O Vánocích sleduje televizi téměř 9 milionů Čechů
Autor: KNOWCOMM/Atmedia , e-mail: info@know.cz Přidané: 20.12.2021
Vedle štědrovečerní večere a rozbalování dárků má většina Čechů vánoční svátky neodmyslitelně spjaty také se sledováním oblíbených pořadů. Zatímco u nás Vánoce společně se Silvestrem pravidelně patří k dnům s vůbec největší sledovaností v roce a na přední příčky se řadí především pohádky, v okolních státech je situace odlišná.


Minimálně jednou si televizi během vánočních svátků zapne 8,7 milionů Čechů a jejím sledováním tráví v průměru přes 5,5 hodiny denně. „Tento rok nebude s nejvyšší pravděpodobností výjimkou a vánoční svátky se opět zařadí k dnům s nejvyšší sledovaností v roce,“ předpokládá Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, která na českém trhu obchodně zastupuje 28 tematických televizních stanic.

Pomyslný první stupínek pravidelně obsazuje Štědrý den. Například v minulém roce si 24. prosince zapnulo televizi 8,2 milionů televizních diváků, kteří sledováním svých oblíbených pořadů trávili téměř 6,5 hodiny. V posledních deseti letech byla sledovanost na Štědrý den vždy nejvyšší za celý rok. Jedinou výjimkou byl rok 2013, kdy první místo obsadil Silvestr. Štědrý den se ovšem umístil hned za ním.


V Čechách pohádky, v zahraničí zpravodajství a reality show

Vysoká televizní sledovanost během vánočních svátků se propisuje také do seznamu nejsledovanějších pořadů za celý rok. „Pohádky vysílané na Štědrý večer pravidelně obsazují první místa žebříčku pořadů s nejvyšší sledovaností,“ popisuje Pavel Müller a dodává, že několik dalších míst v první desítce získávají rovněž pohádky a jiné pořady vysílané v dalších dnech vánočních svátků, případně krátce před nimi nebo po nich. Kupříkladu loni běželo 9 z 10 nejsledovanějších pořadů roku od 23. do 31. prosince. „Minulý rok byl z tohoto pohledu rekordní, v předchozích letech obsazovaly pohádky vysílané během Vánoc od tří do pěti míst v žebříčku deseti nejsledovanějších pořadů roku.“

Zatímco v České republice se vánoční pohádky a obecně vánoční svátky konstantně řadí k dnům s vůbec největší sledovaností v celém roce, v okolních státech je situace jiná. První místa žebříčku sledovanosti obsazují pořady různých žánrů vysílané v průběhu roku. Například v Rakousku a Německu se loni do desítky nejsledovanějších pořadů nedostal ani jeden vysílaný během vánočních svátků. Nejvyšší sledovanost měly zpravodajské pořady, filmy, seriály nebo reality show odvysílané v různých měsících roku. „I v České republice patří tyto žánrové programy k nejsledovanějším v roce, rozdíl je ovšem v tom, že pořady vysílané v průběhu vánočních svátků se s železnou pravidelností vždy dostanou do první desítky,“ vysvětluje Pavel Müller.

O něco blíže k České republice mají z tohoto pohledu Polsko a Slovensko. V Polsku obsadil loni jedno místo z deseti nejsledovanějších pořadů roku film Sám doma vysílaný na Štědrý večer a jedno místo silvestrovský pořad. Americký film Sám doma je u polských diváků mimořádně oblíbený, do první desítky nejsledovanějších pořadů roku se dostává pravidelně. U slovenských diváků naopak vede vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku, která konstantně obsazuje první nebo druhém místo v žebříčku nejsledovanějších pořadů roku.

Pozn.:

1) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, průměr za poslední tři roky (24. 12. – 26. 12. 2018, 24. 12. – 26. 12. 2019, 24. 12. – 26. 12. 2020), Reach 000, ATS / den, CS 4+

2) ATO – Nielsen Admosphere, Živě + TS0–3, 24. 12. 2020, Reach 000, ATS / den, CS 4+

3) Glance – Médiamétrie, One TV Year in the World

4) Glance – Médiamétrie, One TV Year in the World



O společnosti

Společnost Atmedia Czech s.r.o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí od roku 2008. Zabývá se prodejem televizní reklamy a na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Discovery Communications, The Walt Disney Company, Sony Pictures Television nebo slovenská JOJ. V roce 2010 uvedla Atmedia na trh jedinečný způsob prodeje reklamního prostoru prostřednictvím prodejních balíčků.


Michaela Němečková, PR Account Executive, KNOWCOMM, 20. 12. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29410/o-vanocich-sleduje-televizi-temer-9-milionu-cechu/