Sezóna přímých přenosů z Metropolitní opery 2021/22 se blíží
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 13.09.2021

Po déle než roční pauze Metropolitní opera v New Yorku odhalila dlouho očekávaný program přímých satelitních přenosů Sezóny 2021/22. Met si letos připravila velmi zajímavá premiérová uvedení i osvědčenou klasiku, opět s těmi největšími hvězdami operního světa!



Sezóna přímých přenosů z Metropolitní opery 2021/22 se nezadržitelně blíží. Od soboty 9. října až do 4. června 2022 je naplánováno obvyklých deset přímých přenosů z prken newyorského operního svatostánku. Dlouhou sezónu a půl nemohla Met uvádět živá představení a vítat ve svých prostorách diváky, v této neplánované pauze nasbírala síly a nyní nabízí program nabitý zajímavými tituly, s hvězdným obsazením, ve špičkové kvalitě, moderní i tradiční kusy a několik premiérových uvedení.

Metropolitní opera opět rozsvěcuje světla ve svém slavném sále a do nové sezóny 2021/22 vstupuje s plnou vervou, a to se odrazí i na oblíbené sérii přímých přenosů do kinosálů MET: Live in HD na celém světě – ty české nevyjímaje. Sezóna začne v sobotu 9. října ruskou operní klasikou Boris Godunov z pera Modesta Petroviče Musorgského. V hlavní roli cara trýzněného touhou po moci se představí jeden z mistrů této role, basista René Pape. Opera bude uvedena ve své původní podobě z roku 1869 ve výstižné režii Stephena Wadswortha a pod dirigentskou taktovkou Sebastiana Weigleho.

O dva týdny později, 23. října, nastane večer plný premiér. Uvedena totiž bude, poprvé v Metropolitní, opera Fire Shut Up In My Bones, kterou napsal Terence Blanchard, skladatel, jazzový muzikant a nositel ceny Grammy. MET tak poprvé ve své historii uvede operu černošského skladatele. Dílo je bolestnou sondou do života mladého muže, který se pokouší překonat dosavadní traumata a překážky, režírují James Robinson a Camille A. Brown, kteří nedávno spolupracovali na opeře Porgy a Bess. V hlavní roli zazáří mladý talent Will Liverman.

V listopadu si přenosy z MET vyberou přestávku a naváží až 4. prosince přenosem opery Eurydika mladého amerického autora Matthewa Aucoina v nové produkci v režii Mary Zimmerman a pod dirigentským vedením Yannicka Nézet-Séguina. Starořecká báje byla libretistkou Sarah Ruhl přenesena do 21. století a i v této aktualizaci si zachovává svou nadčasovou platnost.

Na Nový rok, tedy 1. ledna 2022, myslí Metropolitní opera i na menší diváky, kteří se se světem opery teprve seznamují. Na programu je totiž zkrácená, devadesátiminutová verze Popelky Julese Masseneta a navíc v anglické jazykové verzi. V pohádkové verzi známého příběhu se v hlavní roli chudé dívenky, která přišla ke štěstí, představí mezzosopranistka Isabel Leonard. Režíruje Laurent Pelly.

V sobotu 29. ledna se v nové produkci vrátí klasika Rigoletto Giuseppe Verdiho. Režisér Bartlett Sher, držitel ceny Tony, vytvořil odvážné nové pojetí oblíbeného kusu – děj přesunul do 20. století na artdecovou scénu z dílny Michaela Yeargana a do elegantních kostýmů Catherine Zuber. V hlavní roli září barytonista Quinn Kelsey, který se titulní postavy ujal na prknech Metropolitní opery poprvé. Jeho dceru Gildu ztvární sopranistka Rosa Feola a mantovského vévodu si zopakuje Piotr Beczala.

Straussova Ariadna na Naxu se v obnoveném nastudování vrátí do Metropolitní 12. března. A hned s jedním debutem. Poprvé v sérii MET: Live in HD se totiž v titulní úloze představí vynikající sopranistka Lise Davidsen. Hvězdné obsazení doplní mezzosopranistka Isabel Leonard v roli skladatelky opery na opeře, sopranistka Brenda Rae jako bezstarostná Zerbinetta a tenorista Brandon Jovanovich v roli boha Bakcha, do něhož se Ariadna zamiluje.

Na 26. března je v plánu další premiéra. Poprvé v Metropolitní totiž v původní pětiaktové francouzské verzi zazní Verdiho Don Carlos. Verdiho mistrovské dílo uvidíte v novém a monumentálním pojetí Sira Davida McVicara, který se tak se svou zdejší jedenáctou režií řadí mezi nejplodnější a nejúspěšnější tvůrce současné Metropolitní opery. Hvězdami nabitému obsazení vévodí Matthew Polenzani, Sonja Jončeva nebo Elīna Garanča.

