Česká televize ovládla nominace na České lvy - bojovat bude Zátopek, Okupace nebo Božena
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.01.2022

Celkem 81 z 87 možných nominací získaly filmy a seriály, na kterých se podílela Česká televize. Ta zcela opanovala hned čtrnáct z devatenácti kategorií, a to včetně kategorie Nejlepší celovečerní hraný film a Nejlepší televizní seriál.


Vůbec nejvíce nominací na Českého lva za loňský rok, dohromady třináct, získalo shodně tragikomické drama Okupace a životopisný snímek Zátopek, z televizní tvorby pak minisérie Božena, v součtu celkem pět. Slavnostní vyhlášení vítězů uvede Česká televize v přímém přenosu z pražského Rudolfina v sobotu 5. března.

Kromě Okupace a Zátopka se bude o cenu za nejlepší film ucházet také komedie Muž se zaječíma ušima (11 nominací) a dramata Atlas ptáků (9) a Chyby (8). Konkurenci nemá Česká televize ani v kategorii nejlepší televizní seriál, ve které budou bojovat Kukačky, Ochránce a Zločiny Velké Prahy, a zcela opanovala i následujících dvanáct sekcí: nejlepší herečka v hlavní i vedlejší roli, nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší režie, scénář, kamera, střih, zvuk, hudba, scénografie, kostýmy a masky.

Navzdory pandemii se České televizi podařilo do kin v roce 2021 uvést na čtyři desítky filmů. Kromě čtrnácti hraných snímků také dvaadvacet dokumentárních a tři animované – mezi nimi i mezinárodně uznávaný celovečerní animovaný snímek Moje slunce Mad nominovaný ve čtyřech kategoriích a Myši patří do nebe ve dvou. Z dokumentární tvorby přidělili akademici po dvou nominacích snímku Láska pod kapotou a po jedné nominaci Jednotce intenzivního života, Nové šichtě a Snům o toulavých kočkách.

Společně s nominacemi zveřejnila dnes Česká filmová a televizní akademie i nestatutární ceny. Cenu za nejlepší plakát i Cenu filmových fanoušků získal film Zátopek.

Vyhlašování vítězů devětadvacátého ročníku Českého lva proběhne v sobotu 5. března. Česká televize jej odvysílá přímým přenosem na programu ČT1.


NOMINACE FILMŮ A SERIÁLŮ, NA NICHŽ SE PODÍLELA ČESKÁ TELEVIZE

13 nominací – Okupace, Zátopek
11 nominací – Muž se zaječíma ušima
9 nominací – Atlas ptáků
8 nominací – Chyby
5 nominací – Božena
4 nominace – Moje slunce Mad
2 nominace – Amerikánka, Kukačky, Láska pod kapotou, Myši patří do nebe, Zločiny Velké Prahy
1 nominace – Jednotka intenzivního života, Kryštof, Lidi krve, Marťanské lodě, Nová šichta, Ochránce, Poslední den patriarchátu, Sny o toulavých kočkách


Karolína Blinková, tisková mluvčí, Česká televize, 17. 1. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29470/ceska-televize-ovladla-nominace-na-ceske-lvy-bojovat-bude-zatopek-okupace-nebo-bozena/