Prima ZOOM přináší stále něco nového
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.03.2022
Chcete-li se pobavit i se něco dozvědět – zapněte si Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás Mongolsko a Sibiř; poznáte Velkolepý vesmír; dejte si pozor na Letecké katastrofy; představme vám příběh Posledního perského šáha a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

14. 3., 20.00 hod. – Mongolsko a Sibiř

Urvat se na půl roku z práce, projet celým Mongolskem a pak uváznout na Sibiři… Že to není vaše představa svatební cesty? Tak si ji nepředstavoval ani novomanželský pár ze Slovenska. Jenže i o tom je dobrodružné putování bez velkého plánování. Za teplot, které kolísaly mezi plus a minus třiceti stupni Celsia, odvážní manželé naháněli mongolské jaky, odháněli orlosupy, potili se ve vyprahlé poušti Gobi a otužovali se v chladném jezeře Bajkal. A nakonec museli překonat obávanou „BAM road“, jednu z nejnebezpečnějších cest světa, kde se musíte spolehnout jen sami na sebe, a někdy nestačí ani to. Dobrodružný cestopisný film Mongolsko a Sibiř je plný nečekaných zážitků, pestrých barev, pozoruhodných chutí a vůní dalekých a exotických zemí. Společně se Zuzanou a Martinem procestujete kus světa, setkáte se s úžasnými místními a někdy i cizími lidmi, odhalíte půvabná skrytá zákoutí a dozvíte se několik překvapivých nebo vyloženě neuvěřitelných informací. A budete se z pohodlí svého gauče bavit, zatímco oni si to chvílemi pořádně „vyžerou“. Nenechte si ujít expedici, která vyzkoušela výdrž a trpělivost nejen svých členů, ale i jednoho neobyčejného vozidla – pětadvacetiletého Fordu Bronco.


14. 3., 22.00 hod. – Velkolepý vesmír (1. díl)

Profesor Brian Cox se vypravil na cestu napříč nekonečným časem a prostorem, aby odhalil neuvěřitelné momenty dějin, které jsou stejně epické jako dramatické a které navždy změnily celý vesmír. Jeho výprava za objevováním kosmu začíná oslavou hvězd, obřích zářících těles, která poskytují světlo a teplo. Pokračuje pátráním po další planetě, jež by mohla být obyvatelná stejně jako naše Země, a bližším pohledem na galaxii Mléčná dráha. Nechybí ani pohled do srdce temnoty, v níž se usadily černé díry, nebo to, jak nás nejmodernější technologie mohou dostat o 13,8 miliard let zpátky do minulosti. Nenechte si ujít tento fascinující pětidílný dokumentární seriál z produkce BBC.


15. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Kronikář Hájek – svědek případu krvavé bestie)

Po staletí patřila k nejčtenějším českým knihám vedle Bible i Hájkova Kronika česká z roku 1541. Její autor byl schopným vypravěčem a naplnil své dílo řadou barvitých příběhů. Nerozlišoval přitom mezi doloženými událostmi a bájemi, které se snažil, podle svých znalostí, zasadit do historického rámce. Novodobá historiografie ho proto obdařila hanlivými přízvisky jako „fantasta“, „sedmilhář“ a podobně. Neprávem. Hájek si prakticky nic nevymýšlel. Příběhy zařazené do Kroniky poctivě přebíral z tradice. Buď ze šlechtických archivů, nebo z lidového podání. Za tím účelem také zorganizoval nejstarší známý sběr pověstí na našem území a zachránil tak mnoho z nich před zapomněním. Přesto mnozí historikové dodnes hledí na tohoto renesančního spisovatele přezíravě a líčí negativně dokonce i jeho povahu. Při bližším pohledu takové hodnocení neobstojí. Hájek se naopak jeví jako mimořádný a osobně statečný člověk. Když působil jako probošt na Karlštejně, uchýlily se pod jeho ochranu služebné, které krutě týrala manželka místního purkrabí Kateřina z Komárova. Hájek dívky ubránil a pustil se do vyšetřování celého incidentu. Zjistil přitom, že sadistická šlechtična zavraždila a zmrzačila už celou řadu svých služek. Hájek se nedal zastrašit jejím mocným manželem a vyvolal soudní jednání, což bylo s ohledem na konexe urozené vražedkyně velmi riskantní i pro něho samotného. Díky Hájkem shromážděným důkazům museli soudci dát průchod pravdě a řádění „krvavé Kateřiny“ bylo navždy zastaveno. Na pozadí historického „hororu“ tento díl seznamuje diváky s utajenými stránkami života jednoho z nejlepších vypravěčů naší literatury, mění stereotypní pohled na něj a vrací jeho kronice místo mezi předními prameny českých dějin, které jí právem náleží.


