Vydejte se hledat starověké poklady s Bettany Hughes
Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 07.04.2022
Bettany Hughes je známá moderátorka historických dokumentů – její jméno je pokaždé zárukou, že se u sledování pořadu rozhodně nudit nebudete. To je i případ nového seriálu Poklady s Bettany Hughes, jehož první díl můžete sledovat už v neděli 10. dubna ve 20:00 hod. na kanálu Viasat History.


Profesorka Bettany Hughesová v období pandemie navštívila mnohá historická místa, která výjimečně nebyla obsypaná turisty, a tak je se svým štábem mohla poměrně v klidu prozkoumat. Navštívila tak třeba útočiště Alžběty II. na Maltě, odhalila překvapivé neandrtálské kořeny Gibraltaru a podívala se i na to, jak pokračují vykopávky na řeckém paláci Alexandra Velikého.

Moderátorka a expertka na historii už v minulosti navštívila mnohá slavná místa starověku – navštívila Alexandrii, hledala pravdu o demokracii v Aténách nebo hledala tajemství Starého Řecka. Její nejnovější putování a bádání na dřívější počiny volně navazuje. Kam se mimo jiné podívala tentokrát?


Olympia: Hry, které měly potěšit Dia

Jedním z míst, která jsou za běžných okolností obsypány turisty, je i řecké město Olympie, které je rodištěm původních starověkých olympijských her. Po přibližně tři tisíciletí byla Olympie svatyní hlavního boha Dia, ve které se každé čtyři roky na jeho počest po přibližně tisíciletí konala sportovní klání.

Tato sportovní klání pokaždé sledovalo téměř sto tisíc diváků. Samotní atleti byli nazí, aby Diovi ukázali, jak dobře uplynulé čtyři roky trénovali. Ostatně samotné slovo gymnastika pochází z řeckého slova „gymnos“, což znamená „nahý“. Vítězové byli korunováni a daný rok dostal jejich jméno. Klání to byla brutální a často vedla ke zraněním či dokonce ke smrti. Minimálně to každý rok odnesla asi stovka býků, kteří byli rituálně obětováni a následně spáleni na počest boha Dia.


Gibraltar: Malá skála plná pokladů

Jeden z dílů dokumentárního seriálu se odehrává na Gibraltaru, malé skále na úplném jihu Pyrenejského poloostrova, která zabírá plochu pouhého 6,5 kilometru čtverečního, ale je plná pokladů. Nachází se zde například téměř 200 jeskyní, z nichž mnohé byly útočištěm neandrtálského člověka. První lebka dospělého Neandrtálce byla na Gibraltaru nalezena v roce 1848, ale tento Neandrtálec, dříve označovaný jako „neandrtálský muž“, by měl být označován spíše jako „neandrtálská žena“.

A tito lidé navzdory všeobecně rozšířené představě jen nepřežívali, ale dokonce i tvořili. Našel se zde například pečlivě opracovaný kámen z rytinou, která mohla značit cokoliv od mapy jeskyně přes konstelaci hvězd až po kmenovou značku. Rytiny byly dostatečně kvalitně zpracované na to, aby bylo možné předpokládat, že je jejich tvůrce netvořil poprvé.

V roce 2019 byl nedaleko moře učiněn další překvapivý objev – stopa Neandrtálce, jejíž stáří bylo stanoveno na pouhých 29 tisíc let. Což znamená, že tahle stopa je přibližně o 10 tisíc let mladší oproti době, která byla původně uváděna jako doba vyhynutí Neandrtálců.


Malta: Strategický ostrůvek ve Středozemním moři

I Malta je malá, ale strategicky významná, díky svému umístění v srdci Středozemního moře. V roce 1565 na ostrůvek o ploše jen 300 kilometrů čtverečních zaútočila Otomanská říše s armádou čítající přibližně 40 tisíc mužů. Samotnou Maltu bránilo pouhých 700 jeruzalémských rytířů a 8 tisíc vojáků. V následné krvavé bitvě se do ruda zbarvilo i moře.

Obránci však otomanskou armádu zázračně odrazili, ale na případný další útok se připravili tím, že na místě napůl rozbořené pevnosti Sant’ Angelo postavili nové opevněné město, které zahrnovalo i podzemní komplex tunelů. Ten měl skrýt obyvatelstvo v případě dalšího konfliktu. Rytíři přitom mysleli na všechno, což znamená hlavně cisterny a sklady na vodu a jídlo, ale také hygienu. Obyvatelstvo tak mohlo zůstat v podzemí celé měsíce a celý prostor byl chráněný nejen před útoky zvenčí, ale také před epidemiemi. Takové řešení bylo do té doby bezprecedentní.

Podle Bettany Hughesové je podzemní komplex pod pevností Sant’ Angelo jedním z největších divů historie, mimo jiné i proto, že ukazuje na jednu důležitou věc – že jedním z největších zdrojů inovace je nutnost či potřeba.

Což nám ukazuje, že na naši historii bychom se měli dívat z různých úhlů pohledu, abychom pochopili záměry a důvody našich předků. I tímto tématem se zabývá dokumentární seriál Poklady s Bettany Hughes. Poklady historie totiž dokážou hovořit, stačí se jen zaposlouchat. Takže si v neděli 10. dubna ve 20:00 hod. nezapomeňte naladit kanál Viasat History.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 6. 4. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29647/vydejte-se-hledat-staroveke-poklady-s-bettany-hughes/