evropu, zralou na vzestup nových národů, které následně ovládly středověk. Seveřané, jak se Vikingům také říkalo, dobyli čtvrtinu Francie, polovinu Anglie a třetinu Itálie. Stali se osobními strážci císařů Konstantinopole. Jejich příchodu předcházel strach. Seriál Sága Vikingů kráčí ve stopách neohrožených severských válečníků všude tam, kam se dostali. Odhaluje nové objevy, které převrací dějiny Vikingů vzhůru nohama. A vypráví jejich neuvěřitelný příběh očima výsadních svědků i předních expertů na vikingský válečnický způsob života.


6. 7., 21.00 hod. – Churchill a filmový magnát

Winston Churchill byl dost možná větší blázen do filmů než jakýkoli jiný politik v dějinách. Ale až dosud se nikdo nepodíval, do jaké míry Churchill využíval filmy jako válečnou zbraň. Než začala druhá světová válka, jeden z nejoslavovanějších britských filmových producentů naverboval Churchilla jako scenáristu a zvláštního konzultanta. A tak začala jedinečná spolupráce. Churchill konzultoval scénáře pro Kordovu produkční společnost, a zároveň napsal jeden svůj vlastní, který byl patřičně velkolepý. Po propuknutí války se jejich spolupráce stala nepředstavitelně důležitá. Alexander Korda byl odeslán na špionážní misi do Hollywoodu s cílem přivést Ameriku do boje proti rozpínaným nacistům. Historický film Churchill a filmový magnát využívá nově objevené materiály a odhaluje podrobnosti o Kordově napínavé misi, ale i o jeho přátelství s Winstonem Churchillem, bez kterého by na ni možná nedošlo.


6. 7., 23.00 hod. – Záchranáři divokých zvířat: Nový Zéland (1. díl)

Přírodovědná dokumentární mini série Záchranáři divokých zvířat: Nový Zéland zavede diváky do předních linií boje za ochranu přírody. Sledujte, jak místní hrdinové čelí nejrůznějším problémům a strastem ve snaze zachránit a vyléčit různá zraněná zvířata. Co si od toho slibují? Že se jejich svěřenci budou moct jednoho dne zase vrátit zpátky do volné přírody.


7. 7., 20.00 hod. – Příběhy středomořského lesa (Jarní vyprávění)

Věděli jste, že na naší planetě jsou jenom dvě mírná pásma, ve kterých může proběhnout jarní období? To, co většina z nás bere jako obyčejný běh událostí, je ve skutečnosti velký přírodní zázrak. Jaro je znovuzrozením života v nejkrásnější podobě. Zažijte ho v prostředí překrásných středomořských lesů, které patří k biologicky nejbohatším a nejrozmanitějším oblastem světa. Do hlubokých hvozdů zavítáme i v dalším dílu. Jsou totiž dokonalým domovem pro velké, ale poněkud plaché zvíře – divokého kance. Na podzim se příroda okolo nich najednou mění. Kdo se jí nedokáže přizpůsobit, zahyne. Sledujte, co se stane, když dorazí skuteční dravci: vlci. Nenechte si ujít jedinečné příběhy z nitra lesů; příběhy o životě a smrti, o přežití, a dokonce o lásce a nenávisti.


7. 7., 21.00 hod. – Do divočiny: Dálný východ

Tropická moře a dusné džungle, ale i zamrzlé oceány a divoká, sněhem pokrytá pohoří. Dálný východ je místem skutečně velkolepých přírodních krás. Tajuplné země, které leží na hranici Východní Asie a Tichého oceánu, se táhnou přes osm tisíc kilometrů daleko – celou cestu od rovníku až k okraji severního polárního kruhu. Toto nečekaně různorodé prostředí je domovem mnoha zvláštních a fantastických zvířat. Protože žijí v izolaci uprostřed džunglí, které patří k nejstarším na světě, mnozí ze zvířecích obyvatel Dálného východu si postupně osvojili jedinečné způsoby chování nebo zvláštní lovecké techniky. A daří se jim překvapivě dobře. Nenechte si ujít tento přírodovědný film. Přidejte se k nám na dobrodružné výpravě na okraj světa. Prohlédněte si neuvěřitelná místa a tajuplná zvířata. A zažijte Dálný východ, kde se to hemží životem na nejméně očekávaných místech.


