Geniální Prima ZOOM podívaná
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.01.2022
Vyberte si, co vás zajímá, a najdete to na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: navštívíme Legendární hotely; ukážeme vám Jak spatřit černou díru; odhalíme Tajemství templářských rytířů; čekají nás skutečné Forenzní vědy; vrhneme se na Megaopravy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

10. 1., 20.00 hod. – Legendární hotely (American Colony)

Vydejme se na vzrušující cestu zpátky do minulosti. Navštívíme světové grand hotely a necháme se okouzlit nejen jejich napínavou historií, ale i fascinujícími příběhy o jejich slavných hostech. Nejluxusnější hotely světa, které jsou známé jako grand hotely, se staly skutečnými legendami. Díky bohaté historii mají kouzelnou atmosféru prodchnutou bezpočtem mýtů a legend, které se vyprávějí o jejich slavných hostech. Navštívíme Americký koloniální hotel v Jeruzalému, Le Bristol v Paříži, Das Adlon v Berlíně a Beau-Rivage v Ženevě. Osudové okamžiky z historie těchto ikoninckých hotelů se znovu odehrávají přímo před našima očima díky filmovým a fotografickým záběrům, které dosud viděl jen málokdo. Díky tomu odhalíme neuvěřitelné příběhy o tom, jak se z těchto hotelů staly zázraky dnešní doby.


10. 1., 23.00 hod. – Jak spatřit černou díru

Nahlédněte do zákulisí příběhu mezinárodního týmu vědců, kteří se zapsali do historie tím, že se jim podařilo pořídit vůbec první fotografii černé díry. Jejich monumentální technická mise je zavedla k nejsilnějším teleskopům v různých koutech světa. Výsledek? Fotografie, jež zásadně mění způsob, jakým nahlížíme na černé díry ve vesmíru. Černé díry jsou nejpodivuhodnější a nejtajuplnější entity našeho vesmíru. Jsou to jakási kosmická vězení s tak ohromnou gravitační silou, že navždy pohltí dokonce i světlo. Vědci několik let shromažďovali konkrétní důkazy o tom, že taková monstra jako černé díry skutečně existují. Jenže jeden klíčový důkaz až doposud chyběl: černou díru nikdo nikdy neviděl. Tvůrci tohoto vzrušujícího filmu dva roky sledovali mezinárodní tým astronomů pod vedením Shepa Doelemana ze smithsoniánské astro-fyzické observatoře. Díky tomu se jim podařilo zaznamenat vzrušující příběh o tom, jak se vědci snaží zaplnit zásadní mezeru v našem vědění a poznání. Tito hrdinové astronomie se pokusili pořídit první fotografii černé díry a výsledek překvapil celý svět.


11. 1., 20.00 hod. – Tajemství templářských rytířů (Zrození bratrstva)

Odhalte tajemství nejtajuplnějšího a nejmocnějšího rytířského řádu středověku – templářů. Uvidíte, jak jejich moc a vliv rostly takřka až do nebes, ale i jak nakonec podlehli plamenům údajného kacířství. Ukážeme vám rituály a tradice tohoto středověkého rytířského řadu. Zjistíte, jak probíhala ničivá pomlouvačná kampaň zaměřená na zničení celého řádu nebo jak se šířily zvěsti o tom, že templáři přežili, ukryli se a jejich řád tajně pokračuje. Dozvíte se dokonce i to, jakým způsobem templáři ovlivnili Svatou zemi a jak ji spojili s evropským kontinentem. Tajemství templářských rytířů poprvé odhaluje stejnojmenná třídílná historická dokumentární minisérie. Nenechte se zmást legendami, které templáře obklopují, a seznamte se s nejnovějšími historickými poznatky.


