Univerzálne moduly - Magic CAM
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 22.05.2002
Úlohou univerzálnych modulov je poskytnúť užívateľovi, spolu s príslušnou prístupovou dekódovacou kartou, spracovanie viacerých kódovacích systémov na jednom dekódovacom zariadení (module CAM). Dnes existuje viacero kódovacích systémov pričom na príjem každého potrebujeme vždy iný špecifický modul. Použitím univerzálneho modulu nám v prvom rade klesnú finančné náklady na kúpu týchto modulov v závislosti od toho, koľko daný modul zastúpi bežných dekódovacích modulov. Naviac je rovnako nazanedbateľná skutočnosť, že digitálny satelitný prijímač má obmedzený počet voľných CI slotov (bežné maximum je 2) a tak do neho naraz nemôžeme všetky nami vlastniace moduly pripojiť.

Myšlienka vyrobenia modulu, ktorý by dokázal spracovať všetky existujúce DTH kódovacie systémy zostáva stále nereálna. Najbližšie sa jej približuje Irdeto FreeCAM, pre ktorý existuje softvér (Ver.2.019) s podporou pre systémy: Irdeto/Betacrypt, Seca, Viaccess, Nagravision, CryptoWorks a Conax. Čiastočne sa do neho podarilo integrovať aj Videoguard a PowerVU, no z pohľadu príjmu staníc kódovaných v týchto dvoch systémoch zostáva nepoužiteľným.

Riešenie dostupnosti spracovania viacerých staníc vedie aj cez úpravu interného firmware digitálneho prijímača a na túto tému pripravujeme niekoľko článkov v rámci nášho projektu ”Škola”.

Na trhu sú dnes dostupné viaceré moduly, ktoré zastupujú kategóriu univerzálnych zariadení. Podľa spracovania kódovacích systémov je momentálne pri týchto moduloch stav nasledujúci:

Magic CAM - 4in1 (Irdeto/Irdeto2/Betacrypt, Seca/Seca2, Viaccess, Nagravision)
Universal CAM - 2in1 (Seca/Seca2, Nagravision)
Global CAM - 5in1 (Irdeto/Irdeto2/Betacrypt, Seca/Seca2, Viaccess/Viaccess2, Nagravision, Cryptoworks)
FreeCAM - 5in1 (Irdeto/Betacrypt, Seca, Viaccess, Nagravision, Conax(?))

Dnes je už jasné, že nepotrvá dlho a všetci prevádzkovatelia digitálnych paketov prejdú na bezpečnejšie ”dvojkové” kódovacie systémy. Pre digitálne satelitné prijímače s integrovanými ”jednotkovými” systémami postupne vychádzajú upgrady, ktoré ich prenastavujú na podporu dvojkových systémov. Tak je tomu aj pri univerzálnych moduloch. Dnes si povieme pár informácii o module Magic CAM.


Magic CAM

Hardvérová charakteristika modulu je nasledujúca: modul obsahuje rýchly ARM7 procesor (s takt. frekvenciou 30 MHz), veľkú RAM pamäť (256 kb), Flash pamäť s kapacitou 2 Mb a konektor PCMCIA (68 pin).

Softvér pre modul / firmware
Posledná verzia pod názvom GammaCrypt nesie označenie Ver.0.12. Táto verzia firmware zahŕňa podporu pre kódovacie systémy 3in1:
- Irdeto
- Irdeto II
- Seca
- Seca II
- Viaccess

Vydaním verzie Ver.0.13 nesie už firmware nové označenie TetraCrypt. Zároveň došlo k novému číslovaniu verzii a tak poslednou verziou TetraCryptu je verzia Ver. 1.02. V porovnaní s predchádzajúcou verziou pribudla podpora pre Nagravision a taktiež bola dopracovaná plná podpora pre BetaCrypt. Magic CAM sa tak dostáva do pozície 4 in 1 (Seca - Irdeto/Betacrypt - Viaccess - Nagravision).

Programovanie modulu
Magic CAM sa či už od Irdeto FreeCAM alebo iných univerzálnych modulov odlišuje spôsobom programovania. Zatiaľ čo predtým spomínané moduly sa preprogramovávajú cez PCMCIA rozhranie, Magic CAM sa programuje pomocou špeciálneho programátora, ktorý sa vsúva do štrbiny čítačky kariet. Modul si tak môžeme naprogramovať pomocou bežného počítača s RS-232 rozhraním.

Softvér k modulu nájdete na oficiálnej stránke jeho výrobcu www.dream-multimedia.tv.

Cena modulu sa drží od svojho uvedenia na trh stále na vysokej úrovni: 215 Euro, cena programátora je 40 Euro.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/292/univerzalne-moduly-magic-cam/