RT Deutsch ze satelitu Express AM 8
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 16.12.2021
Ruská stanice RT Deutsch zahájila zkušební vysílání na satelitu Express AM 8 na orbitální pozici 14° západně. Zatím se vysílá jen tabulka s informací o zahájení řádného vysílání v prosinci 2021. Státem financovaná televize pro zahraničí RT již v červnu plánovala, že zahájí vysílání v prosinci 2021 a požádala o evropskou satelitní licenci v Lucembursku, která byla v srpnu 2021 zamítnuta.


Nyní zkouší získat diváky z exotické orbitální pozice 14° západně ze satelitu Express AM 8. Pro příjem programu je třeba nasměrovat satelitní parabolu na tuto orbitální pozici – nejlépe s rotátorem. Parabola by měla mít průměr 90 cm nebo větší. Distribuce signálu probíhá z centra ruského telekomunikačního provozovatele Synterra Media, se sídlem v Moskvě. Stanice RT je na západě opakovaně kritizována jako propagandistický nástroj Kremlu.

Stanice na zakázku ruského státu šíří konspirační teorie a dezinformace. RT má ve svém portfoliu několik cizojazyčných programů, které vysílají m. j. z družice Astra 1L z orbitální pozice 19,2° východně, včetně RT News HD (anglicky), RT HD Espanol (španělsky) a RT HD France (francouzsky). Verzi v arabském jazyce ve vysokém rozlišení lze přijímat z družice Hot Bird 13C z orbitální pozice 13° východně.


Parametry příjmu RT Deutsch ze satelitu Express AM 8:

transponder č.: B5
kmitočet: 11,120 GHz
polarizace: horizontální
Symbol Rate: 3590 kSymb/s
FEC: 3/4
modulace: DVB-S2/8PSK
obrazový formát: MPEG-2
rozlišení: standardní (SD)
kód: volné (FTA) vysílání


S využitím zdroje: Infosat.de, 13. 12. 2021, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29399/rt-deutsch-ze-satelitu-express-am-8/