Vaše pravidelná dávka dokumentů na Prima ZOOM ve 33. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.08.2021
Nezapomínejte užívat si světa poznání s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se na Tajemný Jupiter; budeme postupovat Napříč Austrálií; oblíbený Frank a gorily nás vezme do Středoafrické republiky; odhalíme Ztracená tajemství Velké pyramidy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

16. 8., 21.00 hod. – Ticino: Nejjižnější kanton

V oblasti Ticino se snoubí syrovost Alp s uvolněným životním stylem Itálie. V této nejjižnější části Švýcarska budete mít i díky poklidné atmosféře jezera Maggiore pocit, jako byste si užívali na pobřeží Středozemního moře. Místní hluboká údolí se však mohou ještě pořád pochlubit panensky nedotčenými krásami. Kdysi chudá a opuštěná oblast se změnila v oblíbenou prázdninovou destinaci. Dokument nás seznámí s lidmi, kteří zachovávají místní tradice a chrání přírodu. Díky dechberoucím záběrům, archivním záznamům a fantastickým leteckým pohledům si naplno vychutnáme veškeré půvaby okouzlujícího Ticina.


16. 8., 23.00 hod. – Tajemný Jupiter

Co nám můžou tajemství Jupiteru prozradit o tom, jak vypadal vesmír před čtyřmi miliardami let? Vědci vycházejí z nejnovějších poznatků vesmírné mise NASA, které zaznamenala sonda Juno, a nakukují hluboko do nitra bouřlivého srdce páté planety Sluneční soustavy. Podaří se jim odhalit, jak a z čeho vlastně vznikla? Když byly jednotlivé planety poprvé vymrštěny do vesmíru, osud naší Země visel na vlásku a Jupiter ničil všechno, co se mu dostalo do cesty.


18. 8., 20.00 hod. – Napříč Austrálií (Vyprahlé srdce)

Život se dokázal prosadit i v drsných podmínkách nejstaršího a nejsuššího kontinentu světa, v Austrálii. Velké předělové pohoří se táhne po celé délce Austrálie od severu k jihu. Vzniklo pohybem kontinentální desky a je bariérou zadržující vodu přicházející od východu. Vyprahlé vnitrozemí o rozloze pět milionů km² charakterizují rudé písečné duny, mulgové lesy, vyschlé přílivové oblasti, travnaté spinifexové pláně a deset pouští. Ve středu kontinentu stojí pískovcový monolit Uluru, jehož masa zasahuje 5 až 6 km pod zem. Čtyři sta kilometrů od Uluru ční MacDonnellovo pohoří staré 300 milionů let. Pískovec funguje jako houba, nasává vodu, svádí ji na úpatí a vytváří v horách zelené oázy. Na východě země leží Channel Country, starodávná záplavová oblast s vyschlými říčními koryty, kde přežití v období sucha vyžaduje dávku kreativity. Před sto miliony lety tu bylo mělké vnitrozemní moře, později se vypařilo a zanechalo po sobě železo a další minerály. Někdy deště naplní dávná koryta řek. Několik z nich ústí do solného Eyreova jezera, které se rozkládá v nejnižším bodu Austrálie, patnáct metrů pod hladinou moře. A jak si s extrémními podmínkami poradila různá zvířata?


19. 8., 22.00 hod. – Frank a gorily (1. díl)

Středoafrická republika je jednou z nejméně rozvinutých zemí světa, 70 % jejích obyvatel přežívá pod hranicí chudoby a více než milion lidí vyhnal z domova probíhající válečný konflikt. V této zemi také zároveň žije jedna z největších populací goril nížinných na světě. Světa znalý dobrodruh Divoký Frank se odvážil do bouřlivé Středoafrické republiky, aby zjistil, jestli se gorilám může podařit přežít i v tak nebezpečných podmínkách. V tomto napínavém a šokujícím seriálu odhaluje propastné rozdíly mezi bohatstvím ekosystému, kde žijí gorily, a chudobou prostředí, ve kterém živoří místní obyvatelé.


