MET: Live In HD - Přímý přenos Verdiho opery Rigoletto
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 25.01.2022
Jednou z očekávaných premiér sezóny 2021/22 v newyorské Metropolitní opeře je i nová inscenace Verdiho opery Rigoletto. Temná studie moci byla ve své době kontroverzním dílem a na své síle a aktuálnosti neztratila dodnes. Není divu, že se toto představení stalo součástí cyklu kinopřenosů MET: Live In HD. V českých kinech se objeví v přímém přenosu v sobotu 29. ledna 2022.


Verdiho sedmnáctá opera, stejně jako dílo, které jí bezprostředně předcházelo, opera Stiffelio, byla autorovými současníky vnímána jako značně kontroverzní dílo. Dnes je považována za klasiku a árie La donna è mobile, kterou znají i posluchači jinak operou nepolíbení, má své zlaté místo v nejednom výběru slavných operních čísel.

Zásadním kamenem úrazu pro dobové publikum (a cenzuru, pochopitelně) byl fakt, že si Verdi zvolil za předlohu hru Victora Huga Král se baví, která sama s cenzurou tvrdě bojovala. A její stín dopadl i na dílo Giuseppe Verdiho. Libreto muselo být několikrát přepracováno, tím nejvýraznějším zásahem byla změna hlavní postavy: Z krále se stal vévoda z Mantovy. Problémy s úřady ale přetrvávaly a dílo bylo hlavně v Itálii uváděno jako „Viscardello“, „Clara di Pert“ nebo „Lionello“.

Na prkna Metropolitní opery v New Yorku vstupuje Rigoletto v premiérové inscenaci. Držitel prestižní ceny Tony, režisér Bartlett Sher, děj přenesl z Itálie 16. století do Německa v období tzv. Výmarské republiky. Šlechtické dvory tak nahradil Berlín ve stylu art deco, ale pokřivený svět zůstává prakticky totožný. A režisér v období, které přecházelo vzniku nacistické Třetí říše, nachází univerzální paralely platné dodnes. „Rigoletto zobrazuje hroutící se strukturu moci,“ popisuje svou vizi Sher. Nová produkce opery, která nyní vstupuje do newyorského operního svatostánku, měla premiéru v roce 2019, příhodně přímo v srdci Berlína, v tamní Statsoper. Přesun v místě a čase byl pro režiséra navíc příležitostí zahrnout do představí i prvky dobové kinematografie.

V hlavní roli vévody z Mantovy se představí tenor Piotr Beczała, již zkušený a oceňovaný představitel této role. „Zneužívá svou moc a sílu svých maršálů, aby mohl konat bez jakýchkoliv omezení,“ popisuje svou vizi postavy Barlett Sher a dodává: „Nemá to znamenat přímou souvislost s dnešní dobou, ale připomíná to situaci, v níž balancujeme mezi tím, kdy má svou moc demokracie, nebo jistý způsob čestného vládnutí, nebo moc, která je zkorumpovaná.“ V titulní roli šaška Rigoletta září barytonista Quinn Kelsey, jeho dceru Gildu ztvární v MET debutující Rosa Feola. Dirigentskou taktovku pro toto představení svírá Daniele Rustioni.

Nově uchopená vize Verdiho krutého a pokřiveného světa, v němž ale zůstává prostor na lásku a krásné melodie, vstoupí v podobě přímého přenosu do českých kin 29. ledna. Přenos uvádí společnost Aerofilms.


Další přenosy v sezóně 2021/22:

G. Verdi: RIGOLETTO *
29. ledna 2022 18:45
Dirigent: Daniele Rustioni
Režie: Bartlett Sher
Obsazení: Piotr Beczała, Quinn Kelsey, Rosa Feola, Varduhi Abrahamyan, Andrea Mastroni


R. Strauss: ARIADNA NA NAXU
12. března 2022 18:45
Dirigent: Marek Janowski
Režie: Elijah Moshinsky
Obsazení: Lise Davidsen, Brenda Rae, Isabel Leonard, Brandon Jovanovich, Sean Michael Plumb, Johannes Martin Kränzle, Thomas Allen


G. Verdi: DON CARLOS */met
26. března 2022 16:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: David McVicar
Obsazení: Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Etiene Dupuis, Groissböck, John Relyea


G. Puccini: TURANDOT
7. května 2022 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
Obsazení: Anna Netrebko, Michelle Bradley, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto


G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 24. 1. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29487/met-live-in-hd-primy-prenos-verdiho-opery-rigoletto/