Ta nejlepší dokumentární podívaná na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 25.10.2021
Je libo nejširší nabídku dokumentů z celého světa? Přepněte na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: podíváme se na Vietnam z výšky; poznáme Odkaz neandrtálců; užijete si Krásy divoké Sardinie; ukážeme vám Jak vzniká katastrofa; poradíme Jak postavit horskou dráhu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

25. 10. 20.00 – Vietnam z výšky

Vydejte se na cestu po Vietnamu a zažijte dechberoucí výlet plný kulturních a historických zajímavostí. Odhalte starodávné čínské vlivy na vietnamské tradice a nepřehlédnutelné symboly francouzské koloniální architektury. Zjistěte, jak válka ve Vietnamu ovlivnila sever i jih země. Navštivte nová, moderní města plná života, jež pozvolna pohltila náboženské chrámy, přelétavá tržiště i místa světového kulturního dědictví, jako jsou starověká metropole Huế a malebná zátoka Ha Long.


26. 10. 20.00 – Odkaz neandrtálců

Před více než 60 tisíci lety první moderní lidé, kteří byli prakticky stejní jako jsme dnes my, opustili svou africkou domovinu a vstoupili do Evropy. Tehdy to byl neutěšený a nehostinný kontinent v mrazivém sevření doby ledové. Když však dorazili, zjistili, že tady nejsou sami: stovky tisíců let už tady žili neandrtálci. Co se tedy dělo, když se první moderní člověk setkal s takovým neandrtálcem? Byla z toho láska, nebo válka? Tato otázka zamotala hlavy hned několika generacím vědců, a dokonce rozproudila divokou fantazii nás běžných diváků. V roce 2020 tým vedený genetikem Svatntem Paaboem oznámil neuvěřitelnou novinu. Nejen, že se těmto vědcům podařilo rekonstruovat většinu z genu neandrtálců – což je skutečně výjimečný technický kousek, ale díky jejich analýze dokonce i vyšlo najevo, že „my“ moderní lidé jsme se s neandrtálci postupně sblížili a zkřížili. Fascinující snímek Odkaz neandrtálců se zabývá tím, co z tak vzrušujícího objevu vlastně vyplývá. Byli neandrtálci opravdu mentálně méně vyspělí než my, stejně nechápaví a neohrabaní jako jeskynní muž z kreslených pohádek, kterého inspirovali? Nebo jsme své tajuplné, dávno zmizelé lidské bratrance vážně podcenili?


26. 10. 22.00 – Veterinář z Yorkshiru IX (1. díl)

Veterináři z Yorkshiru a ochránci všech zvířat Peter Wright a Julian Norton ochotně a neúnavně pomáhají mazlíčkům všech velikostí. Mezi jejich klienty jsou prasata, ovce i krávy. Ale to není všechno. V deváté řadě oblíbeného seriálu si Peter musí poradit s těžkým případem kocoura Borise, kterého dopravní nehoda připravila o nohu, ještě když byl kotě. Nyní se tragická historie opakuje, jenže Peter si není jistý, jestli to Boris zvládne. Julian má za úkol vykastrovat prase jménem Versace. Jenže tenhle otec mnoha nechtěných selátek není ani trochu ochotný s ním spolupracovat. A co dělat, když k veterinářům dorazí mládě srnce, které nutně potřebuje rentgen – ale mohlo by ho zabít už jen to, že podstoupí takové lékařské vyšetření. Nenechte si ujít tyto ani další napínavé a dojemné příběhy Veterináře z Yorkshiru.


27. 10. 20.00 – Orel skalní: Král hor

Letecké záběry páření orlů skalních, souboj mezi orlem skalním a mořským nebo detailní pohled na krmení malých ptáčat. To vše, a ještě mnohem více najdete v dokumentu, který je intimním portrétem tohoto velkého opeřeného dravce. Sledujte životní osudy dvou ptáčat od vylíhnutí mezi strmými horskými štíty Vysokých Tater, až do dramatické chvíle, kdy musí vyletět z rodného hnízda. Stanete se svědky tragických i komických momentů a zažijete zábavný výlet do korun stromů na pozadí dechberoucí horské krajiny. Budete u toho, až se majestátní král hor takřka nehybně vznese nad svým hustě zalesněným územím, vyhlédne si kořist hluboko v údolí a najednou se vrhne za ní strmě dolů. Sledovat orly skalní v jejich přirozeném prostředí znamená vidět je v celé kráse. Zažijte fantastickou cestu do nebes.