11. 1., 22.00 hod. – Návrat clydesdalského koně

Clydesdalskému koni, kterého proslavily dlouhé bílé rousy nad kopyty a také reklama na pivo Budweiser, hrozí vyhynutí. Potká snad tyto velké a ikonické oře nešťastný konec přímo na místě, kde se zrodili – ve Skotsku? Proslulým údolím Clyde nedaleko města Glasgow se dříve proháněly tisíce clydesdalských koní. Ale teď už tam není ani jeden. Tento kůň býval dříve tak cenný, že ho Skoti prodávali do celého světa. Nejvyhledávanější byli černočerní vraníci. Osud celého plemene nyní závisí na jediné ženě. Janice Kirkpatricková je cenami ověnčená designérka z Glasgow a clydesdalský kůň se stal její absolutní vášní. Janice má naprosto jednoduchý plán: najít ztracené vraníky a přivést je zpátky domů. A tak začíná její neobvyklá výprava z údolí Clyde do srdce kanadských prérií. Během ní Janice odhaluje skutečný příběh clydesdalského koně. A podaří se jí najít jednu kanadskou rodinu, která už pět generací ochraňuje starodávnou okresní linii clydesdalského vraníka. Díky tomuto objevu konečně proniká do tajemství, jak obnovit stádo ve Skotsku. Napínavý snímek Návrat clydesdalského koně zachycuje její fascinující příběh. Janice se snažila dva roky o záchranu toho, co je jejímu srdci nejdražší. Nejenže to dopadlo úplně jinak, než očekávala, dokonce to ale navždy změnilo její život a také osud celého plemene.


12. 1., 20.00 hod. – Mimořádné zvířecí smysly (Superzrak)

Mohli bychom snadno podlehnout dojmu, že zvířata vnímají svět kolem sebe stejně jako my. Jenže opak je pravdou. To, co vnímáme my lidé, je jenom špička ledovce. Během tří fascinujících epizod této dokumentární mini série vyrazíme na různá místa naší planety a prozkoumáme neuvěřitelnou říši zvířecích smyslů. Zároveň odhalíme jak a proč různá zvířata vnímají svět tolika výrazně odlišnými způsoby. Zrak je klíčovým smyslem pro přežití každého zvířete. Ale vzhledem k tomu, že ve zvířecí říši existuje nepřeberné množství různorodých očí, jak to všechno vlastně začalo? Zjistěte, jak zvířata vidí. A odhalte, jak se jejich zrak vyvinul, do tak složitých podob, že jim umožňuje udržet si přehled na souši i pod vodou, všimnout si nebezpečí nebo kořisti kilometry daleko, nebo dokonce vidět nejlépe za úplné tmy. Společně vyrazíme do všech koutů světa a zjistíme, jak se během milionů let evoluce u zvířat vyvinuly skutečně nečekané schopnosti. Ať už je to ještěrka, která dokáže běhat po vodě nebo korýš se smrtícím úderem, mnohá zvířata se musela přizpůsobit extrémnímu životnímu prostředí a některým se to povedlo až neuvěřitelným způsobem. Jiná se naučila využívat smysly tak, že si my lidé ani nedokážeme představit. Pohlédněte na svět kaleidoskopickýma očima ptáků a včel. Poslechněte si utajené zvuky komunikace mezi netopýry nebo slony. Seznamte se s výjimečnými schopnostmi rejnoka nebo termálním viděním krajty královské. Před námi je celý neviditelný svět plný zvířecích super schopností.

