Úzký svazek plánovaný na orbitální pozici 19,2° východně: konec celoevropské satelitní televize?
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 19.11.2021

Dne 18. 11. 2021 skupina SES informovala o nových satelitech pro důležitou evropskou orbitální pozici 19,2° východně, na které přejdou i všechny německé televizní stanice. To by mohlo negativně ovlivnit celoevropský satelitní příjem.



Oznámení SES bylo dlouho očekávané, protože dosavadní satelity umístěné na této pozici už nejsou nejmladší. Dva nyní objednané satelity mají být vyneseny do kosmu v roce 2024. Budoucí satelit Astra 1P stejně jako dosavadní satelity pokryje celou Evropu jednotným signálem (wide beam/široký svazek), proto všechny televizní stanice na něm šířené bude možné přijímat v celé Evropě - jako dosud. Jak bude vypadat přesná zóna ozáření (footprint), není ještě známo. V okrajových oblastech příjmu by však mohlo dojít ke změnám. Mohlo by se stát, že tam už nebude možné přijímat signál. Pokud bude nová zóna ozáření větší než u dosavadních satelitů, mohl by se tam příjem i zlepšit.

Druhý nový satelit - Astra 1Q, označovaný jako satelit další generace, bude moci vysílat svůj signál v celoevropském širokém svazku i v mnoha malých úzkých svazcích (spot beam). Skupina SES tak otevírá možnost, aby televizní stanice omezily satelitní příjem svého signálu např. jen pro region Španělska a Portugalska nebo jen na region s němčinou ve střední Evropě. V jiných oblastech pak už nebude příjem možný. Přejdou-li německé televizní stanice na takový úzký svazek, byl by to konec satelitního příjmu např. v dovolenkových destinacích Itálie, Chorvatska nebo Španělska.

Dosud mohly televizní stanice argumentovat svým držitelům vysílacích práv (např. hollywoodským studiím), že neexistuje žádná alternativa k celoevropskému satelitnímu vysílání (mimo kódování). Když však bude existovat technická možnost omezení signálu na určitý region, držitelé vysílacích práv se to jistě pokusí uplatnit i u televizních stanic. Bude zajímavé sledovat, jak to ovlivní volný satelitní příjem.


S využitím zdroje: Stefan Hofmeir, Digitalfernsehen.de, 18. 11. 2021, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29358/uzky-svazek-planovany-na-orbitalni-pozici-19-2-vychodne-konec-celoevropske-satelitni-televize/