27. 10. 21.00 – Krásy divoké Sardinie

Sardinie byla odjakživa ztělesněním ryzí divočiny. Tento drahokam vulkanického původu, citlivě zasazený do Středozemí, se může pochlubit 1900 km dlouhým pobřežím a nekonečným bludištěm nedalekých ostrovů. Ale to není ani zdaleka všechno. Sardinie nabízí ještě mnohem více: zelená údolí, rozeklané skály, zurčící potůčky, tajuplné zříceniny a v neposlední řadě také jedinečnou místní faunu. Hned u pobřeží Sardinie leží nedotčený podmořský ráj, který je jedinečný, překrásný, ale také poměrně nebezpečný. Vody u Capo Testa při severní části ostrova obývá druh kytovců známý jako kulohlavci a jsou tady také delfíni nebo rejnoci. Na západě se rozkládají laguny Cabras. Divoké prostředí plné jezer je domovem tisíců plameňáků, kteří si pochutnávají na ulovených krevetách. Navíc tady hnízdí i volavky popelavé, červené a stříbřité. Tisíce netopýrů našly útočiště ve skalnatých horách Supramonte a Gennargentu, provrtaných nekonečným množstvím jeskyní a slují. Pod vlnami můžeme pozorovat, jak se hromadně páří mořští slimáci. A díky speciálním kamerám nám neuniknou ani podivuhodní živočichové vláknonošci s rudě světélkujícími žábrami nebo světle žluté korály v okolí hypotermálních lávových děr. Nenechte sim ujít tento poutavý přírodovědný film. Nenechte si ujít krásy divoké Sardinie!


27. 10. 22.00 – Jak vzniká katastrofa (Deepwater Horizon a Challenger)

Vědci zkoumají svět takový, jaký je. Politici debatují o takovém světě, jaký by si představovali. Ale inženýři vytvářejí takový svět, jaký do té doby neexistoval. Industrializace, distribuce pitné vody, elektrifikace, automatizace a telekomunikace přinesly technickou revoluci, která změnila celý svět i náš každodenní život. Jenže za každou fázi pokroku a za každým krokem vstříc budoucnosti by se dala najít nějaká lidská chyba, jež způsobila vážnou katastrofu. Jde o chvíle ne nepodobné Ikarovu pádu, kdy jsme překročili hranice vlastních možností, nechali se ovládnout chamtivostí a strhnout zrádnou touhou překonat nepřekonatelné. Kvůli takovýmto chybám jsme přišli nejen o dobrou pověst, ale také miliony dolarů, miliardy korun, a dokonce i vlastní zdraví. Havárie jaderné elektrárny v Černobylu, katastrofa v chemičce v indickém Bhópálu, požár ropného vrtu Deepwater Horizon, potopení Titaniku, pád raketoplánu Challenger nebo vzducholodi Hindenburg… Všechny tyto události si nepamatujeme jako obrovské technologické pokroky, kterými původně byly, ale kvůli hrůzám, jež způsobily. Seriál Jak vzniká katastrofa odhaluje pozadí největších technologických tragédií lidstva.


28. 10. 20.00 – 1915: Bitva o Gallipoli

Od prvního dne, kdy se Turecko v listopadu 1914 zapojilo do první světové války, měli Britové ambiciózní plán. Chystali se dobýt a obsadit Dardanely: strategicky nejdůležitější úžinu v celé Evropě, jedinou, kterou dosud nedrželi ve svých rukou. Osmanská říše přišla o většinu území na evropském kontinentu, ale její vojenské síly právě prošly významnými změnami. Byly tedy dobře připravené na střet s nejmodernější armádou a námořnictvem světa. Díky skvělému velení generála Mustafy Kemala a německého poradce Otty Limana von Sanderse se osmanským vojskům podařilo odrazit invazi britských a francouzských sil, které podporovaly imperiální kontingenty z Austrálie, Indie a Nového Zélandu. V bitvě o Gallipoli utrpěli Britové porážku nejdříve na moři a pak i na souši. Dokument je vůbec první příležitostí sledovat příběh jednoho z nejslavnějších vojenských střetů z obou stran konfliktu. Podívejte se, jak došlo k rozhodujícímu okamžiku moderních tureckých dějin a smutné porážce arogantního britského vedení, kvůli kterému padlo 400 tisíc mužů.


29. 10. 21.00 – Podivná stvoření korálových útesů

V kouzelném světě skrytém pod hladinou, uprostřed jednoho z nejrozmanitějších prostředí na naší planetě, žije společenstvo pozoruhodných zvířat. Jsou podivuhodnější, než si dokážeme představit. Stvoření s takřka mimozemským vzhledem si osvojila zvláštní návyky, lovecké techniky i metody přežití. Některá mění barvy a tvary, jiná jsou neuvěřitelně malá a vybavená silnými jedy. Seznamte se s podivnými stvořeními korálových útesů.


