Dva týdny dokumentární zábavy s Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.10.2021
Dopřejte si bezpečnou cestu za poznáním díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: ochutnáme další Bizarní jídla VIII; navštívíme Tajemnou Čínu; odhalíme Kouzlo modrých hlubin; čeká nás Zkáza Ďatlovovy výpravy; pravdu rozkryje zajímavý dokument Boeing 737 Max: Kde se stala chyba? a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

11. 10., 21.00 hod. – Bizarní jídla VIII (1. díl)

Šéfkuchař Andrew Zimmern testuje legendární bizarní jídla, typická pro slavné destinace, na vlastní špičce jazyka. Během svých chuťových dobrodružství zjišťuje, jak tyto pokrmy vznikají, jak se připravují a jak se správně jí. Neohroženě se oddává kulinářským potěšením v hlavním městě Ugandy. Jihoamerická metropole Montevideo je mekkou všech masožravců. Andrew tady ochutnává pomalu připravovanou pečeni asado, tence nakrájený steakový sandwich chivito a mátový čaj Yerba. V ekvádorském Guayaquilu se zaměřuje na kuchyni, která je stejně tropická jako frenetická. Ochutnává všechno od sladkých červených mangrových krabů až po knedlíky plněné křupavými kousky vepřového. Jídla, na která Andrew narazí, jsou skutečně stejně bizarní jako chutná! Už se vám sbíhají sliny? Pak si nenechte ujít ani jedinou epizodu kulinářského cestopisného seriálu, v němž si Andrew neohroženě dává do nosu v thajském Phuketu, japonské Kanazawě, na Bermudách nebo třeba v kalifornském Hollywoodu.


12. 10., 21.00 hod. – Tajemná Čína (Hrobka nefritového obleku)

Přední archeoložka a vědkyně, doktorka Agnes Hsu, zamířila do nejvzdálenějších a nejkrásnějších míst v různých koutech Číny, kde odhaluje různá tajemství z dávno zapomenutých dob. Doktorka Hsu prozkoumává mimo jiné i královskou hrobku v Kantonu. Právě tady byl nalezen jantarový pohřební oblek typický pro zesnulé panovníky z dynastie Chan. Je v tom však háček. Neexistuje ani jeden historický záznam o žádném císaři, který by měl na takový pohřeb nárok. Kdo byl tedy tento muž a jaké říši vlastně vládl? Právě na to se pokusí odpovědět doktorka Hsu, která se zaměřuje také na slavný nález starodávné hrobky v Anyangu. Ten totiž šokoval celý archeologický svět. Někteří odborníci dokonce věří, že jde o místo posledního odpočinku vojevůdce Chao Chao, jedné z nejrozporuplnějších postav čínského období Tří říší. Co nám takový nález může prozradit o jedné z nejoslavovanějších epoch dějin Číny?


12. 10., 22.00 hod. – Tajný život krav (Samuřin svět)

Většina z nás si myslí, že o krávách víme všechno: postávají na polích. Přežvykují trávu, co chvíli zabučí a samozřejmě dávají mléko. Jsou typickým symbolem zemědělství a venkovské krajiny, někteří je dokonce vidí jako symbol klidu a míru. Jenže krávy jsou mnohem víc než jen to. Všeobecně jsou brány jako mírumilovné, pokojné a trošičku hloupé. Ovšem to je chyba. Protože každá kráva má svou vlastní osobnost. Krávy jsou citlivé, umí se učit nové věci a jsou vcelku společensky založené. A taky se umí docela dobře bránit. Snímek je vyšperkovaný okouzlujícími záběry pořízenými z nečekaných úhlů a zábavným, neobvyklým a vzrušujícím způsobem odhaluje poněkud nečekané momenty ze života krav.


12. 10., 23.00 hod. – Záchranáři divokých zvířat (1. díl)

Děje se to po celkem britském venkově, na pobřeží, dokonce i na zahradách. Divoká příroda se ocitá na hranici kolapsu. Mnohé druhy zvířat bojují o holé přežití. Musejí se potýkat s čím dál většími výzvami, protože na přírodu i nadále těžce dopadají lidské aktivity a moderní způsob života. Tento přírodovědný seriál přibližuje neuvěřitelně pestré rozmezí divokých zvířat ze všech koutů Velké Británie. Zároveň se zabývá problémy, které musejí překonávat dnes a denně jen proto, aby nevyhynuly. Co můžeme udělat pro to, aby se jim dařilo lépe?


