Vuelta a España: Pogačar vs Roglič
Autor: Media:list/Eurosport CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 13.08.2021
76. ročník španělské Vuelty odstartuje 14. srpna v historickém Burgosu. Eurosport nabídne svým divákům přenosy všech 21 etap. Máme se na co těšit, na start Vuelty se totiž postaví vítěz Tour de France Tadej Pogačar i jeho slovinský rival Primož Roglič, který vyhrál dva poslední ročníky španělské grandtour. Všichni se těšili na jejich vzájemné soupeření na Tour de France, ale Primož Roglič se hned v úvodu zranil a po osmé etapě odstoupil.


Letošní ročník má 3336 kilometrů a rámují ho dvě časovky, úvodní v Burgosu dlouhá 8 km a závěrečná do Santiaga de Compostela na 33,7 km.

Očekává se, podobně jako na Tour de France, především horská bitva týmů Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers a UAE Emirates. Všechny tři týmy mají favority na celkové pořadí a řadu špičkových jezdců – Primož Roglič, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Egan Bernal, Adam Yates, Pavel Sivakov, Tadej Pogačar, Rafal Majka, David de la Cruz. Na start Vuelty se dále postaví mj. Mikel Landa, Romain Bardet a Alejandro Valverde.


Rozhodne se v horách? Hor si užijí cyklisté na Vueltě každoročně dost a dost:

- první náročné závěrečné stoupání je plánováno již ve 3. etapě na Picón Blanco

- etapa č. 7 je první ze sedmi označených jako horské, končí na Balcón de Alicante

- v 9. etapě překonají cyklisté nejvyšší bod závodu Alto Collado Venta Luisa v nadmořské výšce 1967 metrů

- 17. etapa končí jedním ze symbolů Vuelty, stoupáním k Lagos de Covadonga

- o den později další výstup, který nahání strach – Alto del Gamoniteiro, 15 km s průměrem stoupání téměř 10 %, poslední kilometr 13,3 %


Mezi vítězi Vuelty najdeme nejslavnější jména cyklistické historie – Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Felice Gimondi.


Eurosport nabídne z Vuelty a España živě všech 21 etap, vždy nejméně tříhodinový přenos. Začínáme 14. srpna v 17:50. Vueltu budou komentovat Štěpán Straka a Martin Hačecký. Ve stejném týdnu, v němž startuje Vuelta a España, nabídne Eurosport i další cyklistické etapové závody Okolo Dánska a Okolo Norska.


Vít Rosenbaum, Media:list, 12. 8. 2021, foto: Eurosport, Getty

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29180/vuelta-a-espa-241-a-pogacar-vs-roglic/