30. 10. 21.00 – Království králíků

Bugs Bunny může skutečným králíkům a zajícům jedině závidět. Žasněte nad tím, jak tito špičkoví atleti využívají nejen sexy pohyby, ale i odvážné techniky přežití. Proč? Aby přechytračili, překonali a předběhli hladové dravce ve svých patách. Království králíků je vizuálně pestrý a informacemi nabitý přírodovědný film. Králíci a zajíci se proslavili tím, že nosí sametové kazajky a kapesní hodinky, přesně jako postavičky z oblíbených pohádkových knížek. Prosluli také díky působivé schopnosti plodit potomstvo. Ale když se ponoříme hlouběji do srdce přírody, uvidíte, že skuteční králíci a zajíci mají více fascinujících schopností, než by vás napadlo. Jsou klíčovým zvířecím druhem, jenž hraje důležitou roli v každém ekosystému od Skalnatých hor až k pouštím Arizony, od severních částí zmrzlé lesní tajgy daleko na severu Kanady až po betonovou džungli rušného centra Chicaga. Sledujte tento fascinující snímek a my vám garantujeme, že si králíky i zajíce, všeobecně považované za smolaře říše zvířat, určitě zamilujete – nejen jako menu na svém stole. Společně odhalíme neuvěřitelné překážky, se kterými se musí ušáci vyrovnat, a zjistíme, že jich na světě opravdu není tak mnoho, jak si někdy myslíme. Ať už jde o klimatické změny nebo ztrátu životního prostředí, počty králíků i zajíců stále klesají, ale neměli bychom je podceňovat. Vždyť už několikrát dokázali, že se dokážou dokonale přizpůsobit. Nakonec se přece jen může ukázat, že jsou perfektně vybaveni k přežití – prostě všeho. Přidejte se k nám a zjistěte, že skuteční králíci a zajíci jsou opravdu pozoruhodní a umí pořádně překvapit.


31. 10. 22.00 – Uvnitř mocných strojů (Jumbo Jet)

V této šestidílné mini sérii pronikneme hluboko do srdce nejmocnějších strojů světa. Seškrabujeme nečistoty i rez a odhalujeme pozoruhodné inženýrské postupy, díky kterým se z těchto strojů staly naprosté ikony své doby. Bývalý raketový inženýr NASA Chad Zdenek spolupracuje s týmem expertů a rozebírá kus po kusu nejzajímavější a nejznámější obrovité stroje. Ať už jde o letadlo 747 Jumbo Jet, severomořskou ropnou plošinu, uhelnou elektrárnu nebo ikonické vznášedlo, Chad má poslední šanci nahlédnout do jejich nitra a zjistit, jak byly tyto stroje sestaveny. Navíc dostává příležitost dostat se na palubu takových vojenských titánů, jako je letoun Galaxy C5 nebo letadlová loď třídy Nimitz.


31. 10. 23.00 – Jak postavit horskou dráhu

Nepředstavitelně vysoké železné kostry, které stojí v zábavních parcích po celém světě, se vzpírají fyzikálním zákonům a každý rok si je vyzkouší miliony pasažérů. Všechno to začalo první atrakcí svého druhu v Rusku už před čtyřmi stoletími. Tento film zachycuje historický a technologický vývoj „horských drah hrůzy“, které jsou čím dál lepší a děsivější, a díky tomu přinášejí dosud netušené vzrušení z divokých extrémů. Přestože se jedná o velice drahou záležitost a vysokou investici, každá nová a inovativní atrakce se automatický stává významným zdrojem příjmů jakéhokoli zábavního parku. Jejich stavitelé překračují hranice lidské psychiky s jediným úmyslem: vyzkoušet, co ještě člověk vydrží. „Horské dráhy hrůzy“ musí na každém centimetru splňovat nejpřísnější bezpečnostní standardy. Vznikají s využitím výkonných počítačových programů. Ocelové konstrukce jsou pečlivě sestaveny tak, aby vydržely stát více než třicet let bez jakékoliv údržby nebo oprav. A poté, co nás jejich stavitelé nemilosrdně vyděsili k smrti, podráždili nám vnitřní ucho a napumpovali nás adrenalinem, nasadili dokonce i virtuální realitu, aby nás dostali úplně do kolen. Tento vzrušující a fascinující snímek odhaluje technologie v pozadí horských drah, na nichž vyjíždíme stále výše a propadáme se stále hlouběji. Zároveň prozrazuje, jak taková „jízda hrůzy“ působí na naše tělo. Jsme ještě vůbec fyzicky schopni udržet tempo s neomezenými pokroky technologií?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 24. 10. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29300/ta-nejlepsi-dokumentarni-podivana-na-prima-zoom/