Dva týdny nabité dokumenty na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.12.2021
Zaostřete na poznání na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: poslední Anthony Bourdain: Neznámé končiny XII; ukážeme vám Příběh hvězdné oblohy; fascinující Notre-Dame: Věčná katedrála; zažijete Vánoce v říši zvířat; poznáte Nečekané partnerství a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

6. 12., 21.00 hod. – Anthony Bourdain: Neznámé končiny XII (Keňa)

Dvanáctá řada oblíbeného kulinářského cestopisu Neznámé končiny je poslední částí seriálu se světoznámým a velice oblíbeným šéfkuchařem, žurnalistou, cestovatelem a dokumentaristou Anthonym Bourdainem, který v roce 2018 tragicky spáchal sebevraždu. Ve společnosti tohoto charismatického průvodce vyrazíme do africké Keni v doprovodu amerického komika W. Kamaua Bella. Tato epizoda je poslední, která byla dokončena před Bourdainovou smrtí. Další čtyři využívají Bourdainovy hosty a poslední dva díly jsou ohlédnutím za jeho životem. Anthony Bourdain změnil způsob, jakým se lidé dívají na svět. A změnil také způsob, jakým vznikají cestovatelské a kulinářské seriály. Neznámé končiny nejsou obyčejný seriál – a vy se o tom musíte přesvědčit na vlastní oči. Máte jedinečnou šanci.


6. 12., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Vesmírný průvodce (Asteroidy: Vesmírná hrozba; Zpět na Měsíc)

Vesmírný průvodce je osmidílný seriál, který nás provede zajímavostmi kosmu. V prvním dílu si řekneme, proč si dávat pozor na asteroidy. Žijeme ve světě, který nás každý den překvapuje. Vesmírné lodě cestují za hranice sluneční soustavy, každý den objevujeme nové planety a zjišťujeme nové věci o vesmíru. Prvního září roku 2017 minul Zemi první asteroid a přiblížil se k naší planetě velmi blízko. Měřil 4,5 km a byl dost velký na to, aby zničil lidstvo. V roce 2013 vybuchl v Čeljabinsku menší meteorit nad městem. Tlaková vlna rozbila okna ve stovkách domů a poškodila zdi. Naštěstí nebyly žádné oběti. Bylo ale zraněno přes 1500 lidí. V roce 1908 vybuchl dvakrát větší meteorit, než byl v Čeljabinsku. Tlaková vlna zničila les v okolí čtyřiceti kilometrů. Všechny meteority nalezené na povrchu Země se objevily v pásu asteroidů. Je jich tam hodně a vlivem Jupiteru mohou změnit svou dráhu a letět k Zemi. Žádný teleskop ale asteroidy letící k Zemi nezaznamenal. V příštích 150 letech by podle vědců na Zemi nemělo spadnout žádné velké těleso. S malým by Země srážku přežila. Kdyby k tomu však došlo, musela by nastat evakuace lidí z měst.


7. 12., 20.00 hod. – Příběh hvězdné oblohy (Bohové a nestvůry)

Minisérie Příběh hvězdné oblohy je vyšperkována překrásnými, dechberoucími digitálními záběry vesmíru a nejdůležitějších astronomických artefaktů světa. Díky tomu nabízí jedinečnou možnost pozorovat hvězdnou oblohu očima našich předků. A zároveň porovnat, jak se měnil pohled člověka na vesmír v průběhu dějin lidstva. Vydejme se společně na výpravu za poznáváním různých vizí vesmíru ze všech koutů světa, od počátků civilizace až do nedávné minulosti. Uvidíme ohromné množství způsobů, jakými lidé pozorovali a zaznamenávali pohyb nebes – od pravěkých lovců a sběračů až po konstruktéra vesmírného dalekohledu, Edwina Hubblea. Díky celé řadě historiků a astronomů odhalíme vědecká vysvětlení kosmických fenoménů, které se naši předkové snažili pochopit pomocí mytologie. Sledujte příběhy hvězdné oblohy, které se odehrávají na pozadí nekonečně rozpínavých kosmických dálav.


