Dokumentární start srpna na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.08.2021
Krásná, a ještě krásnější. Zajímavá, a ještě zajímavější podívaná na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká nás Úžasná Albánie; co prozradí – Měsíc: Naše brána do vesmíru?; odhalíme Tajemství Arktidy; zažijete Poslední Hitlerův útok; pokračujeme s uměním Van Gogh: O obilných polích a oblačném nebi a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 8., 21.00 hod. – Úžasná Albánie (Sever: Z hor do hlavního města)

Kvůli dávným předsudkům a tisíckrát omílaným hrůzostrašným příběhům o zastaralých zákonech a zvycích je Albánie bílým místem na mapě jihovýchodní Evropy. Země, kterou otřáslo několik válek a která trpěla desetiletí odříznutá a izolovaná od okolního světa, je domovem přívětivých lidí a bohatou zásobárnou přírodních pokladů. Na každého návštěvníka Albánie čekají překrásná jezera, čisté pláže a nádherná pohoří. Úžasná Albánie představuje neznámá místa a neokoukané tradice, bohatou kulturu a temperamentní obyvatelstvo. Skutečnost je předsudkům na hony vzdálená. Albánie je chudá, ale zároveň bohatá. Má panenskou přírodu, dechberoucí krajinu, různorodou flóru i faunu. Po temných desetiletích komunistické nadvlády, kdy bylo zakázáno praktikovat jakékoli náboženství, je to navíc země, ve které se dnes křesťanům a muslimům společně dobře žije.


2. 8., 23.00 hod. – Měsíc: Naše brána do vesmíru

Měsíc je odjakživa předmětem našeho bádání, přesto si náš nejbližší soused do dnešních dní uchoval mnoho tajemství. Ale právě teď stojíme na prahu nových vesmírných objevů: nejen NASA a další vesmírné agentury, ale i několik soukromých společností plánuje během příštích let poslat na Měsíc bezpilotní lodě. Jejich cílem je vyvinout levný a účinný způsob, jakým by se tam dalo létat pravidelně, a v dlouhodobějším horizontu vybudovat stálou lunární základnu s lidskou posádkou. Tento fascinující dokumentární film představuje nejnovější a nejpozoruhodnější vědecké poznatky, které vrhají světlo na největší záhady Měsíce. Některá z těchto zjištění ještě pořád vycházejí z obrovského množství dat získaných během vesmírného programu Apollo v 70. letech 20. století. Jiných jsme se dočkali díky posledním misím vesmírných sond. Ať už jde o vodu nebo aktivní sopky na povrchu Měsíce, jeho vznik a neutuchající přirozené pohyby, jako je zemětřesení nebo objev podzemních jeskyní, které by mohly posloužit astronautům jako útočiště. Než se vydáme osídlit vesmír, je nutné zvážit mnoho různých možností. O Měsíci si ještě musíme hodně zjistit, zvlášť pokud chceme, aby se stal naším odrazovým můstkem dále do Sluneční soustavy, a jednoho dne dokonce i naší bránou do vesmíru.


4. 8., 21.00 hod. – Tajemství Arktidy (Krajina extrémů)

Velryby grónské mají největší tlamu ze všech zvířat na Zemi a mohou se dožít až 200 let. Některé z nich dokonce ještě pořád žijí s fragmenty harpun, kterými na ně útočili velrybáři už před celým stoletím. Připojte se s námi ke dvěma domorodým Inuitům na výpravě do nehostinné arktické oblasti známé jako Ninginganiq. Staneme se svědky velkolepého shromáždění těchto tajuplných a úžasných mořských obrů. Čeká nás cesta do mrazivých koutů světa, kde je země neoddělitelně spojená s ledem. Proplaveme mamutí deltou kanadské řeky Mackenzie a prozkoumáme dálavy tundry Nunavik. Odhalíme Tajemství Arktidy a přesvědčíme se o tom, že její nehostinná země poskytuje pouze málo nejen těžce zkoušeným zvířatům, ale i kmenům domorodých Inuitů, kteří trpělivě čekají, až zase přijde kratinké léto.


