Dobrodružství pokračuje na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.07.2021
Poznejte ty největší krásy naší planety, fascinující zvířata i skryté záhady díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vezmeme vás do dálky na Nový Zéland; připomeneme si výpravu Go za Gorilou!; velkým lákadlem budou Podivní žraloci: Největší hity; čeká vás pokračování seriálu Kapří monstra II; určitě si nenecháte ujít zajímavý souboj Hitler versus Picasso a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

26. 7., 21.00 hod. – Nový Zéland

Nový Zéland má opravdu mnohé, co může návštěvníkům nabídnout. Například krásnou přírodu, která obklopuje každé zdejší město. K vidění je mnoho vodopádů a také kráterů vyhaslých sopek. Některé jsou stál aktivní a o vyvěrání termálních a sopečných pramenů tady také není nouze. Není možné přehlédnout ani pozůstatky původní staré kultury, která je tady vidět doslova na každém kroku, protože jí dnešní obyvatelé věnují opravdu velkou pozornost. Městečko Hobitín pak nabídne opuštěné lokace, které tady zanechala produkce film Pán prstenů – dnes je místo oblíbeným turistickým zastavením. O něco temněji pak vypadají skutečné přírodní lokace, ve kterých se natáčelo, například skalnaté hory a další přírodní úkazy, které ve filmu sehrály svou roli. Hlavním městem Nového Zélandu je město Wellington, které je proslulé špatným počasím. V oblasti Marlboro se pak pěstuje mnoho kvalitních odrůd bílého i červeného vína. Turisté se mohou podívat také do městečka Shantytown, které je věrnou replikou města, jak vypadalo během zlaté horečky, které se nevyhnula ani tato země. Za zmínku stojí i mnohé horské masivy, které obdivují turisté z celého světa. Nejjižnější bod Nového Zélandu je South Point, na tomto místě končí země a na rozlehlých travnatých plochách se pasou ovce. Obdivuhodné jsou rovněž šedesát milionů let staré balvany, které jsou dodnes rozmístěny na místních plážích. Putování končí na poloostrově Bank, kde čas plyne neskutečně pomalu.


26. 7., 22.00 hod. – Jak funguje vesmír V (Tajemství deváté planety)

Od počátku časů hvězdy, galaxie, planety i celé sluneční soustavy vzájemně spolupracují na všem, co ve vesmíru je a co vidíme. Zjistěte, jak je vystavěný celý kosmos a Jak funguje vesmír. V páté řadě fascinujícího dokumentárního seriálu se podíváme na tajemství deváté planety, která je ukryta na konci naší sluneční soustavy, je desetkrát větší než Země a mohly by ji obíhat měsíce, kde existuje podivuhodný mimozemský život. Odhalíme také zrod černých děr, utajenou historii zmrzlé trpasličí planety Pluto, existenci skutečných Hvězd smrti nebo život na Marsu.


29. 7., 23.00 hod. – Go za Gorilou!

Expedice Go za Gorilou se vypravila do africké Ugandy. Cesta skupiny neobvyklých cestovatelů vede do rovníkového deštného pralesa za ohroženými horskými gorilami. Výpravu tvoří zpěvák Kamil Střihavka, známý primatolog a „gorilí táta“ Marek Ždánský, desetiletý Josef Zeman, který před pár lety utrpěl vážný popáleninový úraz, a IT specialista Milan Suchý – výherce fanouškovské soutěže. Expedice Go za Gorilou je vyvrcholením téměř půlročního projektu Mountain Gorilla Coffee, která právě z východoafrické Ugandy dováží vysoce kvalitní ekologicky a fair trade pěstovanou kávu a čokoládu. Celý projekt podporuje spolek Bolíto, který pomáhá dětem s popáleninami překonávat těžký životní úděl v důsledku popáleninových úrazů a organizaci Gorilla Doctors, pečující o poslední zbylé horské gorily. Tato ohrožená zvířata, kterých zbývá poslední tisícovka na světě, se vyskytují v jediné oblasti na hranicích Rwandy, Konga a Ugandy. Gorilla Doctors je mezinárodně uznávaná nezisková organizace. Zaměstnává desítky veterinářů z celého světa, kteří osobně dohlížejí na zdraví a bezpečí vzácných horských goril přímo v náročném terénu afrického deštného pralesa. Věnuje se také výzkumu, osvětě a spolupráci v oblasti ochrany zvířat a rozvoje ekologického zemědělství v Africe.


30. 7., 20.00 hod. – Podivní žraloci: Největší hity

Hluboko pod hladinou oceánů žijí nejpodivnější žraloci na Zemi. A čím hlouběji se ponoříme, tím jsou podivuhodnější. Podívejte se na největší hity: nejsenzačnější objevy nebo nejzvláštnější způsoby, jakými se žraloci přizpůsobili extrémním životním podmínkám. A také nejvýznamnější momenty z pětiletého vysílání přírodovědného seriálu Alien Sharks.


30. 7., 21.00 hod. – Kapří monstra II (Texaská bizoní ryba)

Dobrodružný seriál Kapří monstra přináší nehynoucí vzrušení z celosvětového honu za záhadným a silným druhem ryby. Myslíte si, že znáte kapry? Tak to těžko! Fanatický rybář Ali Hamidi a jeho stejně zapálení kamarádi mají políčeno na monstra, o jakých se vám ani nesnilo. Takové macky jste neviděli ani o Vánocích ve vaně. Ali a spol. se za nimi vydávají do všech koutů světa a ve druhé sérii nás vezmou do Texasu, Chorvatska, Maroka a Jihoafrické republiky. Kapří monstra jsou jedinečnou show o cestování a rybaření, která zaujme i ty diváky, které by ani nenapadlo vyrazit na ryby. Sledujte, jak si Ali a jeho kamarádi užívají, jak se u toho občas trápí, a bavte se s nimi.


31. 7., 21.00 hod. – Panda červená: Himálajské tajemství

Ve stínech zubatých hor Himaláje leží tajuplné, mlhami opředené království, ve kterém se ukrývá zvláštní svět. Je to domov divokých hrdinů, které je zřídka vidět, a ještě méně je máme nastudovány. Patří mezi ně tanin čínský, běloruska nejmenší nebo satyr. Mezi těmito pozoruhodnými zvířaty je však jedno, které nelze ani tady přehlédnout. Nesmírně vzácná panda červená, kterou se málokdy podaří natočit v jejím přirozeném divokém prostředí. Toto je příběh jedné samičky a její dcery.


31. 7. 22.00 – Hitler versus Picasso

Oscarový herec Toni Servillo (Velká nádhera) provází na fascinující cestě mezi pěti současnými výstavami velkých a nacisty zapovězených umělců v New Yorku, Paříži, Nizozemsku a Německu. Celovečerní film plný unikátních archivů a pohnutých svědectví skládá příběh systematické destrukce a rabování – od osudu rodiny galeristů Bernheimerových, která skončila v koncentračním táboře, až po neuvěřitelnou kauzu Cornelia Gurlitta, syna nacistického kolaboranta a sběratele umění. Na 1500 děl, mezi nimiž nechyběly dosud neznámé obrazy Picassa nebo Moneta, bylo odhaleno teprve v roce 2010 a jejich cena byla vyčíslena na více než milion eur. Díla „zvrhlého umění“, která už neměla spatřit světlo světa, se konečně vrací do galerií.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 25. 7. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29141/dobrodruzstvi-pokracuje-na-prima-zoom/