8. 7., 20.00 hod. – Vzdušní válečníci VIII (Nejlepší vrtulníky)

Patří k naprosté pýše každé armády. Jsou to jedineční válečníci, kteří v průběhu několika dekád způsobili revoluci v tom, jak se vede letecká válka. Seriál Vzdušní válečníci nahlíží do zákulisí a odhaluje, jak vznikly ikonické bojové letouny. Zaměřuje se na jejich jedinečné vlastnosti a prozrazuje, díky čemu jsou tak efektivní a smrtící. Nenechte si ujít vzácné archivní záběry a vzrušující zážitky mužů i žen, kteří s těmito Vzdušnými válečníky buď létají, nebo o ně pečují. Odhalte, jak se jim podařilo překonat neuvěřitelné překážky a ovládnout nebe. V osmé sérii se zaměřujeme na proudový transsonický stíhací letoun F-86 Sabre, který ovládl nebe nad Koreou, první nukleární bombardér B-29 Superfortress nebo legendární, nechvalně proslulý německý stíhač Messerschmitt Bf 109.


8. 7., 21.00 hod. a 21.30 hod. – Ruská vojenská technika (Záchrana ponorky; Průzkumné jednotky)

Seznamte se s moderními vojenskými vynálezy, pokročilými bojovými strategiemi, novými typy zbraní a hypermoderní výzbrojí, kterou používá jedině ruská armáda. Veřejnost se o nich dozvídá jenom málo. Ale inovace vyvíjené ruským zbrojním průmyslem mají tak neomezený potenciál, že vás ohromí. Připravte se na návštěvu skutečné střelnice, kde se testuje nová vojenská technika a kde to všechno uvidíte na vlastní oči.


9. 7., 20.00 hod. – Žraloci utržení ze řetězu

Přinášíme vám nejdivočejší a nejbláznivější žraloky s největšími čelistmi a vražednými sklony. Prostě ty nejvíc šokující žraločí okamžiky zachycené na kameru.


10. 7., 20.00 hod. – Daleko na severu (Polární den)

V polárních oblastech se střídá věčné světlo s nekonečnou temnotou. Pro místní divoká zvířata a rostliny to znamená obrovský existenční problém. Polární oblasti proto patří k nejextrémnějším typům životního prostředí na naší planetě. Zimní noci za hranicí severního polárního kruhu trvají několik měsíců. Během nich se zdánlivě zastaví veškerý život, který ustoupí mrazivě chladným větrům bičujícím pustou krajinu. Ale pozorný pohled odhalí, že i toto nehostinné místo je domovem pozoruhodně odolných zvířat a také rostlin – ty se přizpůsobily, aby přežily, nebo dokonce vzkvétaly i v takto těžkých podmínkách. Aby přečkaly neustálou temnotu, osvojily si skutečně unikátní způsoby. Bylo třeba se naučit naplno využít polární den od prvních chvil, kdy slunce stoupne nad horizont a pokryje krajinu teplým, dlouhotrvajícím světlem. Dvoudílný přírodovědný film Daleko na severu zachycuje jak polární noc, tak polární den. Kráčí ve stopách zvířat, které vedou drsnou krajinou plnou extrémních protikladů a okouzlujících krás.


