Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu jubiluje
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 02.10.2021
Slávnostným koncertom, v ktorom zneli skladby zo všetkých regiónov Slovenska v spracovaní Svetozára Stračinu, Ondreja Dema, Igora Bázlika, Jaroslava Juráška, Štefana Molotu a ďalších, si Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽUN) pripomenul 45 rokov od jeho vzniku. Zostrih z koncertu odvysiela Rádio Regina dnes, v sobotu 2. októbra v dvoch častiach - popoludní od 15.05 h a večer od 20.00 h.


Teleso založil v roku 1976 Ondrej Demo, v úzkej spolupráci s množstvom renomovaných i začínajúcich hudobných skladateľov, upravovateľov, spevákov, speváčok, inštrumentalistov, hudobných režisérov, zvukárov, dramaturgov zrealizovalo tisíce titulov neprekonateľných nahrávok, zdobiacich vysielanie Slovenského rozhlasu.

„OĽUN sa nezmazateľne zapísal do rozhlasovej histórie; potenciál, ktorý má v novom zložení, chceme plnohodnotne využiť," povedal riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin.

Pozvanie účinkovať na výročnom koncerte prijali viaceré osobnosti z radov spevákov a sólistov inštrumentalistov. Orchester pod vedením Petra Uličného a Miroslava Dudíka, ale aj Zuzany Pokornej a Miloša Valenta ponúkol skvelý hudobný zážitok.

Ako sólisti inštrumentalisti sa predstavili aj hráč na píšťalku Ján Kružliak, gajdoš Bernard Garaj, cimbalista Marcel Comendant, či huslista Stano Palúch. Prvotriedne obsadenie a výkon orchestra umocnili aj pozvaní speváci Anton Gajdoš, Eleonóra Vančíková Kapasná, Anna Servická, Simona Hulejová, Michal Seredič a tiež Mužská spevácka skupina Rodokmeň.

Zostrih z koncertu odvysiela Rádio Regina dnes, v sobotu 2. októbra v dvoch častiach - popoludní od 15.05 h a večer od 20.00 h.


Rozhlas a televízia Slovenska, 2. 10. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29256/orchester-ludovych-nastrojov-slovenskeho-rozhlasu-jubiluje/