Cyfrowy Polsat a Cyfra+ společně vyklízejí transpondér
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 26.08.2008
Oba významní poskytovatelé polské placené televize Cyfrowy Polsat a Cyfra+ společně začali vyklízet svůj transpondér a stanice, které vysílají dvojmo postupně končí provoz. Od této doby jsou stanice HBO, HBO 2, HBO Comedy, Zone Reality, Zone Club, Kino Polska, Animal Planet, Discovery Science a Discovery World na jednom kmitočtu kódovány pro obě platformy.


Došlo tak k výraznému zlepšení kvality obrazu a zvuku. Příslušný transpondér na družici Hot Bird - 10,719 GHz, vertikální polarizace; 11487 GHz, horizontální polarizace, a 11,117 GHz, vertikální polarizace patří buď operátorovi Cyfra+ nebo britskému provozovateli GlobeCast UK.

Po ukončení vysílání programů na původních kmitočtech tak vznikne další prostor pro nové stanice. Především operátor Cyfrowy Polsat si tak slibuje rozšíření nabídky, protože stávající stanice uvolní místo pro nové kanály.

Je to potěšitelný krok, že dvě ze tří polských platforem se sjednotily a stanice, které vysílají dvakrát nebo dokonce třikrát ze satelitu Hotbird 13° východně, toto zbytečné vysílání ukončí. Při nedostatku místa na této pozici je to důležitý krok. Můžeme jen doufat, že se také třetí polská platforma n k této spolupráci připojí.


S využitím zdrojů: satkurier.pl, forum.transponder-news.de, 25. 8. 2008, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2928/cyfrowy-polsat-a-cyfra-spolecne-vyklizeji-transponder/