Animovaní Chochmesovci prichádzajú na obrazovky RTVS so štvrtou sériou a aktuálnymi témami
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 11.01.2022
Originálny vzdelávací projekt Chochmesovci aj v nových častiach divákov všetkých vekových kategórií zaujme aktuálnosťou, humorom a jednoduchou náučnou formou poukáže na čaro pravidiel slušného správania pre dnešnú dobu. V najnovších častiach, ktoré RTVS odvysiela už od 16. januára, divákom Chochmesovci priblížia bontón a etiketu pre generáciu „Z.“


Znalosť pravidiel spoločenského správania je dôležitou súčasťou každodenného života. „Nechceme mentorovať a autoritatívne vychovávať, naopak, chceme ukázať etiketu ako zábavnú spoločenskú hru, ktorá môže byť cool aj trendy. V centre deja stojí obľúbená rodinka Chochmesovcov, pričom sa sústredíme na nové témy,“ hovoria o nových častiach originálneho animovaného projektu producenti K2 production, ktorá Chochmesovcov pre RTVS vyrába, Ivica Barabášová a Martin Barabáš. Seriál Chochmesovci je určený všetkým vekovým kategóriám televízneho diváka, no dôraz tvorcovia kladú najmä na jeho zrozumiteľnosť a atraktívnosť pre deti a mládež. „Pravidlá slušného správania by mal ovládať naozaj každý. Som rád, že RTVS dlhodobo prináša divákom na obrazovky formát, ktorý túto tému vtipne, odľahčene a zrozumiteľne prezentuje všetkým vekovým kategóriám,“ povedal o Chochmesovcoch generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Diváci sa v nových častiach môžu tešiť napríklad na príbeh z pera Adely Zvalovej a Terézie Simanovej o tom, ako sa chochmesovský panelák stane „noemovou archou“ a popri tom sa diváci niečo dozvedia o správaní na divokej vode a splavoch (časť Na vode). Nová séria prinesie aj tému z oblasti mentálneho zdravia (časť O duševnom zdraví): rozchod a závislosti, príbeh o zblížení medzi otcom a dcérou napísala stála autorka Renáta Mitašová, ktorá je aj psychologičkou.

Tvorcov inšpirovalo aj aktuálne dianie, dotkli sa aj citlivej témy používania a zneužívania autorských práv a citácií. Tému vtipne spracovala Terézia Simanová a konzultácie poskytla LITA. (časť Autorské právo). Ďalším námetom, ktorý priniesla pandemická situácia, je diel Linky pomoci, v ktorom tvorcovia divákom ukážu, ako správne volať na záchranné linky pri úraze, chorobe, či inom ohrození života (časť Linky pomoci). Vážnosť témy vybalansovala autorka Tereza Oľhová vtipným príbehom o tatovom výcviku na astronauta. Tereza Oľhová spracovala aj ďalšiu aktuálnu tému - komunikácia a vzdelávanie cez videohovory (zoom, skype, webinár), keďže osobný aj pracovný život mnohých sa aktuálne zúžil na online formu ( časť Onlajn).

Ďalšou zaujímavou témou, ktorú taktiež priniesla kríza, je diel o finančnej gramotnosti a šetrení, ktorý vtipne vyrozprávali Adela Zvalová a Renáta Mitašová (časť Osobné financie). Nová autorka Petra Stračiaková spolu s Teréziou Oľhovou spracovali príbeh o tom, ako si zachovať súkromie na internete a sociálnych sieťach a ako diskrétne narábať aj s intímnymi a citlivými informáciami našich priateľov (časť O súkromí). Ďalšou témou sú návštevy (ktoré snáď budú zas aktuálne), couchsurfing a airbnb (časť Hostia), tému spracovala Terézia Simanová. Katarína Vargová, Peter Barnas a Terézia Simanová spracovali tému o slušnom správaní sa pri sledovaní televízie (časť O televízii). Vianočný diel rozpráva o dobročinnosti, dobrovoľníctve a scitlivenom jazyku voči ľuďom bez domova (časť O charite) – príbeh napísala Renáta Mitašová.

Aj najnovšia séria vznikla vďaka vynikajúcim nápadom kreatívneho tímu. Autorkou námetu a dramaturgičkou je Diana Kacarová. Scenáristicky sa na projekte podieľajú aj tvorcovia uvedení vyššie pri jednotlivých častiach. Režisérom je Róbert Šveda. Ilustrátorsky sa na projekte podieľajú Michaela Čopíková a Veronika Obertová (Ové Pictures),ale aj Mária Kralovič, Alica Kucharovič, Emma Csuport a Miloš Gašparec ako ilustrátori, ktorých rukopis je pre tento formát ideálny. Samotnú animáciu realizuje animačné štúdio Cube to Cube. Na zvukovej stránke spolupracuje ruchové štúdio Borisa Vereša a hudbu tvorí a zastrešuje producent Martin Barabáš. Stabilným pilierom Chochmesovcov je aj herec Richard Stanke, ktorý vynikajúco pracuje s hlasom, vďaka čomu zvukovo stvárňuje všetkých protagonistov animovanej rodinky.

Chochmesovci sú atraktívny vzdelávací animovaný formát, ktorý poukazuje na dôležitosť znalosti a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote. Seriál vzniká v koprodukcii RTVS a K2 production s producentmi Ivicou Barabášovou a Martinom Barabášom. Realizáciu projektu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Nové časti Chochmesovcov odvysiela RTVS v premiére vždy v nedeľu o 8.30 hod. na Dvojke a každú nasledujúcu sobotu aj v repríze popoludní po 17.30 hod. na Jednotke. Animovaný cyklus je dostupný aj v archíve na webe RTVS.sk.


Bratislava, 10. január 2022, Rozhlas a televízia Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29457/animovani-chochmesovci-prichadzaju-na-obrazovky-rtvs-so-stvrtou-seriou-a-aktualnymi-temami/