19. 8., 23.00 hod. – Zrozeni k lovu

Mláďata nás okouzlují svou roztomilostí. Jenže zatímco některá zůstávají neškodná, i když vyrostou, v jiných se probudí hluboce zakořeněný instinkt. Přestože trvá týdny, nebo dokonce roky, než si vybrousí lovecké schopnosti, dravci číhají ve všech koutech našeho světa. Prostředí a životní styl se může zásadně lišit, ale jedno mají společné: tato mláďata byla zrozena k lovu. Vyskytují se ve všech velikostech a podobách od maličkých arktických lišek a sněžných sov, přes rychlé gepardy a svalnaté pumy, až po silné lední medvědy. Než získají pověst obávaného dravce, každý z nich musí překonat neobyčejné překážky.


20. 8., 20.00 hod. – Pět misí týmu SharkCam

Přírodovědný dokument Pět misí týmu SharkCam představuje pozoruhodné objevy, ke kterým došlo během posledních šesti let, a zároveň se s humornou nadsázkou ohlíží za tím, co se katastrofálně nepovedlo. Ať už jde o záběry, jak si obávaný velký bílý žralok dává šlofíka, nebo naopak nebezpečně útočí na členy týmu, sledujte to nejlepší ze všech misí.


21. 8., 22.00 hod. – Ztracená tajemství Velké pyramidy (1. část)

Odhalujeme nejhlubší tajemství Velké pyramidy v Gíze. Dvoudílný film Ztracené tajemství Velké pyramidy odkrývá nové poznatky o dost možná největším a nejvýznamnějším výtvoru lidstva – Velké pyramidě v egyptské Gíze. Díky kombinaci fascinující digitálních záběrů, trojrozměrných modelů a neuvěřitelných archeologických vykopávek vycházejí na světlo nejhlubší tajemství nejen pyramidy, ale i faraóna Chufu. Když je objeven rozložený člun a dosud nejstarší nalezený papyrus, David Suzuki se připojuje k týmu předních expertů. Společně hledají odpovědi na otázku, proč se faraón Chufu rozhodl nechat postavit největší pyramidu všech dob. Dokument představuje dechberoucí rekonstrukci nepředstavitelného úkolu a pečlivě promyšleného pracovního postupu. Přitom odhaluje, jak se díky tomuto dobře zachovalému zázraku starověkého světa navždy změnily egyptská říše, její lid i celý svět.


21. 8., 23.00 hod. – Amerika v barvě (20. léta)

Naše představy o minulosti jsou většinou černobílé. Ale život tehdy byl samozřejmě stejně pestrobarevný jako dnes. Tento přelomový seriál využívá moderní kolorizační techniky a poprvé představuje dějiny Ameriky v barvě. Ambiciózní televizní projekt postupuje jedno desetiletí po druhém, oživuje historii a vrací jí původní barvy! Nechybí tak slavné, proslulé a ikonické momenty amerického života jako zrod jazzu, útok na Pearl Harbor, velká hospodářská krize nebo Elvismánie. Filmaři strávili 6000 hodin pátráním v zaprášených polozapomenutých archivech, rodinných albech i soukromých sbírkách a podařilo se jim objevit takřka 50 kilometrů filmových materiálů, které dlouhá desetiletí nikdo neviděl. Díky tomu vznikla vzrušující pastva pro oči sestříhaná z nejdůležitějších záběrů naší doby.


22. 8., 22.00 hod. – Výstavba obrů III (Ledové město v Číně)

V Chicagu se nejlepší inženýři snaží předehnat čas, aby postavili super vysoký mrakodrap, který se stane jedním z nejluxusnějších na světě. Jenže si přitom musí poradit s divokým, mrazivě studeným větrem a extrémními výškami. Když to nezvládnou, světově známé panorama města se bude muset obejít bez očekávaného nového přírůstku. V Irsku naopak vzniká největší most. Jeho stavitelé sice využívají nejmodernější techniku a inovativní konstrukční metody, ale práci jim komplikuje nepředvídatelné počasí. A také oni si musí poradit se smrtícími výškami i rychle ubíhajícím časem. Toho není nikdy dost, ani když jde o stavbu největší dopravní lodě světa nebo mega hotelu, který vypadá, jako by se vznášel ve vzduchu. Přesvědčíte se o tom ve třetím pokračování fascinujícího dokumentárního seriálu Výstavba obrů.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 15. 8. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29184/vase-pravidelna-davka-dokumentu-na-prima-zoom-ve-33-tydnu/