7. 12., 21.00 hod. – Věčné Pompeje

Je to jedna z největších katastrof v dějinách lidstva. V roce 79 našeho letopočtu vybuchla sopka Vesuv, římské přístavní město Pompeje bylo pohřbeno pod tunami popela a množství lidí tragicky zahynulo. Od té doby se Pompeje dokonale zachovaly jako jakási momentka z historie starověké římské říše. Díky tomu se toto město stalo symbolem celé jedné epochy. Mýtus Pompejí nepřestává fascinovat dokonce ani po takřka dvou tisících letech od výbuchu Vesuvu. Dobře zachované pozůstatky města každoročně navštíví necelé čtyři miliony fascinovaných turistů. Ale historie Pompejí nekončí jejich strašlivým pádem. Snímek Věčné Pompeje vůbec poprvé odhaluje, co se odehrálo po zničující vulkanické erupci. Nenechte si ujít pozoruhodný příběh o tom, jak se ve starověku vyrovnávali s následky tragické přírodní katastrofy, odhodlaném zásahu římského císaře Tita a hospodářské obrodě zdevastovaného regionu.


11. 12., 21.00 hod. – Hon na ruského tygra

Britský ekolog a přírodovědec Chris Morgan stopoval velké dravce v nejdivočejších a nejopuštěnějších částech světa. Jenže právě teď stojí před dosud největší výzvou: najít a nafilmovat divokého sibiřského tygra volně žijícího v lesích na dalekém východě Ruska. Nafilmovat největší kočkovité šelmy světa v divočině bylo dlouho považováno za něco naprosto nemožného. Ale pak se korejský kameraman Sooyong Park vynořil po několika letech života v lesích zpátky v civilizaci s naprosto neuvěřitelnými záběry. Nikdo jiný nic podobného do té doby nedokázal. A nikomu se to ani nepovedlo zopakovat. Sooyong strávil dlouhé roky stopováním tygrů po celém jejich obrovském území. Když našel místa, která často navštěvují, zakopal se do díry pod zemí, a ač je to neuvěřitelné, pokaždé vydržel takto čekat na tygry až několik měsíců. Díky tomu, že se s ním Chris setkává, může zjistit, jak Sooyong dokázal tygry najít. Rychle také pochopí, co Sooyong opravdu dokázal, když natočil záběry, které vám nyní můžeme ukázat. Ať už to dopadne jakkoli, nevyčerpatelná energie a nadšení Chrise Morgana nás bude provázet na cestě za jeho zatím nejnáročnějším a největším dobrodružstvím.


11. 12., 23.00 hod. – Poklady Evropy (Itálie)

Vydejte se na cestu Evropou, která vede na nejkrásnější, nejzajímavější, nejneobvyklejší a nejautentičtější místa. Každá epizoda cestopisného seriálu Poklady Evropy představuje novou destinaci a odhaluje její přísně střežená tajemství, přírodní krásy, historické skvosty a kuriózní zajímavosti. Navštivte tajně ukrytý chrám, zakázané jezero, impozantní jeskyni, dechberoucí katedrálu, starodávné trosky, hotel v iglú, město duchů a seznamte se s místními chovateli koní nebo lidovými folkovými zpěváky. Poklady Evropy přináší poutavé a fascinující příběhy o kulturním dědictví a obyvatelích jednotlivých zemí.


12. 12., 22.00 hod. – Konstruktéři budoucnosti (1. díl)

Právě teď probíhá vzrušující revoluce v inženýrství. Geniální vynálezci hluboce oddaní své věci neúnavně vyvíjejí zvláštní stroje, které nám nakonec změní život. Překračují technologické hranice, aby vynalezli výjimečné stroje, které způsobí revoluci v celé naší společnosti. Jejich vize zahrnuje čistší a zelenější svět. A společnými silami staví budoucnost.


