Vydejte se do světa dokumentů na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.01.2022
Zábavu i poznávání na jednom místě nabízí Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká na vás Venuše: Smrt planety; budeme řešit Hádanky kostí: Revoluce pohlaví; poznáte Psi a my: Tajemství jednoho přátelství; vydáme se trochu do historie – Aféra Lockerbie: Útok na Boeing 747; podíváme se na Tajemné kočky a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

3. 1., 23.00 hod. – Venuše: Smrt planety

Naše nejbližší sousední planeta Venuše byla před mnoha miliardami let možná pokryta hlubokými jezery a oceány. Na jejím povrchu mohly existovat podobně vhodné podmínky k životu jako na Zemi. Ale dnes se Venuše pozpátku otáčí kolem své své vlastní osy, jako kdyby někdo přišel a převrátil celou planetu naruby. Kvůli sopečným erupcím je povrch Venuše spálený, nehostinný a zahalený toxickou atmosférou. Osudový příběh Venuše přesto zůstává klíčovou otázkou moderních vědeckých výzkumů. Druhá planeta obíhající Slunce hraje důležitou roli v pátrání po obyvatelných světech za hranicemi Sluneční soustavy. Už teď jsme objevili více než 4 000 potenciálně vhodných planet. Další tisíce čekají na potvrzení. To znamená, že planet stejně velkých jako je Venuše nebo Země můžou být po celé galaxii rozesety doslova miliardy. A proto vědci začali nahlížet na Venuši jako na jakousi „cizí planetu ze sousedství”. Venuše se stává laboratoří, kde by bylo možné vyzkoušet v praxi teorie o evoluci planet. Nebo odhalit, jakým nepředstavitelným problémům musí planety během svého vývoje čelit. Plány na dosažení povrchu Venuše jsou ambiciózní. Z létajících základen, které se budou vznášet vysoko v atmosféře, se mají snést dolů sondy nové generace. Co tam budou hledat? Stopy z dávných dob, kdy byla planeta ještě naživu. Podaří se odhalit, jak došlo ke smrti Venuše a jak se z ní stalo skleníkové peklo? A jak to, že se její planetární sestře Zemi podařilo přežít?


4. 1., 20.00 hod. – Hádanky kostí: Revoluce pohlaví

Muži lovci a ženy sběračky – tak si většina z nás představuje pravěkou historii. Muž lovec byl dlouho považován za hlavního živitele rodiny. Předpokládalo se, že od úplných počátků lidské historie stál muž na vrcholu společnosti. Ale mnoho dnešních vědců tvrdí, že takové představy a předpoklady jsou poněkud mylné. První archeologové z 19. a 20. století vyslovili teorie o pradávném postavení muže a ženy, které podporovaly „přirozený” stav tehdejší společnosti. Jenže ne všechno, co objevili, zapadalo do jejich představ. Nyní postupně vychází najevo další a další chybné interpretace. Umělkyně doby kamenné, bohaté princezny doby bronzové i neohrožené vikingské válečnice opravdu existovaly. Vědecké metody obvykle využívané ve forenzním vyšetřování pomáhají vědcům po celém světě získat nové poznatky a odhalit revoluci v pohlaví.


4. 1., 22.00 hod. – Psi a my: Tajemství jednoho přátelství

Psi věrně následovali lidi do všech koutů světa – lovečtí, tažní, hlídací nebo ovčáčtí psi jsou našimi dávnými společníky. Film Psi a my: Tajemství jednoho přátelství je plný příběhů, které vás spolehlivě zahřejí u srdce. Příběhů o bezpodmínečně a bezvýhradní věrnosti i nezlomném přátelství mezi psem a člověkem. Navíc odhaluje, že nejlepší přítel člověka je velice inteligentní, má výjimečně citlivé smysly a vřelý vztah k tomu, kdo se ho ujme.


4. 1., 23.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata (Zkažená želví vejce)

Doktorka Susan Kelleherová a její tým z pohotovosti pro exotická zvířata poskytují první pomoc vylekaným majitelům exotických zvířat, která potřebují zvláštní péči. Sympatická veterinářka přezdívaná „Doktorka K.“ vlastní a vede jednu z nejvytíženějších pohotovostí pro exotická zvířata v celé oblasti jižní Floridy. Její motto zní: Budu pečovat o všechno, co projde dveřmi, kromě psů a koček! Podívejte se na její neuvěřitelné příběhy v poutavém dokumentárním seriálu.


5. 1., 20.00 hod. – Divoký Gibraltar

Divoký Gibraltar vás ohromí různorodou směsicí barvitých zvířat, která žijí na hranici mezi Evropou a Afrikou. Jeho hlavními hrdiny jsou dravci velcí i malí: uvidíte obrovité dravé kosatky i milióny migrujících ptáků, kteří spolu v úžině každoročně soupeří o kořist. Zvířata na moři i na pevnině bojují v odvěké válce s přírodou a člověkem. Nejen že musí vyrvat potravu z rukou všudypřítomných rybářů, ale když si nedají pozor, stanou se sama cenným úlovkem.