Tři díly nám rozkryjí neuvěřitelné smysly světa zvířat a začneme zrakem. Zrak je smysl, který byl zdokonalován během let evoluce. Už 540 milionů let, od vzniku prvních světločivných buněk, experimentuje příroda se zrakem. Zrakem vnímá svět 95 % živočichů. Oči zvířatům umožňují vidět trojrozměrně, širokoúhle, v ultra vysokém rozlišení nebo v barvách, jaké lidé neznají. Zvířata vidí i to, co je pro nás neviditelné. Gepard má vynikající zrak, ideální pro savanu. Zachytí i malý pohyb na obzoru vzdáleném až pět kilometrů. Má binokulární vidění a mozek vytváří trojrozměrný obraz. Oči jeho kořisti, impaly, se vyvinuly tak, aby dokázaly odhalit hrozbu. Jsou umístěny po stranách hlavy a jejich zorný úhel je 360 stupňů. Surikata disponuje binokulárním viděním do kilometrové vzdálenosti a při poplachu se stačí ukrýt do podzemí. V dávných dobách neměl žádný živočich zrak. Prvními organismy zachycujícími světlo byly fotosyntetické bakterie v oceánu, časem přibylo rozeznávání formy a tvaru. Největší oči má vážka, která vidí do všech směrů, jen ne za sebe. Vidí svět v živých barvách, včetně ultrafialového světla, které jsou lidským očím neviditelné. Oči zaznamenají až 300 obrazů za sekundu. Většina savců má dva čípky citlivé pouze na zelenou a modrou barvu. Skupina primátů, kteří se stali aktivními ve dne, má tři čípky, vidí i červenou, oranžovou a žlutou. Ptáci, jako například holub, vnímají červenou, modrou a zelenou barvu, a navíc ultrafialové světlo, takže rozliší sto milionů barev. Mají tetrachromatické vidění. Dravci jsou ještě dále. Sokol stěhovavý, nejrychlejší tvor na Zemi, zaznamená svou kořist i na vzdálenost dva kilometry. Jeho zrak drží krok s rychlostí. Nejlepší zrak v říši zvířat má korýš strašek paví, žijící na mořském dně. V každém oku má tři zornice, oči jsou usazeny na stopkách a pohybují se nezávisle na sobě. Jeho zorné pole je 360 stupňů a má trojrozměrné hloubkové vnímání.


12. 1., 22.00 hod. – Forenzní vědy (Hmyzí detektivové)

Nová třídílná minisérie Forenzní vědy nahlíží do zákulisí vzrušujících kriminálních případů. Vědci a experti ukrytí za zavřenými dveřmi forenzních ústavů, univerzit a výzkumných center odhalují klíčové důkazy, které pomáhají usvědčit nebezpečné pachatele. Díky nejmodernějším metodám, jež se navíc neustále vyvíjejí, se z těchto odborníků stali novodobí hrdinové v boji proti „dokonalému“ zločinu.


13. 1., 20.00 hod. – Vzdušní válečníci III (C-17)

Od roku 1903, kdy lidstvo poprvé vzlétlo, nás to neustále táhne na oblohu. Vyvíjíme a vyrábíme stále lepší, výkonnější a nebezpečnější letouny. Ve třetí řadě tohoto oblíbeného seriálu se seznámíme s dalšími vzdušnými válečníky, kteří patří k nejlepším z nejlepších. Gigant C-17 je létajícím skladištěm. Způsobil přelom v transportním programu amerického letectva a obstál i tváří v tvář nebezpečím ve východní Evropě, Iráku a Afghánistánu. CH-47 Chinook je už po několik desetiletí oblíbeným armádním vrtulníkem. Je výkonný, odolný a precizní. Není to sice žádný velký krasavec, ale osvědčil se už ve Vietnamu. Kvůli změnám na bitevních polích dokonce prošel efektní modernizací. Pozadu nezůstávají ani drony. Dnes létají výše, déle a mnohem nenápadněji, než se kdy konstruktérům letadel snilo.


13. 1., 23.00 hod. – Divoké Švýcarsko (Skrytá krása pohoří Jura)

Švýcarsko je srdcem Evropy. Je to překvapivě velká malá země: nevelká rozlohou, ale bohatá na přírodní krásy. A stejně jako mnoho místních jazyků a kultur je zvláštní a jedinečná také různorodá krajina. Ve Švýcarskou najdeme mocné Alpy, husté lesy a vzkvétající zelená údolí, tajuplná rašeliniště nebo řvoucí vodopády. Středozemní jezera a rozeklané skály stojí blízko u sebe a oddělují je pouze mizivé vzdálenosti. Švýcarsko má mnoho divokých tváří, některé jsou známé, a jiné nám zůstávají utajeny. Je to země, která je neuvěřitelně bohatá na rozmanitost, divokou přírodu i úžasné scenérie. To vše přesvědčivě přibližuje každá epizoda minisérie Divoké Švýcarsko.


