Program SPORT 5 ve znamení amerických závodů
Autor: PR Press SPORT 5 , e-mail: info@sport5.cz Přidané: 27.08.2008
Pestrý koktejl ze závodů nejpopulárnějších automobilových šampionátů severoamerického kontinentu nabídne SPORT 5 v týdnu od 8. do 14. září 2008. K vrcholům tohoto týdne bude bezpochyby patřit přímý přenos další z těsných a napínavých bitev v Americe nesmírně populárního seriálu NASCAR, nebudou chybět ani závody sportovních vozů, a to jak American Le Mans Series, tak typicky americká série Grand-Am. Vysílání SPORT 5 však začne v Evropě britským šampionátem cestovních vozů BTCC a zavítá i na domácí půdu při Metrostav Czech Drift Series.


17. srpna pokračoval svým osmým dílem na okruhu v Knockhillu britský šampionát v závodech cestovních vozů na okruzích (BTCC). Pole position pro sebe v kvalifikaci vybojoval vítěz dvou loňských závodů Darren Turner v barvách Seatu. Krátce po startu letošního prvního závodu však Turner přišel do kontaktu s Tomem Onslow-Colem, vyletěl z trati a ztratil několik míst. Vzápětí sice zahájil stíhací jízdu, ale další kontakt, tentokrát s Tomem Chiltonem, jej donutil odstoupit. V plné síle se Turner vrátil ve třetím závodě, v němž zvítězil. Při Turnerových eskapádách ovšem nesl vlajku Seatu velmi vysoko jeho týmový kolega James Plato, který nenašel přemožitele ve dvou prvních závodech. Bohužel v závěrečném měření sil kolidoval také Plato s již zmíněným Onslow-Colem a musel se vzdát nadějí na zlatý hattrick. Záznam závodů z Knockhillu přinese SPORT 5 v pondělí 8. září v 19:00 hodin.

Předposlední srpnový víkend žil motorsportem i v České republice. Hlavní motoristickou událostí se sice stala zlínská Barum Rally, přesto se tisíce fanoušků sešly na bývalém vojenském letišti v Hradčanech u Mimoně, aby sledovaly pátý ze šesti dílů seriálu Metrostav Czech Drift Series 2008, kterého se zúčastnila téměř kompletní česká drifterská špička. Záznam závodu plného smyků odvysílá SPORT 5 v úterý 9. září v 19:10 hodin.

Prestižní šampionát American Le Mans Series se o předposledním srpnovém víkendu výjimečně přesunul za hranice Spojených států amerických, když osmý podnik seriálu hostil 21. až 24. srpna kanadský Mosport. A právě o tomto víkendu se při sobotní kvalifikaci Mosport proměnil v nejrychlejší okruh ALMS díky výkonu továrního pilota Audi Dinda Capella, který jej prolétl v čase 1:04.318 minuty průměrnou rychlostí 224.438 km/h. Ačkoli Capello a jeho týmový kolega Emanuele Pirro pak i v samotném závodě patřili k suverénům, v konečném účtování byli úspěšnější jejich týmoví kolegové Marco Werner a Lucas Luhr. Záznam závodu ALMS z okruhu Mosport odvysílá SPORT 5 ve středu 10. září v 18:10 hodin.

Americké závody neopustí vysílání SPORT 5 ani v dalších dnech. V pondělí 12. září od 18:10 hodin je totiž do jeho programu zařazen zkrácený záznam 13. závodu série Grand-Am. Na okruhu v kalifornské Sonomě se o předposledním srpnovém víkendu mělo rozhořet další kolo klání mezi týmem Chip Ganassi Racing with Felix Sabates, vedoucím před závodem tabulky průběžného hodnocení, a průběžně druhým týmem Gainsco/Bob Stallings Racing. Nakonec to však nebyl ani jeden z horkých favoritů, kdo se radoval z vavřínů, a štěstí se téměř poprvé v letošní smolné sezóně usmálo na tým SunTrust Racing: Max Angelelli v Sonomě dosáhl prvního vítězství sezóny a dvanáctého kariéry, a jeho týmový kolega Michael Valiante se tu z triumfu radoval úplně poprvé.

Jak asi fanoušci americké série NASCAR již očekávají, i vysílání SPORT 5 v 37. kalendářním týdnu bude uzavírat přímý přenos z 27. závodu NASCAR z oválu v New Hampshire. Přímý přenos je v programu SPORT 5 zařazen v neděli 14. září ve 20:15 minut. Ale již hodinu před startem živého vysílání z New Hampshire se diváci budou moci přeladit na notu NASCAR při sestřihu nejzajímavějších momentů z předchozího závodu v Richmondu.


Kódovaný program SPORT 5 je distribuován na novém transponderu satelitu ASTRA 1E, na orbitální pozici 23,5 st. vých., frq. 11,876 H, SR 27500, FEC ¾ a přístup k němu je možný přes karty Trade and Technology v České republice a Sky Link na Slovensku. SPORT 5 je také přístupný abonentům UPC na kabelových sítích v ČR, v sítích Moravianet operátora SELF servis Brno, dále v sítích operátorů MATTES AD ve Frýdku-Místku, HDD Praha, Kabel servis Praha, J.Ouda v Klášterci nad Ohří, PODA Ostrava, STARNET České Budějovice a Planet A Praha.


PR Press SPORT 5, Zuzana Havelková, manažerka motoristických webových projektů

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2929/program-sport-5-ve-znameni-americkych-zavodu/