10. 7., 21.00 hod. – Roztomilí a krvelační

Byl to strašlivý omyl. Evropští průzkumníci si je spletli s dravými kočkami, vlky a lasičkami. Ale ve skutečnosti byli něčím do té doby naprosto neznámým… Zvláštní skupinou vačnatců lačných po krvi, masu a kostech. Po celé Austrálii žije mnoho různých malých vačnatých dravců. Životy mnohých z nich jsou v ohrožení. Snímek Roztomilí a krvelační představuje tři z těchto druhů, které jsou nejpodivnější: mravencojed žíhaný, kůrovec severní a dibbler. Ale seznámíme se také s podivíny, co se snaží tato zvláštní zvířata ochránit. Lena je jenom jedním z tisíců mravencojedů žijících v lesích. Živí se termity, termity a dalšími termity – spořádá jich až 20 tisíc denně. Lena je něčím zvláštním. Od té doby, co se před čtyřmi lety začala pářit, už vychovala patnáct mladých. To je mezi divokými mravencojedy západní Austrálie jasný rekord. A vůbec to není špatné. Jenže v noci mezi stromy číhá nebezpečí. Jiný masožravý vačnatec vyčmuchal Lenino doupě a zjišťuje, že mu mravencojedi opravdu chutnají. Roztomilí a krvelační malí masožravci žijí také na jiných místech Austrálie. Na větrem bičovaných ostrovech omývaných azurovými vodami Indického oceánu trhá cvrčkům nožičky roztomilý, myši podobný dibbler. A v tropických pralesích daleko na severu se plíží kůrovec ne nepodobný kočce. Setkejte se s opravdovými maniaky, vyšinutými zabijáky a sladkými zabijáky v zábavném přírodovědném filmu o nejméně známých vačnatcích na světě.


10. 7., 22.00 hod. a 22.30 hod. – Utajené příběhy českých dějin III (Nebeský Jeruzalém Karla IV.; Mystické pozadí husitské revoluce)

Jako se díky Karlem IV. založené univerzitě stávají Čechy význačným intelektuálním centrem, tak se z Prahy stává největší duchovní centrum severně od Alp – náboženský konkurent Říma. Díky největší a nejvzácnější sbírce relikvií se Praha mění ve významné poutní místo. Jan Lucemburský se dokonce pokusil obnovit v Praze rytířstvo kulatého stolu. Jeho syn Karel postaví Karlštejn jako grálový hrad. Karlštejn nemá vojenské poslání, nýbrž slouží jako mystická archa – schrána českého pokladu a korunovačních klenotů, mystické ohnisko českého království. Karel zakládá také pražské Nové Město, které má představovat nový nebeský Jeruzalém. A vskutku, jeho rozvrh – půdorys, délky ulic, rozměr chrámového okrsku, postavení svatyní – je věrným obrazem města Jeruzaléma. Chrámy a kostely, rozmístěné a zbudované dle alchymistické astrologické a hermetické symboliky, naplňuje svatými ostatky, které osobně získává, často nevybíravými prostředky, z celého tehdy známého světa. Symboliku nebeského Jeruzaléma také vtěluje do výzdoby nejposvátnější insignie českých králů – svatováclavské koruny. Tvarem a výběrem osazených kamenů má koruna upomínat na popis svatého města z apokalyptického textu.

Pořad připomíná, že k nejznámějším symbolům české historie patří mešní kalich. Poukazuje k ústřednímu mystériu křesťanské víry, k nadpřirozené proměně chleba a vína v tělo a krev Páně – svátosti eucharistie, ke které dochází při mši svaté. Obřad, ustanovený samotným Kristem, je vykládán jako zpřítomnění jeho oběti na kříži a po staletí fascinuje teology i prosté věřící. Ve středověku tento zájem vedl ke vzniku literárních alegorií o svatém grálu, ale i různých náboženských sekt a spolu s jinými mystickými představami ovlivnil i vznik českého husitství. Bezprostředním podnětem k výbuchu husitské revoluce byla tzv. První pražská defenestrace. Příčinou tohoto krvavého incidentu se stala skutečnost, že neznámý pachatel vhodil do zradikalizovaného davu „demonstrantů“ před Novoměstskou radnicí kámen, a zasáhl monstranci s eucharistií (proměněnou chlebovou oplatkou), kterou nesl v čele průvodu kněz Jan Želivský. Tato „nehoda“ vyvolala útok davu na budovu radnice a fyzickou likvidaci všech přítomných radních vyhozením z oken (nikdo z vyhozených nepřežil). A jak to bylo s husitstvím dále?

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 5. 7. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29107/velkolepa-podivana-na-prima-zoom-ve-27-tydnu/