Dokumentárně nabitý začátek září na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.08.2021
Prima ZOOM vás chce bavit. Pojďte si užít poznávání v té největší pestrosti. Dokumentární skvosty pro vás: Vesmírní pionýři nás vezmou hodně daleko; do válečné vřavy se vydáme prostřednictvím seriálů Přední linie a Ruská vojenská technika II; odhalíme Záhady muzeí VI; prozkoumáme fantastické starověké město Petra: Tajemství starověkých stavitelů; velmi zajímavá bude životní cesta Mezi fjordy dvou českých polárních surfařů a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

30. 8., 21.00 hod. – Írán: Učitel mezi nomády

V pohoří Zagros na jihozápadě Iránu se k větrem ošlehané nomádské rodině Bakthyariových přidává jeden učitel. Celé tři týdny s nimi putuje a každý večer učí děti. Jeho úkolem je poskytnout jim základní vzdělání, které nutně potřebují, aby našly práci ve městě, kde se chtějí usadit. Tato výprava je skutečným bojem s všudypřítomným chladem a neústupným větrem. Vede podél strmých svahů a vrcholů i skrz úzké přechody a zasněžené průsmyky. Nakonec, když nomádi dorazí do letního tábořiště, učitel připraví pro děti zkoušku. Letošní putování má pro celou rodinu ještě jeden zvláštní význam. Je to naposledy, co podnikají cestu pěšky, a tak ohlašuje odpoutání se od generace staré tradice. Snímek Irán: Učitel mezi nomády je intimním a poetickým portrétem málo známého lidu a jeho životního stylu, který je odsouzen ke zkáze. Zatímco nám jeho hlavní hrdinové prozrazují svá tajemství, film zachycuje vznešenost hor, ale i novou naději zrozenou z rozhodnutí usadit se na jednom místě – rozhodnutí, o kterém mnoho z dětí dlouhou snilo.


30. 8., 23.00 hod. – Vesmírní pionýři

Ještě ve čtyřicátých letech 20. století byla představa letů do vesmíru pouhou vědeckofantastickou fikcí. Ale mladý armádní doktor jménem John Paul Stapp neviděl žádné hranice, kam až by se lidstvo mohlo dostat, a jeho oči byly upřeny vysoko k nebesům. Během padesátých a na začátku šedesátých let se malá skupinka průkopníků vystavila extrémním vesmírným podmínkám dlouho předtím, než se slavná mise NASA s označením Mercury 7 dostala na titulní stránky novin. Jenom se zlomkem rozpočtu, který měla k dispozici NASA, a naprosto bez renomé, se Stappovu Projektu Excelsior podařilo dostat kapitána Josepha Kittingera do rekordní výšky 31,3 km nad Zemí. Nevynesla ho tam raketa, ale horkovzdušný balon. Přestože dnes se na to všeobecně zapomíná, tito Vesmírní pionýři byli první lidé, kteří se vydali do mrazového vakua na hranici našeho světa. V životu nebezpečném prostředí také jako první na vlastní kůži vyzkoušeli absolutní limity lidské fyziologie a vynalézavosti.


31. 8., 20.00 hod.– Prezidenti ve válce (Jejich zlomové momenty)

Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan a George W. Bush. To je osm amerických prezidentů, významných mužů dějin, kteří sloužili v druhé světové válce – a nakonec se stali vrchními veliteli amerických ozbrojených sil. Dva historické celovečerní filmy Prezidenti ve válce vyprávějí příběh o tom, jak je změnily a poznamenaly jejich válečné zážitky. A také o tom, jak vyšly z tohoto konfliktu jako vůdčí osobnosti a jak válečná vřava ovlivnila rozhodnutí, která dělali, když se nakonec dostali až do Bílého domu.


1. 9., 20.00 hod. – Život v pralese

Botanik Francis Hallé už více než padesát let pečlivým okem zkoumá starověké tropické pralesy. V tomto přírodovědném filmu se k němu připojíme na cestě do pralesů Nyonie v africkém Gabonu. Připravte se na podívanou, jakou jste dosud nezažili. Díky Francisovým jedinečným vynálezům a inovativním vylepšením, jako je například velký raft připevněný k horkovzdušnému balónu, se dostaneme až do korun stromů, kde se ukrývají nejrůznější poklady biodiverzity. Francisova vytrvalost a vynalézavost překračují hranice zavedených znalostí: zřejmě největší přínos má jeho nový systém klasifikace, který by mohl způsobit převrat v celém oboru botaniky. Francisovy botanické modely a také množství dokončené práce nám poskytují klíč k porozumění obdivuhodného génia rostlin. Lépe pochopíme nejen jejich pestrost, ale i křehkost a zranitelnost. A tím pádem si uvědomíme, jak jsou pralesy důležité pro budoucnost naší planety.


