VOYO prinesie prvý pôvodný projekt. Trojdielnu minisériu Prípad Roubal uvedie pod značkou VOYO Originál
Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 01.10.2021
Streamovacia služba VOYO vstupuje do úplne novej éry z hľadiska ponúkaného obsahu. Už v novembri 2021 uvedie pod hlavičkou VOYO Originál premiéru prvého projektu, ktorý je vyrobený exkluzívne pre túto čoraz obľúbenejšiu platformu. Miniséria s názvom Prípad Roubal je inšpirovaná skutočnými udalosťami a činmi jedného z najväčších sériových vrahov československej histórie Ivana Roubala. V réžii Terezy Kopáčovej ho stvárňuje český herec Hynek Čermák.


„Príbehom o dolapení a usvedčení jedného z najväčších zločincov ponovembrovej histórie otvárame novú etapu prémiovej ponuky na VOYO pod značkou VOYO Originál,“ hovorí programová riaditeľka skupiny Markíza Silvia Majeská a dodáva: „Tá bude stáť predovšetkým na autentických príbehoch so silnými témami, ktorá rezonovali a stále rezonujú v spoločnosti. K ich spracovaniu sme prizvali tie najuznávanejšie tvorivé tímy a tých najlepších tuzemských hercov. Prípad Roubal všetky tieto parametre nepochybne napĺňa.“

Miniséria Prípad Roubal vznikla na motívy skutočných udalostí. Jej ústrednou postavou je sériový vrah Ivan Roubal (Hynek Čermák), jedna z najdesivejších a zároveň najkontroverznejších postáv československej kriminalistiky.

„Z producentského pohľadu bol veľmi lákavý rozpor medzi tým, ako Ivan Roubal vyzeral, ako sa navonok správal a aké hrozné činy mu nakoniec boli preukázané. Navyše sa k nim nikdy sám nepriznal. Verili sme, že z odkrývania všetkých jeho činov bude možné vytvoriť zaujímavý príbeh nielen o jeho zločinoch, ale predovšetkým o súboji dobra, zla a spravodlivosti medzi týmito dvoma pólmi,“ predstavujú minisériu Pavel Berčík a Ondřej Zima, producenti zo spoločnosti Evolution Films, ktorá túto novinku nakrútila exkluzívne pre VOYO.

Hlavnou postavou príbehu je Daniela (Kamila Trnková), koncipientka Roubalovho obhajcu, advokáta Hynka Pokorného (Jan Čenský), ktorá v priebehu procesu s Roubalom rieši veľkú morálnu dilemu: Má sa aj naďalej angažovať v prípade klienta, ktorý sa jej hnusí a o ktorého vine je jednoznačne presvedčená? Alebo má naopak porušiť profesijné zásady, vydať orgánom činným v trestnom konaní dôkazy usvedčujúce klienta, a pripraviť sa tak o budúcu kariéru elitnej advokátky, ku ktorej vďaka svojim ambíciám a inteligencii mieri?

„Viac než o Roubalovi, ktorého vlastne nikdy nikto nepochopil, pretože on sám do seba nenechal nikoho nahliadnuť, je náš príbeh o policajtoch, ktorí sa lopotne snažili, aby zlu bolo dokázané, že je skutočne zlé, a o ich protihráčoch, ktorí sa snažili robiť čo najlepšie svoju prácu - obhajovali zlo, pretože v demokracii má každý právo na obhajobu, aj masový vrah. Lenže aby dosiahli vlastný úspech, išli doslova cez mŕtvoly. Je to typický príbeh z 90-tych rokov, ale má presah aj do dnešnej doby. Každý deň sa stretávame s tým, že sa evidentné zlo arogantne obhajuje, až to skoro začíname považovať za normálne a prestávame vnímať, aké nebezpečné to je,“ približuje projekt režisérka Tereza Kopáčová.