16. 3., 22.00 hod. – Letecké katastrofy (1. díl)

Mrazivý seriál odhaluje temnou pravdu o tom, že bezpečnost létání se zvyšuje pouze s každou další leteckou katastrofou, ke které dojde. Strhující pořad se ohlíží za jednotlivými leteckými neštěstími, vyšetřuje, jak se odehrála, a zjišťuje, co se pokazilo a proč. Každá epizoda se opírá o hlasové záznamy z pilotní kabiny, zprávy o proběhlých nehodách a výpovědi očitých svědků. Obsahuje také rozhovory, napínavé rekonstrukce a nejmodernější digitální animace. Sledujte záhadnou havárii soukromého letadla hvězdného golfisty Payna Stewarta nebo zřícení na letišti Los Rodeos v roce 1977, během kterého přišlo o život 583 lidí. Nechybí ani pohled na to, jak 11. září 2001 došlo k teroristickému útoku na Pentagon a jak tato událost ovlivnila leteckou přepravu.


17. 3., 22.00 hod. – Tep Atlantického lesa

Přírodovědný film Tep Atlantického lesa představuje národní park Serra do Mar, který patří k místům s největším souvislým porostem Atlantického lesa na světě. Podívejte se na neuvěřitelné nové druhy zvířat, které se ještě nikdy neobjevily na televizní obrazovce. Je mezi nimi jeden z nejmenších obratlovců na Zemi – miniaturní žabka (rod Brachycephalus) – nebo překrásný pták s pestře zbarveným peřím, tyranovec atlantický, jemuž hrozí vyhynutí. Zažijte vzrušující dobrodružství v jednom z biologicky nejrozmanitějších prostředí mezi více než sty druhy ptáků, obojživelníků, savců i plazů.


18. 3., 20.00 hod. – Rivalové korálových útesů

Jen několik kilometrů od impozantních pouštních hor Arabského zálivu, v malém růžku Rudého moře, leží jeden z nejúžasnějších a biologicky nejrozmanitějších korálových útesů světa. Ale přímo uprostřed tohoto bohatého a pestrobarevného terénu probíhá zuřivá válka. Divocí dravci jako perutýn a muréna šedá spolu bojují o nadvládu nad celým územím. Kdo usedne na trůn nemilosrdného podmořského království?


18. 3., 21.00 hod. – Úžasní mořští predátoři (V jednotě je síla)

V prvotřídním přírodovědném filmu uvidíte dosud neznámé záběry a získáte úplně novou perspektivu na geniální lovecké techniky dravců z mořských hloubek, od keporkaků z aljašského Národního parku Galcier Bay, až po dravé kosatky z Patagonie.


19. 3., 21.00 hod. – Jarní příběhy

Jaro je obdobím nových začátků a zrodu nového života. Celý svět se probouzí a na všem a všech je dobře patrná moc matky přírody. Ptáci cvrlikají z plných plic, hmyz bzučí všude kolem a květiny magicky zbarví louky široko daleko. Všechna možná zvířata – špačci, veverky a žáby – mají mladé. Uprostřed lesů, na lukách i v zahradách se příroda probouzí ze zimního spánku: poupata se dmou budoucí pýchou, čerstvě zelené listy začínají vesele pučit, rostlinky postupně vyrůstají ze země. Tento film vypravuje neobvyklé příběhy zvířat, které jsou stejnou měrou humorné jako dramatické. Díky veselé atmosféře Jarních příběhů vám bude hned jasné, proč je jaro nejkrásnějším ročním obdobím ze všech. Užijte si probouzení evropské přírody od broučků až po těhotnou veverku.


19. 3., 22.00 hod. – Poslední perský šáh

V říjnu roku 2019 by se šáh Mohammad Rezá Pahlaví dožil 100 let. Jeho strhující životní příběh začíná dobrými myšlenkami a ideály a končí krvavým chaosem. Přesto by se dalo říci, že na jedné straně pomohl přivést Írán k modernitě. Jeho bohatství bylo legendární a jeho sňatky dlouhá léta plnily titulky bulvárních novin. Jeho jméno je však také spojováno s porušováním lidských práv, krutým útlakem a nesnášenlivostí. Kdyby se šáh Rezá Pahlaví nedostal k moci, radikální islám by zřejmě neměl tak významný politický vliv. Poslední perský šáh odhaluje, co zůstalo po totalitním režimu islámské revoluce. Historický dokument dává život šáha Mohammada Rezá Pahlavího do souvislosti se společenskými, politickými, ekonomickými a náboženskými trendy jeho doby.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 13. 3. 2022




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29599/prima-zoom-prinasi-stale-neco-noveho/