Zářijové filmové lahůdky na Cinemaxu
Autor: Redakce/2Media , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 20.08.2008
Filmový kanál Cinemax nabízí v září řadu filmových lahůdek, z nichž si vybere určitě každý. Je libo sci-fi thriller Virtuozita, kde se po stopách novodobého Frankensteina - Russella Crowa vydává drsný policista Denzel Washington? Či poslední dva válečné filmy Clinta Eastwooda Dopisy z Iwo Jimy a Vlajky našich otců? Anebo známé kriminální drama Čínská čtvrť a na něj volně navazující dobový thriller Dva Jakeové s Jackem Nicholsonem v hlavní roli?

Shlédnout můžete i historickou fresku Barry Lyndon s Ryanem O'Nealem, situovanou do druhé poloviny 18. století, v níž režisér Stanley Kubrick zpracoval své celoživotní téma mezilidského odcizení...


Virtuozita
Sci-fi thriller režiséra Bretta Leonarda se odehrává v přetechnizované budoucnosti, v níž vládnou bezskrupulózní představitelé nadnárodních korporací. Děj se točí kolem virtuálního monstra SID 6.7, které má sloužit k výcviku policistů a v němž jsou kondenzovány vlastnosti sériových vrahů. Novodobý Frankenstein (Russell Crowe) však uprchne a rozpoutá peklo v ulicích Los Angeles. Po jeho stopách se vydává drsný policista Parker Barnes (Denzel Washington).
Premiéra: pondělí 1. září ve 20:00

Barry Lyndon
V historické fresce, situované do druhé poloviny 18. století, režisér Stanley Kubrick zpracoval své celoživotní téma mezilidského odcizení. Titulní hrdina (Ryan O'Neal) se díky výhodnému sňatku vyšvihne mezi honoraci, zároveň však absolvuje odstrašující mravní pád. Ubližuje své ženě (Marisa Berensonová) a vykoleduje si nenávist nevlastního syna. Jeho pravý syn zemře po pádu z koně a on sám skončí jako zchudlý mrzák s amputovanou nohou… Alegorie na motivy románu Williama Thackeraye má znakovou barevnou škálu. Pestré tóny - symbolizující hrdinovu mladickou vervu - postupně blednou do odstínů šedé a mrtvolně bílé, jež zrcadlí jeho proměnu v bezcitnou loutku.
Premiéra: pátek 5. září ve 20:00

Svědek
V úvodu pozoruhodného kriminálního dramatu se malý kluk stane svědkem vraždy policisty na baltimorském nádraží. Detektiv John Book (Harrison Ford) vzápětí zjistí, že do případu jsou zapleteni jeho kolegové z protinarkotického oddělení. Ohrožený kriminalista najde útočiště v novokřesťanské komunitě, odkud chlapec pochází. Zločinci však jejich úkryt vypátrají a John musí v odlehlé enklávě podstoupit zápas o život... Režisér Peter Weir propojil příběh s westernovými prvky s úvahou o kontrastu různorodých kultur.
Premiéra: pátek 19. září ve 20:00

Vlajky našich otců
Strhující válečné drama - inspirované stejnojmennou knihou Rona Powerse - rozvíjí příběh kolem slavné fotografie, na níž američtí vojáci vztyčují vlajku na dobytém japonském ostrově. Režisér Clint Eastwood autenticky vylíčil bojové akce a zkoumal i rozporuplné osobnosti jejich aktérů. Rekonstrukci rámují hrané rozhovory autory knihy s pamětníky dávného konfliktu. Podtext spletitě strukturovaného filmu - nominovaného na dva Oscary - tvoří úvahy o smyslu hrdinství.
Premiéra: sobota 13. září ve 20:00

Dva Jakeové
Dobový thriller volně navazuje na proslulé Polanského drama Čínská čtvrť. Soukromý detektiv Jake Gittes (Jack Nicholson) vyšetřuje banální podezření z nevěry, které však přeroste v obludnou kauzu zločinných machinací s ropou. Scénář příběhu, situovaného do roku 1948, opět napsal Robert Towne. Druhého z obou Jakeů - obchodníka Bermana - ztvárnil Harvey Keitel. Dospělou dceru záhadné paní Mulwrayové, zabité na konci prvního případu, zosobnila Meg Tillyová. Režii měl Jack Nicholson.
Premiéra: pondělí 15. září ve 20:00

