RTVS rozširuje národnostné vysielanie, okrem tradičných relácií pribudnú aj nové formáty
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 19.09.2021
RTVS od pondelka 20. septembra významne rozširuje televízne vysielanie pre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Pôvodný polhodinový blok bude rozšírený na celú hodinu. Vysielanie v 11-tich jazykoch pre 13 národnostných menšín nadväzuje na doterajšie formáty, mení sa však vysielací čas a pribudnú nové relácie. Nový blok národnostného vysielania ponúkne divákom každý pracovný deň v čase od 8.00 h do 9.00 h na Dvojke.


„V objeme vysielania RTVS je zvýšenie podielu národnostného vysielania malý krok, v živote národností je to však krok veľký, prakticky zdvojnásobujeme vysielanie. V tomto roku štartujeme prvú fázu schválenej Koncepcie národnostného vysielania, v druhej fáze, v roku 2022, pribudnú ďalšie programy pre národnosti," uviedol riaditeľ Sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

Pondelkové ráno bude patriť málopočetným národnostiam v polhodinových magazínoch a v novom programe z ponuky košického štúdia „Od prameňa". Utorok, v podobnej štruktúre, bude venovaný Rusínom a Ukrajincom. V stredu a v piatok vysielame v maďarskom jazyku a okrem denných správ bude tradičný maďarský magazín Sme doma v stredu ráno doplnený o dynamický, a tiež už tradičný regionálny formát Laboda. V piatok s názvom Dobrý deň, Patria ponúkne Dvojka divákom hodinovú magazínovú reláciu v maďarčine, ktorá sa bude venovať spoločenským, hospodárskym a politickým témam. Vo štvrtok odvysiela RTVS Rómsky magazín, ktorý bude doplnený novým programom Romano Hero. V úvode rozšíreného národnostného vysielania odvysiela Dvojka publicistický dokument Pápež a Luník.

Okrem spomínaných publicistických formátov sa diváci raz za mesiac môžu tešiť aj na diskusné relácie zo spoločenského a politického života v maďarskom a rómskom jazyku - Fórum a Ahoj, Romale. Na budúci rok pribudne podobná diskusná relácia aj v rusínskom jazyku.

„Budúcoročný plán vysielania pre národnosti prispôsobíme, v súlade so zákonom, novým údajom zo sčítania ľudu," dopĺňa Attila Lovász.


Bratislava, 17. september 2021, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29239/rtvs-rozsiruje-narodnostne-vysielanie-okrem-tradicnych-relacii-pribudnu-aj-nove-formaty/