14. 12., 21.00 hod. – Notre-Dame: Věčná katedrála

15. dubna 2019 má celý svět vyražený dech: pařížská katedrála Notre-Dame, jedna z hlavních francouzských památek, kterou se každoročně chodí pokochat na třináct milionů návštěvníků, je v plamenech. Podkroví, dřevěná střecha a věž vystavěná architektem Eugénem Viollet-Le-Ducem se řítí k zemi. Ale nepředstavitelnou noční můru ukončí nečekaný zázrak: toto mistrovské dílo gotického stylu o rozloze 5500 m² nakonec požár ustojí. Není to poprvé, co se vyhlášená francouzská kráska Notre-Dame málem dočkala vlastního konce. Sto třicet metrů dlouhá a čtyřicet osm metrů široká katedrála dokonce málem ani nevznikla. Díky výjimečnému povolení francouzského ministerstva kultury se tvůrci tohoto filmu dostali do zákulisí právě probíhající rekonstrukce. A tak se se jim podařilo odhalit všechna současná tajemství pařížské katedrály. Díky dosud nezveřejněným archivním materiálům, rozhovorům s předními odborníky a speciálním digitálním efektům prozrazují také to, jak byla katedrála Notre-Dame vlastně vystavěna. Jaké nové triky a postupy museli stavitelé vyvinout a využít? Jakým hrozbám katedrála čelila za posledních takřka devět století? A jaké jsou plány na její budoucí obnovu?


15. 12., 21.00 hod. – Vánoce v říši zvířat

Zima uvalí na celou zemi velice zvláštní magické kouzlo. Je to období tradic a zvyků: sněhuláci se rodí všude po okolí a v některých částech světa se po vánočních trzích k velké radosti dětí prochází Santové. Jinde netrpělivě vyhlížejí Ježíška. Ale pro zvířata zimní radovánky lidí nic neznamenají. Pro ně je zima dobou chudoby. Veverky, divoká prasata, rysové – ti všichni mají vlastní plán a strategii na to, jak nehostinnou a chladnou část roku přežít ve zdraví. Jenže navzdory jejich úžasné schopnosti přizpůsobení je boj o přežití hodně drsný – a často se dá vybojovat jedině s lidskou pomocí.


18. 12., 20.00 hod. – Sněžná vlčice: Zimní příběh

Vychutnejte si okouzlující intimní příběh pozoruhodného dobrodružství, které jedna vlčice prožila cestou přes celé Alpy. V srdci Alp žije divoká vlčí smečka, kterou vede alfa vlčice se svým druhem. Během posledních deseti let společně pečují o rodinu. Stali se z nich silní, schopní a obávaní lovci. Na jaře má vrhnout další mláďata. Jenže když doje k nečekané tragické události, všechno je vzhůru nohama. Vlčice musí opustit vlastní smečku a vyrazit na těžkou a úmornou cestu přes Alpy. Musí si najít nové teritorium. Hledá nový život. Cestou vrhne šest vlčat, za která musí divoce bojovat, aby se nestala kořistí jiných dravců. Je třeba přechytračit ostatní hladové šelmy. Bude to nejtěžší úkol jejího života. Tento přírodovědný film vypráví epický příběh o souboji osamělé matky s nepříznivým osudem. Podaří se jí přežít a ochránit svá mláďata?


18. 12., 21.00 hod. – Nečekané partnerství

„V nouzi poznáš přítele,“ řekl dytík tmavý nečekanému kamarádu krokodýlovi. A ten to viděl stejně. A tak pták i dravý plaz kladou svá vejce v bezprostřední blízkosti, aby pro ně zajistili maximální možné bezpečí. Když se krokodýl chladí v osvěžující vodě, dytík hlídá a dává pozor na hladové a mlsné vetřelce, jako je třeba varan nilský. Pokud se ozve varovný ptačí křik, krokodýl se okamžitě vrací na pevninu a bez váhání zachrání všechna vejce, ať už plazí nebo ptačí. Takové kamarádství bez hranic mezi nejméně pravděpodobnými páry se vyvinulo ve všech možných koutech světa a funguje dokonale. Langur šedý a axis indický na Šrí Lance vždy varují jeden druhého před společným nepřítelem, kterým je levhart cejlonský. Spolupracují, aby bylo jisté, že tato velká kočkovitá šelma znovu zůstane hladová. Pod vodní hladinou těží ze vzájemné společnosti klauni a sasanky nebo garnáti a hlaváči. V království zvířat je vždycky něco za něco. Nebo ne? Protože ještě jsou tady parazité. Mouchy se lepí na žirafy. Čím je horko větší, tím je to horší. S mouchami si poradí pták klubák. Ale co když napáchá více škody než užitku?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 05. 12. 2021




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29382/dva-tydny-nabite-dokumenty-na-prima-zoom/