15. 10., 20.00 hod. – Kouzlo modrých hlubin (Asie)

Objevte unikátní krásu světů ukrytých na dně moří a oceánů omývajících všechny kontinenty. Kouzlo modrých hlubin je fantastickou výpravou za málo známými půvaby podmořského života, jaké jinde nemají obdoby. Sedmidílný dokumentární seriál natočil proslulý a uznávaný polský kameraman Darek Sepilo. Jeho záběry vám uvíznou v paměti navždy. Začínáme v Asii, kde prozkoumáme korálový trojúhelník mezi Filipínami, Indonésií a Malajsií. Nechybí blízká pozorování krmení žraloků, návštěva antarktických obydlí tuleňů leopardích nebo migrace velryb.


16. 10., 20.00 hod. – Království lesa (Doba ledová)

Odhalte krásy a tajemství divoké a nespoutané přírody ve třídílné francouzské mini sérii Království lesa. Ponořte se spolu s námi do říše okouzlující evropské fauny a flóry. Herec a režisér Jacques Perrin a režisér Jacques Cluzaud nás vezmou s sebou na velkolepou výpravu napříč časem. Vyrazíme až 20 tisíc let do minulosti a budeme sledovat proměny lesního království z pohledu jeho zvířecích obyvatel v průběhu jeho celé, dvacet tisíc let dlouhé historie.


16. 10., 22.00 hod. – Tajuplná Británie (Čarodějnice a démoni)

Lidé žijí v Británii už desetitisíce let a díky nim se tady také odehrálo mnoho různých zvláštních a tajuplných rituálů nebo událostí. Britský moderátor Clive Anderson a antropoložka Mary-Ann Ochota vyrazili na výpravu po celé Velké Británii, aby prozkoumali její posvátná místa a zjistili, jakým pověrám Britové věří. Doufají, že se jim přitom podaří odhalit dávná tajemství předků a lépe porozumět tomu, jaký byl svět, ve kterém žili. Podívejme se na tajuplnou historii Británie pěkně zblízka. A začneme rovnou s čarodějnicemi. Lidé ve středověké Anglii věřili, že existuje ďábel a má následovníky – čarodějnice. Ďábel byl šiřitelem neštěstí, zla, nemocí a smrti. Když obyvatelé Anglie zjistili, že je církev neochrání, začali vyrývat do stěn kostelů ochranné rituální symboly a nápisy k zahnání ďábla a proti čarodějnicím. Později, ve 14. století, také proti morové ráně. Často se objevovaly pentagramy, dnes satanistický symbol, ve středověku tomu bylo naopak. Dále symboly sedmikrásky, které vznikaly nejen v kostelích, ale i na domech, chlévech a stodolách. Magii však používal nejen prostý lid, ale i kněží, a to k útoku kletbami, které měly seslat boží hněv na určitého člověka. V polovině 16. století začaly tyto symboly mizet. Král Jindřich VIII. Vydal roku 1542 zákon, podle něhož se z ďábelských praktik stal trestný čin. Čarodějnice byly obviňovány ze spolčení s ďáblem. V roce 1603, kdy usedl na trůn Jakub I., panoval v zemi chaos a obviňování z čarodějnictví zesílilo. Pětina všech vražd byla sváděna na čarodějnice. Král Jakub I. se zúčastnil mnoha soudů proti nim a poslal na popravu řadu lidí. Tradovalo se, že čarodějnice na svá kouzla používaly například kořen mandragory, figurky a srdce propíchnuté hřebíky, když chtěly někomu ublížit. Obvinění z čarodějnictví mohla mít základ v problematických vztazích mezi sousedy, nebo při uhynutí dobytčete. Ve vězení v Colchesteru bylo uvězněno přes 200 čarodějnic. Soudy s nimi se konaly jen dvakrát ročně. Čarodějnictví v Anglii nebylo považováno za kacířství, kdy platil trest smrti upálením, ale za těžký zločin, za nějž byla oprátka. Poslední poprava za čarodějnictví se v Anglii konala v 80. letech 17. století. Trest smrti za čarodějnictví byl zrušen v roce 1736. Do té doby bylo popraveno asi 500 lidí, z 90 % žen.


