MET: Live In HD - Přímý přenos Massenetovy Popelky na Nový rok!
Autor: AEROFILMS/satCentrum Přidané: 25.12.2021
Vánoce a období kolem přelomu roku je mimo jiné i obdobím pohody a pohádek. Letošní program série operních přenosů MET: Live in HD nabízí zajímavou alternativu. Na Nový rok večer je totiž naplánována pohádková klasika pro celou rodinu, Popelka z pera skladatele Julese Masseneta.


Newyorský operní svatostánek letos naváže na oblíbenou tradici. Již tradičně v období kolem vánočních svátků chystá premiéru nově obsazené klasiky určené pro celou rodinu. Tentokrát padla volba na Popelku, klasický pohádkový příběh z pera Charlese Perraulta, který inspiroval francouzského skladatele Julese Masseneta k napsání stejnojmenné opery.

Produkce renomovaného režiséra Laurenta Pellyho, která měla v Metropolitní premiéru v sezóně 2017–18, se vrací ve zbrusu novém anglickém překladu a zkrácené devadesátiminutové verzi a na její nové podobě se pracovalo více než rok. V hlavní roli klasického příběhu se představí mezzosopranistka Isabel Leonard a Emily D’Angelo coby Popelčin vyvolený princ. V dalších úlohách září Stephanie Blythe, Jessica Pratt a Laurent Naouri. Dirigentské taktovky se ujal maestro Emmanuel Villaume.

Popelka bývá označována za nejpřístupnější z oper Julese Masseneta. Pohádková romance skýtá spoustu prostoru pro barvité hudební vyjádření. Je tu okázalost a lesk francouzského baroka ve scénách ze šlechtického dvora, nadpozemská krása hudby k romantickým scénám i důvtip a šprýmy, které celou operou prostupují – to všechno a mnohem více relativně krátké dílo, které mělo premiéru v roce 1899 v Paříži, nabízí.

Zasazení příběhu do pohádkového bezčasí, kde mají svou roli čáry a kouzla, je prostorem i pro jevištní magii. Režisér Laurent Pelly příběh zasadil na scénu, kterou tvoří gigantická kniha a prostorné pódium Metropolitní opery zaplňují tančící koně, popudlivé matky víl i výstřední kostýmy. „Produkce je úplně stejně okouzlující jako sama titulní hrdinka,“ napsal v recenzi představení deník New York Times, zatímco britský týdeník Observer dodal, že Popelka je operou, která „každého přiměje k tomu, aby měl rád pohádky.“

Jestli je to pravda, si budete moci ověřit 1. ledna 2022. Pohádkový operní příběh Julese Masseneta uvádí do kin společnost Aerofilms. Více informací a seznam participujících kin či termíny záznamů této opery na metopera.cz.


Další přenosy v sezóně 2021/22:

J. Massenet: POPELKA
1. ledna 2022 18:45
Dirigent: Emmanuel Villaume
Režie: Laurent Pelly
Obsazení: Isabel Leonard, Jessica Pratt, Emily D’Angelo, Stephanie Blythe, Laurent Naouri


G. Verdi: RIGOLETTO *
29. ledna 2022 18:45
Dirigent: Daniele Rustioni
Režie: Bartlett Sher
Obsazení: Piotr Beczała, Quinn Kelsey, Rosa Feola, Varduhi Abrahamyan, Andrea Mastroni


R. Strauss: ARIADNA NA NAXU
12. března 2022 18:45
Dirigent: Marek Janowski
Režie: Elijah Moshinsky
Obsazení: Lise Davidsen, Brenda Rae, Isabel Leonard, Brandon Jovanovich, Sean Michael Plumb, Johannes Martin Kränzle, Thomas Allen


G. Verdi: DON CARLOS */met
26. března 2022 16:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: David McVicar
Obsazení: Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Etiene Dupuis, Groissböck, John Relyea


G. Puccini: TURANDOT
7. května 2022 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
Obsazení: Anna Netrebko, Michelle Bradley, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto


G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 25. 12. 2021

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29421/met-live-in-hd-primy-prenos-massenetovy-popelky-na-novy-rok/