Psali jsme na Apríla: Střední vlny v České republice nečekaně ožívají
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satCentrum.com Přidané: 01.04.2022
Možná i vám bylo trochu líto, že se 31. prosince 2021 odmlčely vysílače Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách (AM). Na středních vlnách ukončily vysílání stanice ČRo Dvojka a ČRo Plus, na dlouhých vlnách pak ČRo Radiožurnál. Na středních vlnách pokračovalo od ledna u nás jen rádio Český Impuls a Rádio Dechovka.


Mnozí posluchači, zejména starší generace, nechtěly přestat používat své staré "tranzistoráky", na které si zvykli a které jim hrály bez problémů i na zahradě či na chalupě. Kde kvalitnější příjem v pásmu velmi krátkých vln či dokonce digitálního vysílání DAB+ neměli, či jejich staré přijímače to ani neumožnily. A tak si pomalu zvykali na příjem pouze dvou výše jmenovaných stanic.


Ovšem tato situace se 1. dubna 2022 radikálně mění!

Vzhledem k válečnému konfliktu na blízké Ukrajině, rozmístění velkého množství amerických jednotek ve střední a východní Evropě u hranic s Ukrajinou a velkému exodu ukrajinských obyvatel (m.j.) do České republiky a na Slovensko dnešním dnem zahajuje vysílání tří zahraničních programů z našich středovlnných vysílačů!

Díky dohodě s Českými Radiokomunikacemi (a rychlým posvěcením RRTV) je od 1. 4. dostupné:

- ukrajinské Radio 7 z Užhorodu (radio7.com.ua) na frekvenci 639 kHz, střídající se s religiózním vysíláním Rádia 7 (TWR) v češtině a slovenštině.

- opravdu nečekané je spuštění signálu AFN 360 Bavaria na frekvenci 954 kHz v angličtině! Jedná se o Síť amerických sil v Evropě (afneurope.net).

- třetím "rádiem" je UA: Українське радіо (nrcu.gov.ua), doplněné vkládanými informacemi a pokyny pro příchozí občany z Ukrajiny. Naladíme jej na frekvenci 1071 kHz.


Pro doplnění ještě připomeneme, že Radio Dechovka nadále naladíme na frekvenci 792 kHz a Český Impuls na frekvenci 981 kHz.

Dnes jsem všechny zmiňované stanice naladil na svém "koncernovém" autorádiu v autě Škoda Octavia - viz. foto. V provozu nebyla pouze přednastavená frekvence 1233 kHz, kde dříve hrála "Dechovka".


Nalaďte si dnešní novinky v tomto "neperspektivním" pásmu SV a napište do redakce satCentrum, jak jste s novinkami spokojeni a co vás dnes z AM rádií nejvíce překvapilo!


Pro satCentrum připravil Lipra, 1. 4. 2022





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29634/psali-jsme-na-aprila-stredni-vlny-v-ceske-republice-necekane-ozivaji/