Královská rodina na TV Spektrum
Autor: PR.Konektor/Spektrum , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 19.03.2022
Královna Alžběta II. vládne britské monarchii neuvěřitelných 70 let, a přesto o jejím životě nevíme všechno. Od 21. března se však na televizní stanici Spektrum můžete těšit na sérii dokumentárních filmů o královské rodině, které poodhalí zajímavosti z jejich života.


Jak je to s délkou její vlády?

Přestože královna Alžběta II. vládne již neuvěřitelných 70 let, stále to nestačí na titul nejdéle vládnoucího panovníka na světě. Rekord totiž drží Ludvík XIV., známý také jako král Slunce. Jeho rekord nespočívá v dlouhověkosti, ale v tom, že na trůn nastoupil už ve čtyřech letech. Královna Alžběta II. se tak může stát nejdéle vládnoucí panovnicí v historii jakéhokoliv suverénního státu 27. května 2024, kdy překoná Ludvíka XIV., který vládl 72 let a 110 dní.


Jeden dům nikdy nestačí

Alžběta II. má až šest královských sídel, kde tráví nejvíce času. Buckinghamský palác –⁠ oficiální sídlo všech britských panovníků od roku 1837 a zároveň administrativní sídlo panovnice. Přestože zde tráví hodně času, jde spíš o povinnost než pocit domova. Windsor je nejstarší obývaný hrad na světě a královna zde tráví soukromé víkendy, v tomto sídle navíc pobývala většinu svého dětství. Místo pro stavbu hradu vybral Vilém Dobyvatel.

Druhým soukromým královským sídlem je Balmoral, najdete jej ve Skotsku a tráví zde každé léto. K srdci přirostl i jejímu zesnulému manželovi Philipovi, který jej aktivně spravoval a vytvořil zde velkou zeleninovou zahradu. Palác Holyroodhouse je oficiálním sídlem skotské monarchie. Sandrigham je soukromé venkovské sídlo, kde Alžběta II. tráví Vánoce a pobývá zde až do února, kdy si připomíná výročí úmrtí svého otce Eduarda VII. Méně známý zámek Hillsborough pochází z 18. století a představuje oficiální sídlo panovnice v Severním Irsku.


Zajímavé informace týkající se královny Alžběty II.:

- 8 521 hostů se zúčastnilo její korunovace a 27 milionů lidí korunovaci sledovalo v televizi

- Během své vlády absolvovala 265 oficiálních zahraničních návštěv ve 116 zemích

- Tři ze čtyř dětí královny Alžběty II. jsou rozvedené (Charles, Andrew, Anna)

- V průběhu její vlády se vystřídalo 14 britských premiérů, 14 amerických prezidentů a 7 papežů

- Vlastnila více než 30 psů, z nichž prvního dostala k 18. narozeninám

- Královna má právo na všechny neoznačené labutě v Británii

- V roce 2015 byl kus Alžbětina svatebního dortu vydražen za 500 liber, a to i s poznámkou, že je stále vhodný ke konzumaci

- Královniným oblíbeným premiérem byl Winston Churchill

- Veřejný pohřeb princezny Diany byl v režii Tonyho Blaira, královská rodina však byla silně proti

- Královna slaví narozeniny dvakrát, jednou 21. dubna a podruhé druhou sobotu v červnu

- Nikdy nenavštívila Rwandu a Kamerun

- Byla svědkem zrození nového psího plemene "dorgi" - křížence jejího corgiho a jezevčíka, kterého vlastnila její sestra Margaret


Pokud se chcete dozvědět ty nejtajnější informace o královské rodině, sledujte 21. března dokumentární film Alžběta II. a princ Charles, 22. března Alžběta II. a její premiéři, 23. března Alžběta II. - Povinnost nade vše, 24. března Charles a Camilla –⁠ Čekání na trůn a 25. března William a Kate –⁠ Královský pár budoucnosti, vždy ve 21:00 hod. na televizní stanici Spektrum.



O AMC Networks International – Central and Northern Europe:

AMC Networks International - Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se soustřeďují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI - Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný v celé řadě platforem, včetně HD služeb a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com.


Martina Hrašová, Account Manager, PR.Konektor, 17. 3. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29609/kralovska-rodina-na-tv-spektrum/