Premiéra filmu Stáří není pro sraby v neděli na Primě
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 28.01.2022
Film Stáří není pro sraby se kvůli covidu do kin nedostal, jeho premiéra bude 30. ledna na 20.15 hod. na Primě. Je to příběh o čtyřech seniorech, kteří si plní svůj poslední sen. Hlavní role ve filmu patří hereckým bardům – Jiřímu Krampolovi, Rudolfu Hrušínskému, Luďku Sobotovi a Janu Přeučilovi. Na natáčení se mimo jiné také sešly tři generace rodu Dejdarů – tatínek Martina Vlastimil, Martin Dejdar a jeho syn Matěj.


„Náklady na kinodistribuci jsou vysoké, a vzhledem k tomu, že do kin kvůli covidu moc lidí nechodí, rozhodli jsme se pro televizní distribuci. Přestože filmu plně věřím, obával jsem se, že by v kině neměl vysokou návštěvnost. Ostatně ani u velkofilmů není v současné době návštěvnost bůhvíjaká. A tady by si lidé mohli říkat, že to bude film jen pro důchodce, i když to není pravda,“ říká režisér filmu Tomáš Magnusek.


Jirka Krampol, odřené Ferrari a Fittipaldi

„Právě čtveřice hlavních hereckých hrdinů je devizou tohoto filmu. Je mezi nimi neuvěřitelná chemie,“ uvádí dále režisér Tomáš Magnusek. Tématem filmu je chuť splnit si svá životní přání. „Přišel jsem tedy za těmito herci a řekl jim: ‚Pánové, jaká přání byste si ještě chtěli v životě splnit? Přijďte s nějakým nápadem. Postavy, které hrajete, jsou přibližně ve vašich letech.‘ No a oni za mnou chodili s návrhy. Třeba Jirka Krampol s tím, že by si chtěl zkusit řídit Ferrari. Koproducent mu tedy půjčil své Ferrari a Jirka mu ho během ani ne sedmi minut odřel,“ vzpomíná na natáčení se smíchem režisér Magnusek.

Film je také unikátní tím, že se v něm zahrála i světová legenda Emerson Fittipaldi. Hrál sám sebe. Součástí příběhu je fór: Po ulici jde Jiří Krampol, okolo něho rychle projede bourák a on řekne: „Jak to jezdíš, ty hovado?! Si myslíš, že seš Fittipaldi, nebo co?“ Otevřou se dveře a z Ferrari vystoupí reálný Fittipaldi. „Můj sen se změnil v realitu, vždycky jsem se chtěl potkat s Fittipaldim. Kecali jsme a já se utvrdil v tom, že je to úplně normální chlapík. Tak už to u lidí, co něco umí, bývá…,“ zasnil se Jiří Krampol. A nezapomene se pochlubit nápadem, o který obohatil tento film: „A když s ním tak jedu tím autem, povídám mu: ‚Ty Fittipaldi, máš ty vůbec ještě řidičák?‘ Režisérovi se ta moje hláška tak líbila, že ji ve filmu nechal. Tedy alespoň myslím…“


Duet Jirky Krampola a Natálky Grossové

Jiří Krampol a Natálie Grossová spolu natočili klip – ústřední píseň k tomuto filmu s názvem Budeme spolu zpívat. Klip se natáčel na půdě starého domu v Hradci Králové a je prostříhán nejdojemnějšími záběry z filmu. „Natálku znám už od malička, je to nesmírně pracovitá a talentovaná bytost. Žádný rozmazlený spratek,“ podotýká Jiří Krampol. Na natáčení klipu vzpomíná velmi rád: „Nejde v něm o žádný podtext, jako že starý chlap pokukuje po mladý holce. Ta píseň je hluboká, a to je na ní krásný! Starý pán vzpomíná na svůj život a dívence radí, jak žít,“ dodává. „Jirku Krampola ve filmu uvidí lidi hrát úplně jinak, než jak byli doposud zvyklí. Ve filmu jsem měl herce, kterým je dohromady asi 300 let, ale o to to bylo zajímavější a dobrodružnější!“ říká s příslibem Magnusek.


Zvracející Luděk Sobota

Režiséra Magnuska v průběhu natáčení zlobil Luděk Sobota. Jeho postava dost často pije pivo, což si Luděk pochvaloval a zjevně si tuto roli i dost užíval. Nicméně všeho moc škodí… „Luděk chtěl pořád pít pivo. Došlo to až tak daleko, že jsem majitele místní restaurace přemluvil, ať Luďkovi místo piva podává Pito. No a Luděk se toho Pita v domnění, že jde o pivo, přepil tak, že mu bylo špatně,“ směje se Tomáš Magnusek.


Role pro Karla Gotta

Postavu, kterou ve filmu ztvárnil Ladislav Frey, měl původně hrát Karel Gott. Zemřel ale bohužel dřív, než se začalo natáčet. Roli měl následně zaujmout Josef Laufer, jemu to ale nakonec znemožnily vážné zdravotní potíže. „Se scénářem jsme oslovili i Karla Gotta, ale nikdy se nekonalo žádné setkání. Krampol to s ním řešil, setkali se, poslali mu scénář, ale pak už to mělo průběh, jaký to mělo, takže jsme nikdy nepodepsali smlouvu. Pak přijal roli Josef Laufer, vysvětlili jsme mu všechno, ale pak upadl do bezvědomí a je v něm dodnes. Takže to nakonec do třetice všeho dobrého hraje Láďa Frej a je v tom moc dobrý,“ uvedl režisér Magnusek.


Jan Přeučil ve vrtulníku

„Film Stáří není pro sraby pana režiséra Tomáše Magnuska vznikal v příjemné atmosféře a náladou připomíná staré francouzské komedie. Se svými hereckými kolegy z tohoto filmu se známe roky, jsme kamarádi. Moje postava si přála proletět se vrtulníkem, postava Rudy Hrušínského zase tankem, Jirky Krampola projet se Ferrari a ta Luďka Soboty navštívit nevěstinec. Film je plný vlídného a laskavého humoru, který diváky v dnešní době dozajista potěší. Poštěstilo se mi proletět se vrtulníkem. Moc jsem si to užíval. Několik hodin jsme se vznášeli nad Plzeňským krajem. V minulosti jsem už točil několik filmů, v nichž jsem lítal v helikoptéře, ale i tak to teď byl nezapomenutelný zážitek,“ říká Jan Přeučil, herec, dabér a kantor, který je stále ve skvělé formě.

Ve filmu dále hrají Ladislav Frej, Ivan Vyskočil, Jaroslava Obermaierová nebo Liliana Malkina. Stáří není pro sraby je sice o „staroušcích“, kteří se vydají na svůj poslední výlet v životě, ale zahraje si v něm i mladá herecká generace – například Eva Burešová, Natálie Grossová či Ladislava Ondřej.

Úvodní píseň: https://www.youtube.com/watch?v=Ess8x_k5MJA&t=11s
Video z natáčení: https://www.youtube.com/watch?v=rXraZF4SLtw


Jana Lohrová, Marketingový a PR konzultant, Externí dodavatel pro FTV Prima, 26. 1. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29495/premiera-filmu-stari-neni-pro-sraby-v-nedeli-na-prime/