Legendární katedrála Notre-Dame na Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 13.12.2021
15. dubna 2019 má celý svět vyražený dech: pařížská katedrála Notre-Dame, jedna z hlavních francouzských památek, kterou se každoročně chodí pokochat na třináct milionů návštěvníků, je v plamenech. Podkroví, dřevěná střecha a věž vystavěná architektem Eugénem Viollet-le-Ducem se řítí k zemi. Ale nepředstavitelnou noční můru ukončí nečekaný zázrak: toto mistrovské dílo gotického stylu o rozloze 5500 m² nakonec požár ustojí.


Není to poprvé, co se vyhlášená francouzská kráska Notre-Dame málem dočkala vlastního konce. Sto třicet metrů dlouhá a čtyřicet osm metrů široká katedrála dokonce málem ani nevznikla. Díky výjimečnému povolení francouzského ministerstva kultury se tvůrci tohoto filmu dostali do zákulisí právě probíhající rekonstrukce. A tak se jim podařilo odhalit všechna současná tajemství pařížské katedrály. Díky dosud nezveřejněným archivním materiálům, rozhovorům s předními odborníky a speciálním digitálním efektům prozrazují také to, jak byla katedrála Notre-Dame vlastně vystavěna. Jaké nové triky a postupy museli stavitelé vyvinout a využít? Jakým hrozbám katedrála čelila za posledních takřka devět století? A jaké jsou plány na její budoucí obnovu? Poznejte na Prima ZOOM.


Navštivte jednu z nejslavnějších katedrál díky Prima ZOOM:

14. 12., 21.05 hod. - Notre-Dame: Věčná katedrála (repríza pátek 17. 12. v 14.35 hod.)

Katedrála Notre-Dame byla nejnavštěvovanější památkou světa až do 15. 4. 2019, kdy její věž zachvátily plameny a následně se zřítila. Katedrála nicméně stále stojí a je stále tak monumentální, jak její tvůrce biskup Maurice de Sully doufal, že bude. Velikost katedrály byla od samého počátku jedním z hlavních předpokladů. Tato stavba odolala ohni díky svému původnímu konstrukčnímu řešení. Mohutné základy, zapuštěné do jednoho z nejméně poddajných podloží, jako by symbolizovaly val proti zubu času. Kvůli zajištění stability byly přidány obří dvanáctimetrové opěrné oblouky, největší svého druhu na světě. Jedinou slabinou katedrály byla při požáru její věž, kterou v 19. století postavil Viollet-le-Duc.

V očích světa představovala ztělesnění středověké architektury a byla považována za věčnou a nezničitelnou. Starý, ale dokonalý ohnivzdorný systém, navržený staviteli před osmi staletími, zafungoval. Bohužel se nezachovaly žádné záznamy. V polovině 12. století Paříž žádnou velkou katedrálu neměla a biskup de Sully po ní toužil a měl k tomu i prostředky. Měl i vysvěcený pozemek v srdci Paříže na ostrově Île de la Cité, kde stál už kostel svatého Štěpána, ale ten byl pro něj příliš starý a zchátralý, a tak ho nechal zbourat. Stavební práce, které trvaly přes 800 let, začaly roku 1160. Notre-Dame se měla stát největší a nejdelší katedrálou v oblasti Paříže. Neměla být jen technologicky pokroková, ale měla vzdávat i hold historii. Kněžiště katedrály bylo vysvěceno pouhých 17 let poté, co Maurice de Sully začal s její stavbou. Bylo odděleno od zbytku stavby, a tak se zde mohly uchovávat různé relikvie, které měly chránit celé město Paříž. Například pramen vlasů, který údajně patřil Panně Marii.

14. 8. 1218 katedrála poprvé vzplála. Příčinu neznáme, ale tento požár pomohl zahájit kampaň na podporu stavebních prací. Věže katedrály byly vztyčeny v letech 1230–1240. Jejich výšku pokořila až Eiffelova věž, postavená o 650 let později. Po dostavbě věží byla katedrála připravena přivítat své věřící. Tím však stavební práce skončit neměly. 15. 4. 2019 se po zřícení sanktusové věže zřítil i symbol, architektonické mistrovské dílo vysoké 93 metrů. Tento novogotický kolos propůjčoval katedrále nezaměnitelný ráz. Zřícení věže způsobilo katedrále doposud největší škodu v historii. V případě požáru se jednalo o nejslabší místo celé stavby. Přestože oheň katedrálu poškodil, odhalil i skutečnost, že tato stavba je pevná a geniálně postavená. 20. 7. 2020 francouzské úřady rozhodly, že bude postaven identický dřevěný krov. Jedná se o náležitou poctu středověkým tesařům. Katedrála Notre-Dame bude vždy nezničitelná, a to i navzdory nové věži, která bude postavená ze dřeva a doplněná olověným pláštěm podle původních plánů Violetta-le-Duca.

Poznejte architektonickou legendu díky Prima ZOOM!

Pod pokličku francouzské historie můžete nahlédnout také od 21. 12. každý den ve 22.00 hod. v seriálu Versaille na Prima LOVE.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29395/legendarni-katedrala-notre-dame-na-prima-zoom/