5. 8., 20.00 hod. – Poslední Hitlerův útok (Nacistická pevnost)

Během dnů a týdnů, které přišly po 6. červnu 1944, proudily přes normandské pláže do Francie zástupy spojeneckých vojáků. Po překvapivém vylodění v Den D a prvotním úspěšném postupu nacistické síly ustoupily. Ale jen proto, aby se opevnily a aby udržely námořní základy, citadely a pevnosti okupované Evropy. Jejich plán byl Spojence odrazit, vytlačit jejich armády zpátky do vln Severního Atlantiku a znovu nastolit nadvládu nacistické Třetí říše. Historická mini série Poslední Hitlerův útok zachycuje jedenáct měsíců těžkých bojů a zoufalých bitev, během nichž se Spojenci snažili zlomit smrtelný stisk nacistů nad Evropou a celou ji osvobodit. Den D byl vítěznou bitvou. Jenže Spojenci ještě pořád musejí vyhrát válku.


5. 8., 23.00 hod. – Zrozeni k běhu

V nebezpečném světě jsou býložravci vždycky v ohrožení. Nejvíce ve chvíli, kdy se narodí. Venku na planině jsou „na ráně“ a nemají se kde schovat. Naštěstí jsou někteří z nich Zrozeni k běhu. Na afrických savanách se najednou rodí milióny antilop, pakoňů a zeber. Každé nové mládě se musí hned od začátku snažit samo postavit na nohy. Když se jim to nepodaří, stanou se kořistí dravců, jako jsou lvi, gepardi nebo krokodýli. Maličcí čelí jedné překážce za druhou: během migrace musí udržet tempo se stádem, během období sucha se dostat z bahnité pasti, vyrovnat se s oddělením od matky nebo panikou během špatného počasí, dokonce i vyjít bez úhony ze střetnutí tváří v tvář s dravcem. Když nadejde čas, musí prokázat, že se opravdu zrodili k běhu.


6. 8., 20.00 hod. – Hledání ztraceného žraloka

Biolog a stopař Forrest Galante vyrazil do Indického oceánu, aby našel extrémně vzácného žraloka, o kterém si vědci myslí, že vyhynul během 70. let 20. století. Jenže díky nedávným fotografiím neidentifikovaných žraloků zachycených v okolí Srí Lanky a souostroví Maledivy visí nad touto domněnkou velký otazník. Mohlo se tomuto ztracenému žraloku podařit přežít? Zvládne Forrest dokázat, že ano?


7. 8., 21.00 hod. – Neuvěřitelná planeta (Jezero Hillier, Diamantová pláž a Kamenný les)

Na naší planetě se odehrává neuvěřitelné množství přírodních jevů. Ať už jde o modře světélkující vlny, které se tříští o kalifornské pobřeží, nebo tajuplné „kruhy víl“ všude, kam až oko dohlédne, všechny vyvolávají dojem, že jsou zázračné. Je to jenom zdání? Některé z těchto zvláštních jevů se dají uspokojivě vysvětlit. Jiné zamotaly hlavu dokonce i těm nejzkušenějším vědcům. Přírodovědný seriál Neuvěřitelná planeta nás vezme na cestu kolem světa a odhalí všechny jeho podivuhodné i dosud neznámé tváře. Připoutejte se, vyrážíme.


7. 8., 22.00 hod. – Van Gogh: O obilných polích a oblačném nebi

Slavného malíře Vincenta van Gogha dnes považujeme za univerzálně milovaného umělce. Nebylo tomu tak ale vždycky. Velmi málo se přitom mluví o člověku, který jako jeden z prvních rozpoznal van Goghův talent a významně se zasadil o propagaci jeho děl. Helene Kröller-Müllerová byla ve své době nejbohatší ženou v Holandsku. Ačkoli do umělcova příběhu zasáhla až po jeho smrti, tento celovečerní film ji zachycuje jako jeho integrální část. Proplétá jejich korespondence a nachází v názorech mrtvého umělce inspiraci pro vlastní dobročinnost a uvažování o světě. Snímek tím však pouze uvozuje výpravu za poznáním van Goghovy křehké duše, která získává obrysy na místech jeho života a tvorby. Umělce, který dokázal hloubku svých emocí vtisknout do tahů štětcem, přitom následuje od povědomého kostela v Auvers až na výstavu v Itálii.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 31. 7. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29155/dokumentarni-start-srpna-na-prima-zoom/