2. 9., 20.00 hod. – Přední linie (Pláž Omaha)

Historický seriál Přední linie přináší válečné boje v jejich nejkrutější podobě. Zároveň zachycuje momenty zoufalé odvahy na tak dramatických bojištích druhé světové války, jako byly Midway, Anzio, Monte Cassino, Omaha, Kopec 112, Bastogne, Iwodžima nebo Berlín. Momenty a místa, kde se štěstěna a schopnost rychle myslet často prokázaly stejně důležité a rozhodující jako pečlivé plánování a palební převaha. Přední linie ožívají díky napínavým vzpomínkám pamětníků, jedinečným expertním analýzám a strhujícím záběrům, a zároveň vyvracejí mnohdy opakované mýty. Jsou to příběhy, které se odehrávají nejen z pohledu skrz střílnu, z bunkru nebo kokpitu letadla, ale i očima personálu s životně důležitými podpůrnými úkoly. Tento fascinující seriál nás vezme na cestu kolem světa a přiblíží zážitky a zkušenosti bojovníků v nebezpečných předních liniích. Pochopíme, proč tam docházelo k obvykle surovým a drsným lékařským zákrokům a jak vznikala psychologická traumata. Přední linie nás zavedou do centra akce a odhalí okamžiky zlomu v průběhu nejdůležitějších střetů druhé světové války.


2. 9., 21.00 hod. – Ruská vojenská technika II (Vrtulník Ka-27)

Seznamte se s moderními vojenskými vynálezy, pokročilými bojovými strategiemi, novými typy zbraní a hypermoderní výzbrojí, kterou používá jedině ruská armáda. Veřejnost se o nich dozvídá jenom málo. Ale inovace vyvíjené ruským zbrojním průmyslem mají tak neomezený potenciál, že vás ohromí. Připravte se na návštěvu skutečné střelnice, kde se testuje nová vojenská technika a kde to všechno uvidíte na vlastní oči. Poznejte jednotlivé složky ruské armády, její výstroj a výzbroj, způsob, jakým se staví pontonový most či jak funguje letadlová loď a v jakých situacích se využívají v ruském dokumentárním seriálu.


2. 9., 23.00 hod. – Návrat do divočiny

Právě teď stojíme na utajeném místě v srdci Číny – v údolí velkých pand. Přímo tady bude po mnoha měsících dlouhých příprav vypuštěna do divoké přírody skupina pand. Muž, kterému za to můžeme poděkovat, se jmenuje Eric Bairao Ruivo. Vede totiž nadaci Beauval Nature, jež působí po celém světě a zaměřuje se na navracení vzácných a ohrožených druhů zpátky do divočiny. Připojte se k Erikovi, sledujte jeho celosvětovou misi a odhalte zákulisí práce ochránců přírody. Příští zastávka: teritorium goril v Gabonu, kde probíhá jedinečný projekt adaptace gorilích mláďat, jejichž rodiče zabili pytláci. Na druhé straně oceánu, v Argentině, se Eric přidává k týmu odhodlaně pracujícímu na vypuštění kondorů andských – majestátních ptáků, kteří z této oblasti vymizeli, ale nyní se vrací do míst, kde žili po tisíciletí. Ta nejtěžší mise však na Erika teprve čeká na indonéském ostrově Jáva. Poprvé vypouští do přírody dva hulmany vychované v zoo. Jenže budou Samui a Indah vědět, co si v divočině počít?


3. 9., 20.00 hod. – Šepot v hlubinách

Ponořte se do fascinujícího podmořského světa oceánů a dostaňte se k jádru prakticky neprozkoumané oblasti vědy: komunikaci mezi rybami. Přidáte se k týmu specializovaných vědců a navštívíte nádherné korálové útesy, polorozpadlé vraky starodávných lodí ve Středozemním moři, i potopené ponorky zahalené tajemstvím. A všude tam se setkáte s univerzálními formami podmořské komunikace. Jakým jazykem mluví ryby? Vydávají nějaké zvuky? Používají jazyk těla? Jakou roli v tom všem hrají barvy? Na tyto i další zajímavé otázky odpovídá Šepot v hlubinách o jedné napínavé cestě kolem světa.


3. 9., 21.00 hod. – Komu patří oceány?

Komu patří oceány? Jsou dědictvím celého lidstva. Jenže to by se mohlo brzy změnit. Pobřežní státy si už teď nárokují rozsáhlé oblasti na moři. Zatím jde asi o deset procent a vše je naprosto legální. Ale to je teprve začátek. Právě tyto země zaměstnávají geology, kteří mají potvrdit jejich nároky. Fantastický vědecký závod už dávno začal. Dokumentární film Komu patří oceány? je ve skutečnosti kriminálním thrillerem s malou skupinkou geologů v hlavní roli, díky kterým odhalíme pozadí celosvětového boje o teritoria.