Dopisy z Iwo Jimy
Druhé z unikátních dramat, v nichž Clint Eastwood oživil pozadí bojů v Tichomoří na jaře 1945. Boje o ostrov Iwodžima jsou tentokrát zobrazeny z pohledu Japonců. Inspirací byla korespondence generála Kuribajašiho, který byl při obraně ostrova těžce zraněn a spáchal sebevraždu. Jeho osud je konfrontován s příběhem obyčejného vojáka Saigóa, jenž válečné běsnění přežil. Film líčí dávný konflikt z perspektivy podzemních chodeb a bunkrů, zbudovaných houževnatými obránci…
Premiéra: sobota 20. září ve 20:00

Jade
Kriminální drama režiséra Williama Friedkina sleduje pátrání po vraždě prominentního milionáře. Případ, který vyšetřuje sanfranciský asistent státního návladního David Corelli (David Caruso), odhalí korupci a zločinné praktiky ve sférách prominentů. Souvisí s exkluzivními erotickými službami. Jedna z podezřelých žen (Linda Fiorentinová) je navíc Corelliho bývalá milenka a současná manželka jeho kamaráda… Scénář napsal Joe Eszterhas, autor hitu Základní instinkt.
Premiéra: pondělí 22. září ve 20:00

Čínská čtvrť
Proslulé kriminální drama se odehrává v roce 1937 v Los Angeles. Město sužuje vedro a sucho, jež ničí úrodu farmářů. Případ začne banálně: soukromý detektiv J.J. Gittes (Jack Nicholson) je pověřen sledováním jistého pana Mulwraye. Brzy se však ukáže, že neznámá žena se za choť údajného záletníka pouze vydávala. Úředník, který pracoval ve vodárně, se najde mrtvý. A kolem skutečné Evelyn Mulwrayové (Faye Dunawayová) se začnou vršit záhady… Vrcholné dílo režiséra Romana Polanského vychází ze znamenitého scénáře, jehož autor Robert Towne byl oceněn Oscarem. Zápletka, hlavní postava i další prvky připomínají skeptické příběhy Raymonda Chandlera.
Vysílání: čtvrtek 25. září ve 20:00

Vysvobození
Čtveřice mužů z velkoměsta (Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty a Ronny Cox) se rozhodne sjet na kanoích divokou vodu. Hra na zálesáky se však změní v krutý zápas o přežití. Výletníky napadnou primitivní horalé a jednoho z nich znásilní. Drsnou atmosféru předznamenává scéna, kde jeden z mužů přiměje k muzikantskému souboji mentálně zaostalého venkovského kluka… Legendární thriller v režii Johna Boormana se prolíná s podobenstvím o temných stránkách civilizace a chování v mezních situacích.
Premiéra: pátek 26. září ve 23:30

Jako malé děti
Sondu o novodobých intimních vztazích realizoval jako svůj druhý projekt režisér Todd Field. Ústřední dějová linka líčí milostné vzplanutí mezi Bradem a Sarah (Patrick Wilson a Kate Winsletová), kteří se náhodou seznámí na dětském hřišti. Oba milenci, jež žijí v manželských svazcích, hledají zpestření svých stereotypů. Další klíčovou postavou je propuštěný deviant (Jackie Earl Haley), který v konzervativní středostavovské komunitě rozbouří veřejné mínění… Civilní drama vypráví o falešné morálce, právu na jinakost a potřebě tolerance.
Premiéra: sobota 27. září ve 20:00


Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct a DIGI TV na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně a Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (i Cinemax 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.


Redakce satCentrum, připraveno ve spolupráci s 2media.cz, s.r.o., Mediálním servisem HBO, 19. 8. 2008

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2919/zarijove-filmove-lahudky-na-cinemaxu/