SES si objednává satelity Astra 1P a 1Q pro orbitální pozici 19,2° východně
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 19.11.2021
Satelitní provozovatel SES Astra si objednal dva nové geostacionární (GEO) satelity pro pásmo Ku (Ku Band) pro důležitou evropskou orbitální pozici 19,2° východně. Satelity garantují dlouhodobě vysílání televizních programů a společnosti SES Astra také otevírají nový potenciál pro datové a internetové služby. Astra 1P a Astra 1Q, jsou názvy obou družic, které dodala firma Thales Alenia Space, která je společným podnikem Thales (67 %) a Leonardo (33 %). Vypuštění rakety je plánováno na rok 2024.


Astra 1P je klasický satelit se širokým svazkem (wide beam), který umožní privátním a veřejnoprávním stanicím v Německu, Francii a Španělsku, aby své televizní kanály mohly nadále šířit v nejvyšší kvalitě obrazu, spolehlivě a finančně efektivně. Tím je také jasné, že pro příjem německých programů bude možný tzv. překryv signálu (overspill) a tím i nadále - většinou volný (FTA) - příjem se satelitními anténami v zemích sousedících s Německem.

Astra 1Q je satelit příští generace, který bude fungovat jak se širokým svazkem (wide beam) tak s úzkým svazkem (spot beam) a s vysokou datovou rychlostí. Satelit stejně jako družice Astra 1P umožní vysílání televizních programů, avšak může být využitý variabilně na různých oběžných drahách a orbitálních pozicích. Navíc může cíleně ozářit vysílané území, aniž by bylo možné vysílání v jiné zemi. Skupina SES tak v budoucnosti může ještě flexibilněji vyjít vstříc dynamickým požadavkům svých klientů v oblasti televizních a datových služeb. Právě verze s úzkým svazkem také znamená výhodu pro televizní vysílání.

S dosud využívanými satelity Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně skupina SES pokrývá signálem 118 miliónů domácností, to odpovídá 43 % evropských domácností s televizním přijímačem. Družice Astra 1 slouží především většině domácností se satelitním přijímačem v Německu, Francii a Španělsku. Podle údajů satelitního provozovatele se zvýšil počet domácností, které přijímají programy s vysokým rozlišením (HD) z družic Astra 1 z orbitální pozice 19,2° východně, v posledních pěti letech o téměř třicet procent. Pořízení obou satelitů je součástí stávajícího investičního plánování skupiny SES pro období 2021 až 2025. Skupina SES je lídrem při šíření televizního signálu ze satelitu v Evropě. Internet: www.astra.lu


S využitím zdrojů: SES; André Beyer, Digitalfernsehen.de a Satnews.de, 18. 11. 2021, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29357/ses-si-objednava-satelity-astra-1p-a-1q-pro-orbitalni-pozici-19-2-vychodne/