3. 9., 23.00 hod. – Záhady muzeí VI (1. díl)

Hluboko v archivech muzeí po celém světě se ukrývají fantastické poklady minulosti, díky kterým můžeme lépe poznat naše vlastní dějiny i pochopit, co jsme zač. Každý z těchto tajuplných, neznámých artefaktů je spojený se zajímavým příběhem plným záhad, intrik, afér, a dokonce vražd. Připravte se na napínavou a někdy i šokující výpravu do minulosti. Poznejte tajemství různých muzeí ve třinácti nových dílech novinkové řady. Za zdmi významných institucí totiž leží tajemství, která čekají na odhalení. Za každým artefaktem se skrývá zajímavý příběh plný afér, záhad, vražd a intrik. Vydejte se na úchvatnou, občas i šokující cestu historií v americkém seriálu.


4. 9., 20.00 hod. – Letní příběhy

Poznejte krásy přírody a zažijte ty nejlepší letní příběhy v říši rostlin i zvířat. Dlouhé dny, spousta jídla, nicnedělání a la dolce vita – to si všichni představíme, když se řekne léto. Ale příroda si nemůže dovolit udělat si prázdniny nebo vyrazit na dovolenou. Právě naopak! Dlouhé hodiny slunečního svitu vyžadují plné nasazení. Zvířata i rostliny musí využít teplé dny k rozmnožování a růstu. Tento hřejivý přírodovědný film odhaluje, jak probíhá léto ve zvířecím a rostlinném světě. Nejsou to zdaleka jenom bezstarostné chvíle. S létem přichází také nebezpečná extrémní vedra a silné bouřky.


4. 9., 22.00 hod. – Petra: Tajemství starověkých stavitelů

Na jihu Jordánska, přímo v srdci pouště, stojí fantastické starověké město Petra. Bylo vystavěno před více než 2000 lety a je plné architektonických pokladů: kolosálních budov vytesaných do skály, stovek hrobek, chrámů, lázní… Petra bylo bohaté a dobře prosperující hlavní město Nabataeanského království. A přesto nachází uprostřed vyloženě nehostinné oblasti. Proč se tedy Nabataeánci rozhodli postavit si hlavní město zrovna tady? A hlavně, jak se jim podařilo změnit poušť do podoby luxusního města? Dokument Petra: Tajemství starověkých stavitelů odhaluje technické znalosti, díky kterým vznikla tato kamenná oáza. Zjistíme, jak úžasné pracovní postupy stavitelé využívali, když vytvářeli úžasné místní budovy. Dozvíme se, jak se shromažďoval déšť, aby mělo celé město dostatek vody. A dokonce objevíme konstrukční tajemství něčeho, co by mohlo být první zemětřesení vzdornou stavbou v historii. Snímek je plný prvotřídních digitálních animací, rozhovorů s předními světovými experty a záběrů výjimečných pozůstatků obdivovaného starověkého města. Nenechte si ujít bezkonkurenční pohled do zákulisí výstavby jedinečného města.


5. 9., 20.00 hod. – Mezi fjordy

Životní cesta dvou českých polárních surfařů, kteří našli víc, než čekali. Film Mezi fjordy sleduje cestu dvou čtyřiadvacetiletých bratrů, Lukáše a Filipa, dvojčat z Beskyd, které touha po zážitcích přivedla až na Island, kde se usadili, a již po několika letech tam se cítí být spíše Islanďany než Čechy. Bratři Lukáš a Filip se jednoho dne rozhodli, že si splní svůj sen lyžovat a surfovat ve stejný den na co nejsevernějším místě planety. To místo našli na Islandu, mezi zasněženými fjordy a ledovou vodou. Surfing v ledových vodách a sjíždění zasněžených hor začali považovat za svou životní náplň.


5. 9., 21.00 hod. – Domy na konci světa II (1. díl)

Dobrodružně naladěné týmy stavitelů, kteří se nezaleknou takřka žádné výzvy a bojují s rozmary matky přírody. Jejich cílem je vystavět jedinečné domy na místech, kam neexistuje takřka žádný přístup. Ať už jde o dálavy americké Montany nebo mrazivý severní pól, jurty nebo dřevěné sruby, otázkou zůstává: podaří se jim splnit termín? Podívejte se, jak se jedné rodině podaří postavit chatu na pustém pobřeží Maine za pouhých dvanáct dní. Sledujte souboj s přírodním živly o dům, který má shlížet dolů do údolí na řeku Yellowstone. Zjistěte, jak se staví ekologicky přívětivý ostrov v mexickém Isla Mujeres nebo soběstačný domov v přepravním kontejneru vysoko v pohoří Ozark.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 30. 8. 2021






 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29204/dokumentarne-nabity-zacatek-zari-na-prima-zoom/