Media Broadcast bude vysílat časový signál dalších deset let z dlouhovlnného vysílače DCF77
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 26.10.2021
Milióny lidí v Evropě jej využívají, aniž by o tom věděli, tisíce firem by bez něj ztratily rytmus: časový signál Fyzikálně-technického spolkového ústavu PTB (Physikalisch-Technischen Bundesanstalt) v Brunšviku (Braunschweig) pro přesné řízení radiových hodin. Již od roku 1959 signál vysílá na kmitočtu 77,5 kHz z dlouhovlnného vysílače DCF77 společnosti Media Broadcast a jejich předchozích organizací Telekom a Spolková pošta (Bundespost) v Mainflingenu u Frankfurtu.


Signál může být přijímán v poloměru asi 2000 km. V současnosti ústav PTB a společnost Media Broadcast svoji spolupráci prodlužují o dalších deset let. Nová smlouva platí od 1. 1. 2022.

Nová smlouva m. j. zahrnuje úplný přechod na moderní vysílací techniku v následujících letech. To zaručuje ještě vyšší spolehlivost vysílání. Dosah nového vysílače však zůstává stejný: se středem v Mainflingenu u Frankfurtu nad Mohanem dosahuje okruh příjmu řídícího signálu asi až na jižní cíp Portugalska, do severní Afriky, do Turecka, Moskvy, do severní Skandinávie až k Polárnímu kruhu a plně pokrývá i britské ostrovy. Vedle časového signálu se z vysílače DCF77 aktuálně vysílají i meteorologická data.

„Vysílání dat s nízkou šířkou pásma z rozhlasového vysílače ani v době internetu neztratilo nic na svém významu. Obrovský dosah, nízká náchylnost k rušení, fungování téměř všude a v každém čase, jednoduchý příjem a nezávislost na rozvodných sítích je jen několik charakteristických vlastností, které tuto možnost šíření informací pro mnoho přijímačů činí tak jedinečnou. Těší nás, že nám ústav PTB svěřil i v následujících letech vysílání svého časového signálu“, řekl pan Arnold Stender, ředitel společnosti Media Broadcast.


S využitím zdroje: Infosat.de, 25. 10. 2021, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29301/media-broadcast-bude-vysilat-casovy-signal-dalsich-deset-let-z-dlouhovlnneho-vysilace-dcf77/