17. 10., 22.00 hod. – Výstavba obrů (Největší stadion na světě)

V srdci kalifornské metropole Los Angeles neohrožený tým odvážných stavitelů a ocelářů bojuje proti závratným výškám, spalujícímu slunečnímu žáru a bleskovým povodním. Jejich úkolem je postavit Stadion SoFi za 2,5 miliardy dolarů. Tento nový losangeleský super stadion musí být dost velký na to, aby dokázal pojmout hned dva prominentní týmy americké národní fotbalové ligy – Rams a Chargers – a zároveň hostit zahajovací ceremoniál olympijských her v roce 2028. Má to zkrátka být nejmodernější stavba ze všech. Ale inženýři musejí nejprve zajistit, aby dokázala vzdorovat možnému zemětřesení. Teprve pak můžou nechat vylít desítky milionů kubíků betonu, vztyčit 66 tisíc tun oceli a nainstalovat více než 300 speciálních střešních panelů, ze kterých poskládají největší střechu svého druhu. A na to všechno mají pouhých čtyřicet měsíců. Až bude dokončena, stane se tato stavba největším sportovním stadionem na světě. Oba fotbalové týmy mezitím čelí vlastním specifickým překážkám, spojeným s přesunem veškerých svých každodenních aktivit. Nenechte si ujít vzrušující podívanou ve speciální celovečerní epizodě oblíbeného seriálu Výstavba obrů.


18. 10., 20.00 hod. – Laos z výšky

Vydejte se na leteckou výpravu od hlavního města Vientiane až po historický poklad Luang Prabang na severu Laosu. Díky neobvyklému pohledu z výšky odhalíte okouzlující chrámy a jiné svatostánky, působivé vodopády a unikátní města na území tří dávných království. Přestože Laos je pořád plný jizev a hořkých vzpomínek na neklidnou, válečnou minulost, kdy se stal nejvíce bombardovanou zemí v dějinách, může se také pochlubit ambiciózní moderní architekturou, vzkvétajícími tradicemi i fascinující historií a kulturou. Vychutnejte si to všechno z ptačí perspektivy tak, jak jste Laos ještě nikdy neviděli.


18. 10., 23.30 hod. – Objevování vesmíru: Síla pokroku (Nosné rakety)

Právě teď probíhá velká revoluce ve vývoji moderních vesmírných technologií. Objevují se noví významní hráči, kteří zásadně snižují finanční nároky potřebné na to, aby raketa úspěšně odstartovala. A díky pokrokům ve výzkumu kosmu získáváme čím dál tím víc důležitých poznatků. Tento třináctidílný seriál se zaměřuje na všechno, co se týká vesmíru, od Jupiteru po komunikaci v kosmickém prostoru. Odhalte nejnovější objevy, ale i to, díky jakým technologickým novinkám se nám k nim podařilo dojít. Každá epizoda přibližuje některou z planet nebo některý z vynálezů, díky nimž se významně posunulo naše chápání vesmíru.


20. 10., 20.00 hod. – Podzim: Svět barev

Podzim je jediné roční období, ve kterém se setkává život se smrtí. Je to období loučení s teplým počasím a příprav na příchod zimy. Naposledy v roce se příroda obléká do pestrobarevných tónů a nabízí sladkou odměnu. Hojnost potravy je nejen vítaná, ale také potřebná – teď víc než kdy dřív. Krutá a nemilosrdná zima už číhá za rohem, a tak začíná závod s časem. Dokument Podzim: Svět barev je plný nádherně výrazných barev a neobvyklých příběhů o tom, jak zvířata bojují o přežití. Podívejte se, jak se příroda vyrovnává s obdobím dramatických překážek, proměn a nebezpečí.