14. 1., 20.00 hod. – Záchrana dinosauří ryby

Zkušený mořský biolog a kameraman Rory Moore se snaží zachránit jesetera před úplným vyhynutím. Tato prehistorická ryba patří k nejohroženějším druhům zvířat na světě. Díky práci pro nadaci Blue Marine se Rorymu podařilo zajistit částečnou ochranu Kaspického moře, kde tato majestátní ryba takřka vymizela. Příčinou jsou pytláci prahnoucí po kaviáru. Moore cestuje po celém světě. Na pobřeží Ázerbájdžánu využívá přelomové postupy, aby se mu podařilo ohroženého jesetera najít. Na březích řek v americkém Wisconsinu zase zažívá nejlepší a nejvýznamnější chvíle své kariéry. Dokument zachycuje nejen jeho zážitky. Odhaluje také to, jak se obchodníci s kaviárem spojili s protipytláckým týmem, a dokonce i se samotnými pytláky, aby zabránili absolutní katastrofě.


16. 1., 22.00 hod. – Megaopravy (1. díl)

Přijměte pozvání a pojďte se rozhlédnout do nitra největších obrů, rozeberte je na jednotlivé součástky a opravte. Často za plného provozu. Prostřednictvím dokumentárního seriálu se stanete svědkem těžkotonážních průmyslových megaoprav. Samozřejmě z bezprostřední blízkosti a vždy na tom správném místě a s nezbytně potřebným nářadím. Nenechte se pobízet a nahlédněte do nitra jaderné elektrárny, rozeberte letadlo na kusy anebo se pověste na elektrické vedení. Moderátor tohoto fascinujícího seriálu a náš velectěný průvodce Riley zažívá na vlastní kůži ty nejtěžší a nejsložitější opravy obřích průmyslových strojů. Často dokonce stojí tak blízko, že může podat pomocnou ruku, když je to potřeba. A potřeba to rozhodně je! Sledujte Rileyho neuvěřitelné zážitky a odhalte přitom gigantické zákulisí průmyslového strojírenství. Co se stane, když se objeví problém skutečně obřích rozměrů? A jak na to odpoví týmy zkušených inženýrů, kteří si musí poradit s nepředstavitelnými překážkami, aby mohli všechno napravit? Nenechte si ujít tuto vzrušující, šokující a doslova elektrizující podívanou.


16. 1., 23.00 hod. – Génius podle Stephena Hawkinga (Můžeme cestovat v čase?)

Stephen Hawking odhaluje skutečný potenciál lidstva v radikálně přelomovém populárně-naučném seriálu. Tři dobrovolníci plní zábavné psychicky i fyzicky náročné úkoly. Jejich úkolem je vyřešit hádanky, se kterými se potýkali největší géniové lidských dějin. Podaří se jim najít odpovědi na otázky jako: Jsme ve vesmíru sami? Můžeme cestovat v čase? Co jsme zač? Odkud se vzal vesmír? Co tady děláme? Každá epizoda se zaměřuje na jedno z těchto témat. Dobrovolníci musí doslova změnit způsob vlastního myšlení a hledat nápovědu v dějinách vědy. Jejich rádci se stávají málo známí myslitelé jako Aristarchos ze starověkého Řecka, ale i slavní badatelé jako Galileo, Newton, Einstein, nebo dokonce samotný Hawking. Pokud to dokážou a nechají si poradit, čeká na ně doslova prozření.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 10. 1. 2022




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29453/genialni-prima-zoom-podivana/