Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:09:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Iba 15% Slovákov sa orientuje v kybernetickej bezpečnosti

  Autor: W.R.P.R. , e-mail: info@wrpr.sk Přidané: 06.04.2022


Bezpečnosť na internete sa aj napriek častým útokom hackerov stále podceňuje. Podľa odborníka sa dá zvýšiť úroveň zabezpečenia pár jednoduchými krokmi, základom je mať silné heslo s druhým faktorom, používať antivírusový program a pravidelne aktualizovať systém.


S útokom hackerov sa stretol už každý piaty Slovák, ľudia avšak stále podceňujú dôležitosť adekvátneho zabezpečenia svojich zariadení. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechala spracovať spoločnosť Aliter Technologies sa iba 15% Slovákov dostatočne orientuje v kybernetickej bezpečnosti. "Technológie sú každodennou súčasťou našich životov, treba pritom myslieť ale aj na bezpečnosť, ktorá je stále podceňovaná. Používanie inteligentných telefónov, hodiniek či bežných počítačov so sebou prináša aj riziká,” uviedol Daniel Suchý, odborník na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies.

Práve slabé zabezpečenie zariadení uľahčuje hackerom ich útoky. "V bežnej internetovej populácii si 43% ľudí nezvykne meniť heslo vôbec alebo len vtedy, keď ho zabudne. Problémom býva aj pohodlnosť ľudí, ktorí heslá recyklujú, teda používajú rovnaké heslo na viac účtov. V prípade ak takéto heslo získa útočník, ohrozené sú viaceré účty či aplikácie, ktoré človek používa,” vysvetľuje Daniel Suchý.

Podľa odborníka je kybernetická bezpečnosť dnes aktuálna viac, než kedykoľvek predtým. Na to, aby sme ochránili naše dáta a súkromie sa treba riadiť jednoduchými tipmi. "Odporúčam vždy používať jedinečné heslo, ideálne zložené aspoň z 14 malých a veľkých písmen, čísel a znakov plus ďaľší faktor, ktorý chrání váš účet aj v prípade kompromitácie hesla. Pamätať si ich nemusíme, využiť môžeme správcu hesiel. Dôležité je tiež pravidelne zálohovať dáta, aktualizovať systém či používať antivírusový program.”

Ako dodáva Daniel Suchý, na to aby mali ľudia dostatočne zabezpečené zariadenia, nemusia byť odborníkmi na IT, stačí ak budú dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti na internete, zdôrazňuje ale tiež potrebu osvety či edukácie. ,,O bezpečnosti na internete treba hovoriť aj v rodinách, napríklad s deťmi, ktoré trávia voľný čas online, či so starými rodičmi, ktorí sú zraniteľnou skupinou a mohli by naletieť podvodníkom na internete.”

Ľudia by mali byť tiež obozretní aj pri registrácii do nových služieb, odhaliť nižšiu mieru zabezpečenia pomôže aj tento trik. "Zakaždým, keď sa registrujete do nejakej služby a potvrdzujúci email obsahuje vaše heslo v znení, v akom ste ho zadali, okamžite meňte heslo vo všetkých službách, kde ho recyklujete. Naviac ihneď zrušte práve vytvorený účet v danej službe. Pokiaľ poskytovateľ služby nemá ošetrenú takú základnú vec ako je bezpečné uchovávanie prihlasovacích údajov ani si nechcem predstaviť ako pristupuje k ostatným dátam, ktoré mu zveríte ”, uzatvára odborník na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies. K únikom hesiel dochádza pomerne často, napríklad minulý rok bola zverejnená obrovská databáza s názvom RockYou2021, ktorá obsahuje viac ako 8,4 miliardy unikátnych hesiel. To či sa medzi nimi nachádza aj heslo, ktoré používate sa dá overiť na tejto stránke Cybernews.

*Prieskum spracovala prieskumná agentúra 2muse pre spoločnosť Aliter Technologies na jeseň 2021, na vzorke 1000 respondentov.


Richard Kováč, Account Manager, W.R.P.R., 5. 4. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.04.2022 • Červené tlačítko v novém kabátě - ČT představuje nové rozhraní HbbTV
04.04.2022 • Telly prodloužila spolupráci s UFC zápasníkem Jiřím Procházkou
31.03.2022 • Česká televize spouští nové iVysílání i pro mobilní telefony
29.03.2022 • Disney+ se představí českému publiku 14. června 2022
17.03.2022 • Prichádza tretí exkluzívny VOYO Originál – jedinečný nový komediálny seriál Národná hádzaná
10.03.2022 • O2 TV Sport vstupuje do hokejového play off s novinkou - v přenosech nasadí speciální kameru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist