Druhý VOYO Originál – šokujúca miniséria Guru
Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 18.01.2022
Ďalšou minisériou uvedenou pod značkou VOYO Originál je, po úspešnom Prípade Roubal, trojdielny Guru. Za projektom stojí oceňovaný tvorivý tím Dramedy Productions na čele s Filipom Bobiňskim, Janom Coufalom a Petrom Šizlingom. Réžie sa ujal Biser A. Arichtev. Úvodný diel je na VOYO k dispozícii už teraz. Séria je postavená na silnej a aktuálnej téme, naliehavom príbehu inšpirovanom skutočnými udalosťami, a výnimočných hereckých výkonoch známych českých herečiek a hercov.


Miniséria Guru sa venuje spoločensky závažnej a aktuálne silne rezonujúcej téme zneužitia nadradeného postavenia na znásilnenie, či iný sexuálny útok. „Scenár ma veľmi zaujal. Tým, ako je napísaný, aj tým, o čom pojednáva,“ hovorí herečka Zuzana Stivínová a dodáva: „Táto téma u nás zatiaľ literárne či inak umelecky spracovaná ešte veľakrát nebola. Všetci o tom, že je páchané sexuálne násilie vieme, ale väčšina z nás tomu, bohužiaľ, nevenuje pozornosť.”

Ústrednou postavou minisérie Guru je Alice (Anna Fialová). Tá oznámi na polícii, že bola znásilnená. Jej výpoveď však najskôr u policajtov a následne u lekárov vzbudzuje nedôveru. Jej prípadu sa ujíma vyšetrovateľka Petra (Zuzana Stivínová), ktorá v rámci pátrania začne rozkrývať znepokojujúce skutočnosti a pojme dôvodné podozrenie, že guru Marek (Vojtěch Kotek), ktorého Alice zo znásilnenia obviňuje, spáchal za pomoci spolupracovníčky Kláry (Kristýna Podzimková) v rámci domnelých terapeutických lekcií jogy sexuálne násilie až na desiatkach žien. Treba ho čo najrýchlejšie zastaviť, začať trestné stíhanie a postaviť pred súd.

Okrem samotného procesu vyšetrovania príbeh odkrýva aj súkromie Alice, jej dlhodobo nepriaznivú životnú situáciu, aj neustály boj o malú dcéru Emmu s bývalým partnerom Radkom (Lukáš Melník). Vychádza najavo, že sa Alice vo vzťahu nesprávala v minulosti ideálne, čo ešte viac podrýva dôveru okolia v Alicine verzii toho, čo sa jej a ostatným ženám malo stať. „V prvom pláne nerozprávame o guru a jeho praktikách, ale o dievčati, ktoré sa nebojí prehovoriť o tom, čo sa jej stalo, a zároveň sa snaží presvedčiť ostatné ženy, aby ani ony nemlčali,“ opisuje Anna Fialová a uzatvára: „Poslaním minisérie je dodať odvahu zneužitým ženám a mužom, aby sa nebáli konať.“

Vojtěch Kotek, predstaviteľ samozvaného guru, ju dopĺňa: „V rámci prípravy som mal možnosť nahliadnuť do výpovedí obetí sexuálneho násilia a rozsudkov niekoľkých prípadov. O to mrazivejšia herecká skúsenosť to pre mňa je. Spočiatku som sa musel vedome nastaviť tak, aby som si prácu neťahal z natáčania domov a od postavy sa vždy včas odpojil.”

K obsadeniu Vojtu Kotka do jeho vôbec prvej rýdzo zápornej úlohy producent a showrunner projektu Filip Bobiňski uvádza: „Povedali sme si, že sa budeme čo najviac sústrediť na herecký prejav, pretože herci sú tí, ktorí cez svoje postavy prenášajú na diváka emócie. Vojtu Kotka diváci uvidia úplne inak, než sú zvyknutí.“ Na dosiahnutie ešte väčšej démonickosti postavy guru navyše nosil Vojtěch Kotek počas natáčania tmavé kontaktné šošovky.

Rovnako ako pre Vojtěcha Kotka, aj pre Kristýnu Podzimkovú znamenala miniséria prvú negatívnu hereckú úlohu v kariére. „Musela som nájsť kľúč, ako k postave pristúpiť, aby som ju obhájila sama pre seba. Hrať a priori negatívnu postavu mne osobne nejde, musím nájsť a pochopiť podnety, ktoré postavu k jej činom vedú,“ hovorí predstaviteľka Kláry, manipulatívnej asistentky samozvaného guru, a dopĺňa: „Dúfam, že Guru poskytne obetiam isté zrkadlo a návod, ako sa v takých situáciách zachovať. To je podľa mňa hlavný dôvod, prečo má zmysel sa tak temnými vecami umelecky zaoberať.“

Prvý diel minisérie Guru, ktorá divácky atraktívnym spôsobom kombinuje prvky sociálnej a procedurálnej drámy s trilerom, je predplatiteľom VOYO k dispozícii už teraz.

TV upútavky: https://youtu.be/qMTv2Qlodds a https://youtu.be/KywKg5P3jIY


Guru:

Autori projektu: Jan Coufal, Filip Bobiňski, Petr Šizling
Réžia: Biser A. Arichtev
Námet: Hana Roguljič
Scenár: Jan Coufal
Kreatívny producent TV Nova: Michael Bütow
Producent Dramedy Productions a showrunner: Filip Bobiňski
Výkonný producent Dramedy Productions: Petr Šizling
Hlavný kameraman: Marek Janda
Zvuk: Daniel Němec
Strih: H.M.C. a Martin Šašek
Kostýmová výtvarníčka: Stáňa Šlosserová
Umelecký maskér: Pavel Bauer
Architekt: Adam Pitra
Casting: Petra Svarinská
Vedúca produkcie: Tereza Lacinová
Hrajú: Anna Fialová, Zuzana Stivínová, Vojtěch Kotek, Kristýna Podzimková, Alžběta Malá, Lucie Štěpánková, Vasil Fridrich, Denisa Barešová, Martina Czyžová, Martin Myšička, Michal Isteník, Lukáš Melník, Adéla Petřeková, Marek Pospíchal, Jiří Roskot, Elizaveta Maximova a ďalší.


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza, 17. 1. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29471/druhy-voyo-original-sokujuca-miniseria-guru/