MET: Live In HD - Ariadna na Naxu Richarda Strausse
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 08.03.2022
Komická i tragická, hravá i vážná, spojující antické drama a comedia dell’arte, ale v každém případě zábavně inovativní. To je opera Ariadna na Naxu, kterou na libreto básníka Huga von Hofmannsthal napsal Richard Strauss. Dílo, které v podtextu tematizuje věčné soupeření umění o přízeň publika, je prvním březnovým kinopřenosem ze série MET: Live In HD. Na plátnech českých kin se objeví 12. března v 18:45 hod.


Richard Strauss a Hugo von Hofmannsthal vytvořili na přelomu devatenáctého a dvacátého století jednu z nejkreativnějších dvojic skladatel – libretista. Společně dokázali operní svět, který už začal být přesycený zkostnatělou grande opera osvěžit novými nápady a přístupy. Ariadna na Naxu, i přes poněkud náročnější genezi, představuje výbornou ukázku těchto proměn stylu.

První verzi své opery dokončil Richard Strauss, který už měl v té době za sebou svá stěžejní díla Salome a Růžový kavalír, v roce 1912. Původně ji autor skládal jako třicetiminutové hudební doplnění Hofmannsthalovy adaptace Moliérovy komedie Měšťák šlechticem. Nakonec ale operní kus zabral minut devadesát a hrál se až po skončení samotné hry. Celý večer tak trval dohromady šest hodin, což se nesetkalo s velkým pochopením publika. Obzvláště toho operního, které odmítalo čekat, až klasická divadelní hra skončí. Navíc se vyjevila i produkční náročnost, kdy byla potřeba dva různé herecké ansámbly.

Po prvotním odmítnutí nakonec Strauss, na Hofmannsthalův návrh, celý koncept upravil a opeře předsadil prolog, který zdůvodňuje, proč se v opeře potkávají vysoké i nízké umění, prvky komické i tragické: Na šlechtický dvůr jsou pozvány dvě operní společnosti, aby zde vystoupily, jenže z důvodu omezeného času jsou nuceny hrát najednou. Tvůrci tak zde využili koncept divadla na divadle, přesněji opery v opeře, kdy se v Prologu oba soubory setkávají a připravují, aby v druhé polovině hrály operu samotnou.

V hlavní roli primadony/Ariadny se poprvé v rámci přímých přenosů z newyorského operního svatostánku představí sopranistka Lisa Davidsen, pro niž je řecká mytologická hrdinka jednou z nejvýraznějších rolí její kariéry. V roli skladatelky této „opery na opeře“ září mezosopranistka Isabel Leonard, sestavu doplňují Brenda Rae jako Zerbinetta, Brandon Jovanovich jako Bakchus a Sean Michael Plumb coby Harlekýn. Představení diriguje Marek Janowski.


Přímý přenos z New Yorku je naplánován na 12. března 2022 v 18:45 hod. Operní přenosy do kin uvádí společnost Aerofilms.


Další přenosy v sezóně 2021/22:

R. Strauss: ARIADNA NA NAXU
12. března 2022 18:45
Dirigent: Marek Janowski
Režie: Elijah Moshinsky
Obsazení: Lise Davidsen, Brenda Rae, Isabel Leonard, Brandon Jovanovich, Sean Michael Plumb, Johannes Martin Kränzle, Thomas Allen


G. Verdi: DON CARLOS */met
26. března 2022 16:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: David McVicar
Obsazení: Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Etiene Dupuis, Groissböck, John Relyea


G. Puccini: TURANDOT
7. května 2022 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
Obsazení: Anna Netrebko, Michelle Bradley, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto


G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 8. 3. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29584/met-live-in-hd-ariadna-na-naxu-richarda-strausse/