Bez Pucciniho Turandot by to snad ani nebyla pořádná sezóna MET: Live in HD. Oblíbeného kusu v dnes již klasické produkci režiséra Franca Zefirelliho. Přímý přenos uvidíte 7. května 2022, v hlavních rolích hvězdná Anna Netrebko a Yonghoon Lee.

Druhým květnovým kinopřenosem bude Donizettiho Lucie z Lammermooru. Jedné z nejklasičtějších tragických hrdinek operní historie se ujala sopranistka Nadine Sierra. Příběh bude poprvé prezentován v oslnivé nové výpravě australského divadelního a filmového režiséra Simona Stonea a pod taktovkou dirigenta Riccarda Frizzy. Dále se představí tenorista Javier Camarena v roli Luciina milého Edgarda, barytonista Artur Ruciński jako její bratr Enrico a basista Matthew Rose coby učitel Raimond.

Tečkou za sezónou 2021/22 se stane Hamlet australského skladatele Bretta Deana. Britský Guardian po premiéře v roce 2017 napsal: „Nové opery obvykle nemají tak skvělý zvuk. (...) Shakespeare je hozenou rukavicí mnoha skladatelům, kteří by ji neměli vždycky zvedat, ale Deanův Hamlet to zvládl s grácií.“ Neil Armfield, který režíroval již premiérové uvedení, s sebou do MET přivedl i několik původních protagonistů, včetně Allana Claytona v titulní roli. Debut je ale naplánován i za dirigentským pultem – poprvé se představí Nicholas Carter.


SEZÓNA 2021/22:

M. P. Musorgskij: BORIS GODUNOV
9. října 2021, 18:45
Dirigent: Sebastian Weigle
Režie: Stephen Wadsworth
Obsazení: René Pape, David Butt Philip, Maxim Paster, Alexej Markov, Ain Anger, Stanislav Trofimov


T. Blanchard: FIRE SHUT UP IN MY BONES*/met
23. října 2021, 18:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: James Robinson a Camille A. Brown
Obsazení: Angel Blue, Latonia Moore, Will Liverman


M. Aucoin: EURYDIKA */met
4. prosince 2021 18:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: Mary Zimmerman
Obsazení: Angel Blue, Latonia Moore, Will Liverman


J. Massenet: POPELKA
1. ledna 2022 18:45
Dirigent: Emmanuel Villaume
Režie: Laurent Pelly
Obsazení: Isabel Leonard, Jessica Pratt, Emily D’Angelo, Stephanie Blythe, Laurent Naouri


G. Verdi: RIGOLETTO *
29. ledna 2022 18:45
Dirigent: Daniele Rustioni
Režie: Bartlett Sher
Obsazení: Piotr Beczała, Quinn Kelsey, Rosa Feola, Varduhi Abrahamyan, Andrea Mastroni


R. Strauss: ARIADNA NA NAXU
12. března 2022 18:45
Dirigent: Marek Janowski
Režie: Elijah Moshinsky
Obsazení: Lise Davidsen, Brenda Rae, Isabel Leonard, Brandon Jovanovich, Sean Michael Plumb, Johannes Martin Kränzle, Thomas Allen


G. Verdi: DON CARLOS */met
26. března 2022 16:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: David McVicar
Obsazení: Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Etiene Dupuis, Groissböck, John Relyea


G. Puccini: TURANDOT
7. května 2022 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
Obsazení: Anna Netrebko, Michelle Bradley, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto


G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Předprodej abonmá a jednotlivých vstupenek na novou Sezónu přímých přenosů z Met 2021/22 je v plném proudu. Kromě již zahájeného předprodeje v pražských kinech Aero, Světozor a Bio Oko, v hradeckém Bio Central a v brněnské Scale, se k předprodeji připojila i další kina.

Předprodej vstupenek je již spuštěn i v pražském klubovém kině MAT, v Radnici v Jablonci nad Nisou, v olomouckém kině Metropol či v českobudějovické Kotvě, Cinestar v Praze na Andělu, v Plzni, v Pardubicích a v Opavě i v kině Jitřenka v Semilech.

Další kina v ČR se budou ještě přidávat a informace o předprodejích zveřejňovat na svých webových stránkách.


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.


Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 12. 9. 2020

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29229/sezona-primych-prenosu-z-metropolitni-opery-2021-22-se-blizi/