Feed kanály ze satelitu – zpravodajství z prvního zdroje
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 26.02.2022

O aktuálním dění na celém světě, např. na Ukrajině, lze získat informace z prvního zdroje z tzv. satelitních feed kanálů, které často můžeme mít dříve než jsou odvysílány na oficiálních televizních kanálech.


Např. pro rychlý přesun ke korespondentům přímo na místě mnoho zpravodajských stanic často využívá satelit jako způsob distribuce signálu. V odborném žargonu se tomu říká satellite news gathering, zkráceně SNG.

Ačkoliv feed kanály jsou většinou skryty na transponderech, některé kanály mohou také sledovat domácnosti se satelitním přijímačem. Aby bylo možné odhalit feed kanály, využívají běžní satelitní nadšenci set-top-box, který je vybaven tzv. neviditelnou skenovací funkcí. Když znáte přesné parametry příjmu a máte nasměrovanou parabolickou anténu na orbitální pozici, na které právě vysílá feed kanál, existuje alternativní možnost vyhledat příslušný kanál pomocí manuálního skenování transponderu.

Feed kanály můžeme najít na některých satelitech, např. satelit Eutelsat 10A na orbitální pozici 10° východně často využívají stanice pro přenos signálu nebo na satelitu Astra 4Ana orbitální pozici 5° východně, avšak mnoho z nich vysílá krátkodobě a opakovaně ukončí vysílání. Abychom zachytili feed kanál, proto musíme být občas rychlí. Dobrým výchozím bodem pro hledání aktuálního feed kanálu je trvale aktualizovaná internetová stránka www.satelliweb.com, která dokumentuje dění na orbitálních pozicích pomocí snímku obrazovky (screenshot) a přesných údajích o transponderech.


Dne 24. 2. 2022 redakce serveru INFOSAT přijímala z orbitální pozice 10° východně dva feed kanály z ukrajinského města Kyjeva:

Parametry příjmu kanálu s identifikací 1448-02464: kmitočet: 11,041 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 3200 kSymb/s, FEC: 3/5, DVB-S2/8PSK, volné (FTA) vysílání

Parametry příjmu kanálu s identifikací 6Mhz Mpeg 4 HD: kmitočet: 10,982 GHz, vertikální polarizace, Symbol Rate: 4600 kSymb/s, FEC: 5/6, DVB-S2/8PSK, volné (FTA) vysílání.


Dále bylo možné přijímat feed kanál americké zpravodajské stanice CNN Kyiv Path 2 ze satelitu Astra 4A z orbitální pozice 5° východně:

Parametry příjmu: kmitočet: 12,609 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 4610 kSymb/s, FEC: 3/4, DVB-S2/8PSK.


S využitím zdroje: Infosat.de, 24. 2. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29566/feed-kanaly-ze-satelitu-zpravodajstvi-z-prvniho-zdroje/