Milán-Sanremo aneb 293 kilometrů a první cyklistický monument roku
Autor: Media:list/Eurosport , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 18.03.2022
Nejdelší jednorázový závod kalendáře UCI. V sobotu 19. března uvidí diváci osmihodinový přenos celého závodu. Od 9:30 na Eurosportu 2 se na diváky těší komentátoři Štěpán Straka a Martin Hačecký. Eurosport poprvé nabídne přenos celého závodu, jehož závěr je očekáván po 17. hodině.


Milán-Sanremo – Classica di Primavera či La Classicissima, jak se závodu přezdívá – je prvním z pěti cyklistických monumentů. Na startu se objeví sestavy všech 18 týmů nejvyšší kategorie World Tour. Závod je považován za spurterský monument, často vítězí právě spurteři, někdy to ale bývá tak, že vyhrává nikoli pouze nejrychlejší spurter, ale nejsilnější cyklista s dynamickým rychlým závěrem. Což předvedl například Vincenzo Nibali před čtyřmi lety, když zaskočil všechny své soupeře na posledním kopci Poggio.

Pro slovenské fanoušky je hlavní otázkou závodu: Dokáže Peter Sagan konečně vyhrát? V letech 2013 a 2017 dospurtoval na druhém místě, Milán-Sanremo je jedním z jeho cílů, ovšem aktuální forma ho mezi favority neřadí. V předběžné startovní listině nechybí obhájce prvenství Jasper Stuyven, dále se na start postaví Tadej Pogačar, Primož Roglič, Wout van Aert (vítěz 2020), Julian Alaphilippe (vítěz 2019) a řada špičkových spurterů, např. Jasper Philipsen, Arnaud Démare (vítěz 2016), Sam Bennett a Caleb Ewan.

Nejvyšším bodem letošní trasy je Passo del Turchino v nadmořské výšce 539 metrů, leží ale přibližně v polovině závodu. Také letos jsou na posledních desítkách kilometrů dvě tradiční stoupání – Cipressa a Poggio. Stoupání na Poggio, které bylo poprvé zařazeno v roce 1960, začíná 9 kilometrů před cílem, je dlouhé 3,7 km s průměrem pod 4 %. Stoupání nikoli strmé, ovšem co je podstatné – po 280 kilometrech dřiny. Rozhodne se opět tam?

Fausto Coppi, Gino Bartali, Raymond Poulidor, Roger de Vlaeminck, Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Sean Kelly, Gianni Bugno, Claudio Chiappucci, Laurent Fignon, Mario Cipollini, Fabian Cancellara. Ti všichni vyhráli jarní klasiku na severu Itálie. Rekordmanem v počtu vítězství je Eddy Merckx. Vyhrál sedmkrát (!) v letech 1966–1976. Italští cyklisté vyhráli nejvíce ročníků, Vincenzo Nibali už začal jejich druhou padesátku.


Karel Smetana, PR Specialist, Media:list, 17. 3. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29605/milan-sanremo-aneb-293-kilometru-a-prvni-cyklisticky-monument-roku/