24. 10., 20.00 hod. – Zkáza Ďatlovovy výpravy (1. díl)

Na začátku února 1959 na Uralu v Sovětském svazu zmizelo devět turistů. Na záchranu těchto mladých lidí vyrazila pátrací četa. Tomu, co její členové našli, bylo těžké uvěřit: od rozřezaného stanu vedly stopy bosých nohou. Během několika následujících měsíců byla nalezena také těla zmizelých studentů – ve čtyřkilometrové vzdálenosti všemi směry od jejich opuštěného tábora. Někteří zemřeli mrazem, protože na sobě neměli nic než spodní prádlo nebo jednu jedinou ponožku. Jiní měli rozbitou hlavu, rozdrcený hrudník, vytlačené oči nebo vyrvaný jazyk. Záhadná zkáza Ďatlovovy výpravy zůstává i po šedesáti letech stále nevysvětlena. Oficiální vyšetřování skončilo ve slepé uličce. Ale soukromí vyšetřovatelé i výzkumníci ze všech koutů světa přicházejí s novými verzemi teorií o tom, co se vlastně přihodilo. Jejich vysvětlení se různí – od útoku uprchlých vězňů, přes zdivočelého sněžného muže Yettiho, tajné vojenské experimenty, až po mimozemšťany. Nejen v Rusku, ale i po celém světě se ze zkázy Ďatlovovy výpravy stal mýtus. O jejích okolnostech psaly anglické noviny Daily Mail, švédské Dagens Nyheter, americký list The Atlantic nebo německý Stern Crime. Speciální reportáže odvysílaly televize BBC, CNN nebo Vice.

U příležitosti 60. výročí zkázy Ďatlovovy výpravy se rozhodl nejvyšší prokurátor Ruské federace případ znovu oficiálně otevřít. Přesto s jen mizivou nadějí, že bude mít nějaký úspěch. Vždyť tehdejší vyšetřování měli na starost uralští policisté, kteří odjakživa propadali pocitu, že mají na práci mnohem důležitější věci. Ale všechno teď může být jinak kvůli jiné tragédii, ke které také došlo vysoko v horách. V roce 2012 horolezkyně a cestovatelka Teodora Hadjiyska málem zahynula v Indonésii. Zatímco ležela v nemocnici a čekala, až se jí zahojí zranění, krátila si čas celovečerním filmem o zkáze Ďatlovovy výpravy. Toto tajuplné téma ji natolik zaujalo, že začala pátrat po dalších informacích, shromažďovat je, třídit je a překládat je do angličtiny. Všechny dokumenty, ke kterým se dokázala dostat, následně publikovala na internetu. Postupně se k ní přidali badatelé a takzvaní amatérští detektivové ze čtyřiceti různých zemí a společně provedli vlastní vyšetřování. Dnešní internetoví badatelé dokážou odhalit špionážní hry světových mocností i spiknutí mezinárodních zločinců. Povedlo se nadšencům z Teodořiny skupiny vyřešit šedesát let starou záhadu, na které si profesionální vyšetřovatelé vylámali zuby?


24. 10., 22.00 hod. – Boeing 737 Max: Kde se stala chyba?

Dopravní letoun Boeing 737 Max vzlétnul na nebe jako předzvěst budoucího komerčního letectví. Stal se nejrychleji prodávaným letadlem v dějinách. A měl se stát vrcholem legendární řady 737. Jenže 29. října 2018 se stalo nemyslitelné. Třináct minut po startu se let 610 společnosti Lion Air zřítil do vln Jávského moře. Všech 189 lidí na jeho palubě tragicky zahynulo. Ani ne o pět měsíců později, 10. března 2019, se katastrofa opakovala. Tentokrát se zřítil let etiopských aerolinek sedm minut od startu Boeingu 737 Max z letiště Addis Abeba. Všech 157 cestujících na jeho palubě opět zahynulo. Tvůrci tohoto filmu získali jedinečný přístup k pilotům, inženýrům i vyšetřovatelům nehod a podařilo se jim natočit naprosto přesný dokument o tom, proč došlo k haváriím Boeingu 737 a kde se stala chyba!


24. 10., 23.00 hod. – Úžasné jetpacky

Lidé už téměř celé století sní o tom, že si budou moct dát na záda parádní batoh vybavený tryskovými raketami. Že by se teď z fantastického snu konečně stal dostupný dopravní prostředek? Seznamte se s vynálezci úžasných jetpacků, prozkoumejte klady a zápory několika různých vyvíjených technologií a pohonných systémů, podívejte se, jak se tento koncept prosadil díky sci-fi příběhům, a analyzujte překážky ve strojírenství, které doposud držely jetpacky při zemi.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 24. 10. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29275/dva-tydny-dokumentarni-zabavy-s-prima-zoom/