RTVS uvedie k 100. výročiu úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava bohatý rozhlasový i televízny program
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 08.11.2021

Pri príležitosti 100. výročia úmrtia výnimočnej osobnosti slovenských dejín, dramatika a spisovateľa Pavla Országha Hviezdoslava pripravil Rozhlas a televízia Slovenska špeciálny program. Množstvo programov pripravila RTVS do vysielania v deň výročia, v pondelok 8. novembra, aj počas celého týždňa.


„Som veľmi rád, že si Rozhlas a televízia Slovenska pripomína 100. výročie úmrtia najväčšieho slovenského básnika a génia slova Pavla Országha Hviezdoslava. Je potešiteľné, že v archívoch rozhlasu aj televízie sa nachádza dostatok veľmi kvalitných diel, ktorými si tohto velikána slovenskej literatúry môžeme pripomenúť. Samozrejme, nebudú to len diela z archívu, ale aj diskusie o odkaze Hviezdoslava v kultúrno-diskusných reláciách RTVS, ako napríklad v Do kríža,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Bohaté zastúpenie programov je pripravené pre poslucháčov Slovenského rozhlasu. Rádio Devín uvedie k výročiu od 8. do 12. novembra o 6.00 h v Čítaní na pokračovanie 5 častí čítania z korešpondencie Pavla Országha Hviezdoslava Žena moja drahá. Vo Veršoch (vždy o 9:50 v Rannom ladení a o 15:50 v popoludňajšom Ladení Rádia Devín) sa môžu poslucháči Rádia Devín od 8. do 12. novembra tešiť na výber z toho najlepšieho z poézie Pavla Országha Hviezdoslava v podaní popredných slovenských interpretov minulosti i súčasnosti.

Postupne zaznejú Hviezdoslavove básne Sloboda, Za mladosťou, Zo sonetov, K vám urodzeným, veľkomožným..., Rok za rokom tečie preč, Monológ Estery z Eža Vlkolínskeho, Mesiac a Venuša, Zuzanka Hraškovie, Mňa kedy´s zvádzal svet a Hájnikova žena v interpretácii Lucie Vráblicovej, Vladimíra Jedľovského, Dušana Jamricha, Ladislava Chudíka či Viery Strniskovej. Poslucháčom dávame do pozornosti v utorok 9. novembra v Dramatickom Rádiu Devín vynikajúce rozhlasové hry. O 20.00 h to bude Otčim, Hviezdoslavova neveľmi známa dráma z roku 1871, ktorú zaraďujeme do skupiny tzv. drám svedomia. Rozhlasová verzia, ktorú pripravila Michaela Zakuťanská, má ambíciu zvýrazniť predovšetkým jej nebývalý dramatický potenciál a špecifický jazyk. O 21.10 h nasleduje dramatizácia Hviezdoslavovho Eža Vlkolinského z roku 1975, v ktorej účinkujú Ladislav Chudík, Karol Machata, Hana Meličková, Gustáv Valach, Július Pántik či Alojz Kramár.

Rádio Devín pre poslucháčov chystá aj reláciu Ars litera Pavla Náthera s víťazmi aktuálneho ročníka Hviezdoslavovho Kubína, ktorú odvysiela 3. decembra o 17.00 h.

Rádio Slovensko má pre svojich poslucháčov k výročiu pripravený Príbeh na týždeň: Hviezdoslav a Hattala, ktorý odvysiela každý pracovný deň od 8. do 12. novembra predpoludním o 11.39 h. V obľúbenej rubrike tak Rádio Slovensko predstaví osudy 2 osobností cez okrúhle výročia pripomínajúce ich životy – 200 rokov od narodenia jazykovedca Martina Hattalu a 100 rokov od úmrtia básnika P.O. Hviezdoslava. Rádio Regina Západ uvedie 10. novembra o 22.00 h rozhlasovú hru Hájnikova žena. Redaktori Rádia Regina Stred sa v deň výročia 8. novembra naživo prihlásia z miest spätých so životom P. O. Hviezdoslava. V reportáži zavítajú i pod majestátnu oravskú Babiu horu do Hviezdoslavovej horárne a poslucháčom pripomenú jeho literárnu tvorbu. Pre poslucháčov a znalcov života a diela P. O. Hviezdoslava sú v Rádiu Regina Stred pripravené súťaže o knihy či vstupy do múzeí. Rádio_FM si výročie pripomenie fíčrami v Ráne_FM a v Popo_FM.

Televízna ponuka bude taktiež bohatá. V piatok, 5. novembra o 16.30 h, prinesie Dvojka z banskobystrického štúdia špeciálnu televíznu Reginu venovanú stému výročiu úmrtia P.O. Hviezdoslava. Relácia divákov zavedie do rodiska P. O. Hviezdoslava, pod Babiu horu, do Hviezdoslavovej hájovne i do obce Hviezdoslavov pri Dunajskej Strede. Diváci sa môžu tešiť aj na reportáž z finále celoštátnej súťažnej prehliadky v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín a určite zaujme aj rozhovor o planétke 3980, ktorú astronómovia pomenovali na počesť P. O. Hviezdoslava.

Dvojka si do vysielania pripravila na deň výročia, v pondelok 8. novembra o 10.25 h televíznu inscenáciu Hviezdoslavovho eposu Ežo Vlkolinský, o 13.55 h dokumentárna štúdiu o rodokmeni inšpirátorky Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy Potomstvo hájnikovej ženy a večer o 20.00 h Chvíľku poézie: Pavol Országh Hviezdoslav v podaní Martina Hubu. Významného básnika si Dvojka uctí aj v nasledujúcich dňoch. V utorok 9. novembra o 10.25 h inscenáciou Gábor Vlkolinský.

V stredu 10. novembra v diskusnej relácii Do kríža: Hviezdoslav po sto rokoch o 22.10 h s hosťami prof. Jánom Zamborom, Johnom Minahane a Štefanom Bučkom, ktorý prednesie ukážky Hviezdoslavovej tvorby. Divákov zaujmú aj dve časti diskusnej relácie SK Dejiny. Vo štvrtok 11. novembra o 21.45 h to budú SK dejiny: Pavol Országh Hviezdoslav - básnik a jeho doba a o týždeň vo štvrtok 18. novembra o 22.15 h SK dejiny: Pavol Országh Hviezdoslav - tvorba, recepcia, kultúrna pamäť.

Na Trojke si diváci budú môcť vychutnať v deň výročia o 21.20 h televíznu inscenáciu Herodes a Herodias. V neskoršom večernom programe uvedie Trojka aj dokument o Hviezdoslavovi z cyklu Osobnosti duchovného života a televíznu kompozíciu Hviezdoslavových veršov Krvavé sonety s hudbou Eugena Suchoňa.

Fanúšikovia sociálnych sietí RTVS sa môžu tešiť na súťaže o hodnotné publikácie súvisiace s osobnosťou P.O. Hviezdoslava.


Bratislava, 5. november 2021, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29333/rtvs-uvedie-k-100-vyrociu-umrtia-pavla-orszagha-hviezdoslava-bohaty-rozhlasovy-i-televizny-program/