5. 1., 21.00 hod. – Zvířecí hry (Význam hraní)

V každém koutu našeho světa byste narazili na mláďata zvířat, která věnují spoustu času tomu, že si hrají. Jenže vědci tyto zvířecí hry dlouho přehlíželi. Nové výzkumy nyní konečně dokazují, že hrou se zvířata naučí skoro všechno, co umějí. Díky tomuto přírodovědnému dokumentárnímu filmu odhalíte, že hrát si znamená mnohem více, než se jenom bavit.


5. 1., 22.00 hod. – Aféra Lockerbie: Útok na Boeing 747

Ve středu 21. prosince roku 1988 v 7 hodin a dvě minuty večer detonovalo výbušné zařízení na palubě Boeingu 747 ve výšce 31 tisíc stop. Ve vzduchu zahynulo 259 lidí. Na zemi jich přišlo o život dalších jedenáct. Oči celého světa se najednou upíraly na ospalé městečko Lockerbie, které se stalo svědkem i obětí jednoho z nejhorších teroristických útoků v historii. U příležitosti výročí vznikl emotivní dokument o bombovém útoku nad Lockerbie. Film dává do souvislosti vzpomínky příbuzných obětí s výpověďmi vyšetřovatelů pověřenými posvítit si na zločin, jenž nečekaným způsobem spojil dvě země a zároveň navždy změnil způsob letecké dopravy.


6. 1., 21.00 hod. – Druhá světová válka: Bitvy o Evropu (Vylodění v Normandii)

Napínavý osmidílný historický seriál nás zavede přímo do středu dění ikonických momentů v dějinách válečnictví: Dne D a vylodění Spojenců v Normandii, neblahé letecké operace u města Arnhem, německého protiútoku během bitvy v Ardenách nebo závodu k jednomu z posledních stojících mostů přes řeku Rhônu u Remagenu. Seriál zachycuje příběh velkolepého tažení slovy veteránů, kteří sloužili pod palbou přímo v prvních liniích, někteří z nich dokonce mnohokrát. Každá epizoda přibližuje drsnou realitu rychle ubíhajícího života a všudypřítomné smrti v klíčových bitvách, které postupně vedly k porážce nacistického Německa v západní Evropě. Podívejte se, jak cokoliv od počasí a terénu až po systém zásobování, komunikaci, stres, morálku nebo neočekávaný krok nepřítele může zvrátit výsledek celé bitvy.


7. 1., 20.00 hod. – Kouzelná jezera

Díky rozloze 117 km² je Müritz největší jezero na území Německa. Ale ani zdaleka není jediným jezerem na severovýchodě země. Jen v oblasti Mecklenburg mezi městem Waren a horou Feldberg leží dva tisíce jezer. V místním Národním parku Müritz žije velké množství různých zvířecích druhů: typickým místním obyvatelem je orel mořský, svá loviště tady má také vydra říční a na obloze přímo nad ní krouží ohrožený luňák červený. Fred Bollman zná krásy národního parku jako svoje boty. Jako bývalý hajný se věnuje ochraně přírody a aktivně se podílí na záchraně „svého“ divokého světa. Filmaři strávili v jeho společnosti dva roky. Výsledkem je jedinečný portrét překrásné přírody zachycený ve filmu Kouzelná jezera.


7. 1., 21.00 hod. – Vodní obři (Sladkovodní žraloci)

Biolog Zeb Hogan se prostě nedá zastavit. Proto ho zastihnete na další výpravě za dobrodružstvím, kdy pátrá po nejpodivnějších, největších sladkovodních rybách. V nových dílech Vodních obrů se poohlíží po čemkoliv od mýtického obřího sumce až po vládce aljašských řek. Zeb křižuje Spojené státy i Asii a spolupracuje s rybáři, nadšenci a nejrůznějšími podivíny, aby našel nejkurióznější rybu ze všech. Sleduje legendy, svědectví i zkazky a jeho putování se nezastaví, dokud nenajde skutečně světovou rybí příšerku.


8. 1., 21.00 hod. – Tajemné kočky (Svět kočičíma očima)

Odměřené. Přezíravé. Zlomyslné. Nebo kamarádské chundelaté koule, které prostě chtějí být milovány? Názory na kočky se různí, ale jedno je jisté: jsou to mazlíčci, kteří se zabydleli v srdcích mnoha lidí. Ale kolik toho o nich skutečně víme? Fascinující dokumentární seriál Tajemné kočky využívá nejnovější, na zakázku vyrobené technologie a zkoumá každý aspekt života často nepochopeného zvířecího druhu. Podívejte se, jak se pozoruhodné tělo, mozek a smysly kočky vyvíjely v průběhu věků. V minulosti byly kočky dokonalými dravci. V současnosti se naopak z přirozeně samotářského zvířete stal společenský jedinec. Tohle je kompletní průvodce, díky kterému už se na kočky nikdy nebudete dívat tak, jako dřív.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 2. 1. 2022




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29435/vydejte-se-do-sveta-dokumentu-na-prima-zoom/