Okrem spomínaných hercov sa vo výrazných rolách objavia David Švehlík (policajt Jakub), Dagmar Havlová Veškrnová (štátna zástupkyňa Markéta Neumann) a Vojtěch Vodochodský (jej asistent Roman).

Trojdielna miniséria svojím filmovo poňatým spracovaním spĺňa súčasné štandardy tzv. quality TV. V hlavných i vedľajších úlohách sa divákom VOYO predstavia najväčšie hviezdy českého filmu a divadla. Miniséria je prvým režisérkiným dobovým projektom (v minulosti pre českú televíziu Nova nakrútila tri filmy z oceňovaného cyklu Súkromné pasce a podieľala sa aj na seriáli Dokonalý svet). Tvorcom sa podarilo vytvoriť vizuálne vernú evokáciu českých deväťdesiatych rokov.

Miniséria reaguje na neutíchajúci divácky dopyt po žánri „true crime“, teda dokumentárnych rekonštrukciách alebo hraných príbehoch natočených na motívy skutočných kriminálnych prípadov. V tomto smere neponechali tvorcovia Prípadu Roubal nič na náhodu - natáčalo sa v pražských i mimopražských lokáciách, ktoré sa často zhodovali s prostrediami, v ktorých sa predobrazy filmových postáv reálne vyskytovali. Vo všetkých fázach príprav projektu, aj neskôr na jeho natáčaní, bol ako odborný poradca prítomný Jan Štoček, bývalý vyšetrovateľ legendárnej pražskej „mordparty“, ktorej sa v deväťdesiatych rokoch podarilo odhaliť väčšinu závažnej kriminálnej činnosti, vrátane vrážd Ivana Roubala.

„True crime je z princípu vzrušujúce: ísť po reálnych stopách a snažiť sa ich premeniť vo fungujúci televízny projekt. Byť si vedomá toho, že takmer za každou postavou je nejaký reálny človek. Vzrušujúce bolo aj prejsť si tú cestu s reálnym vyšetrovateľom kauzy Roubal, majorom Štočkom. Tiež to bola moja prvá „dobovka“, doteraz som sa im zámerne vyhýbala. Ale deväťdesiate roky, to je moja mladosť a doba nevídaných možností, vzrušená i vzrušujúca,“ uvádza k svojmu režijnému poňatiu špecifického žánru Tereza Kopáčová.

„Diváci môžu očakávať napätie, zaujímavé postavy v podaní skvelých hercov, poctivú kriminálnu linku a vernú atmosféru 90. rokov,“ pozývajú producenti Pavel Berčík a Ondřej Zima na sledovanie minisérie a dodávajú: „Veríme, že téma súboja dobra a zla rezonuje v spoločnosti neustále. Zásadné je ale aj to, že zlo sa musíme naučiť dobre a včas rozpoznať, pretože niekedy môže byť skryté za maskou dobra.“



PRÍPAD ROUBAL

Hrajú: Kamila Trnková, David Švehlík, Dagmar Havlová Veškrnová, Hynek Čermák, Vojtěch Vodochodský, Jiří Roskot, Helena Dvořáková, Cyril Dobrý, Regina Rázlová, Jitka Sedláčková, Ladislav Hampl a ďalší

Réžia: Tereza Kopáčová
Scenár: Tomáš Bombík, Zdeněk Jecelín, Václav Hašek
Producent Evolution Films: Pavel Berčík, Ondřej Zima
Producent TV Nova: Michael Bütow
Výkonný producent: Martina Stránská
Hlavný kameraman: Pavel Berkovič
Strih: Michal Hýka
Sound design: Radim Hladík
Hudba: Jiří Hájek
Architekt: David Voborský
Kostýmy: Zuzana Formánková
Masky: Barbora Potužníková


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza, 30. 9. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29253/voyo-prinesie-prvy-p-vodny-projekt-trojdielnu-miniseriu-pripad-roubal-uvedie-pod-znackou-voyo-original/