Skupina SES zveřejnila satelitní monitor 2021
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 10.04.2022
Skupina SES informovala o výsledcích svého ročního průzkumu trhu, tzv. satelitním monitoru. Dne 5. 4. 2022 lucemburský satelitní provozovatel sdělil, že pomocí satelitů SES vysílá téměř 8400 televizních stanic - z toho 3130 ve vysokém nebo velmi vysokém rozlišení – pro celkem 366 miliónů domácností s televizorem po celém světě. Ve srovnání s minulým rokem je to zvýšení o pět miliónů domácností.


Podle vlastních informací tak skupina SES nadále překonává obor s nejvyšším počtem oslovených domácností s televizorem a rekordní počty poskytovaných kanálů. Nárůst domácnosti pokrytých signálem skupinou SES je připisován rostoucímu dosahu v Africe (+9,1 miliónů), v Asijsko-pacifickém regionu APAC (+1 milión) a v Latinské Americe (+1,7 miliónů), kde nadále existují satelitní platformy DTH a IPTV a získávají na významu jako čelní způsoby příjmu televize.

Na nejdůležitějším evropském trhu skupiny SES prostřednictvím vlajkové satelitní flotily Astra na orbitální pozici 19,2° východně oslovuje provozovatel z Betzdorfu nadále 117 miliónů domácností a poskytuje obsah ze satelitu, kabelu nebo IPTV polovině všech domácností s televizorem na trhu. Pokrytí skupiny SES pro domácnosti s televizorem v Severní Americe pokleslo o šest miliónů, protože američtí diváci se obrací k alternativám online streamingu. V Africe skupina SES dále rozšířila své satelitní pokrytí kvůli rostoucí etiopské FTA nabídce, včetně první vyhrazené etiopské televizní platformě, Ethiosat.

Satelitní provozovatel v posledních dvou letech také vede intenzivní program, aby přiměl etiopské televizní diváky nasměrovat své parabolické antény na orbitální pozici 57° východně, která nyní slouží velkému počtu domácností se satelitní televizí v Etiopii.

Podle satelitního monitoru 2021 je televizní pokrytí skupiny SES: Evropa 170 miliónů domácností, Severní Amerika 59 miliónů domácností, Afrika 46 miliónů domácností, Latinská Amerika 44 miliónů domácností, Asijsko-pacifický region 34 miliónů domácností, Blízký východ 13 miliónů domácností. Také jsou identifikovány důležité trendy na afrických a evropských trzích. Tzv. nasycení televizními přijímači na trzích v Africe, jako je Etiopie, Nigérie a Ghana, se od roku 2017 zvýšilo o 27 %, protože satelit jako čelní prostředek pro televizní příjem se stal více oblíbenější.

I když se stále více diváků obrací svou pozornost na pakety OTT, FTA satelitní televize v Evropě je posledních pěti letech stabilní. To zdůrazňuje hodnotu satelitní televize a doplňkový charakter k paketům OTT. Podíl televize IPTV v celé Evropě jako metody šíření signálu se v celé Evropě dále zvyšuje, kdežto podíl DVB-T, popř. DVB-T2 HD ustupuje.

Satelitní monitor skupiny SES je již 28 let důležitou zprávou o obchodní značce na trhu, vypracovaný čelními institucemi pro výzkum trhu, aby analyzoval dynamiku trhu (televizní příjem, rozlišení, přístroje atd.), pokrytí (podle země, orbitální pozice a způsobu příjmu) a sociálně demografické aspekty.


S využitím zdroje: Infosat.de, 5. 4. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29653/skupina-ses-zverejnila-satelitni-monitor-2021/