Nova s Markízou začali natáčať ďalší VOYO Originál s názvom Kráľ Šumavy
Autor: TV Markíza , e-mail: info@markiza.sk Přidané: 18.04.2022
Z chlapca na motorke superhrdinom šumavského pohraničia! Televízia Nova v spolupráci s televíziou Markíza začali natáčať ďalší VOYO Originál s názvom Kráľ Šumavy. Pôjde o trojdielnu adaptáciu románového bestselleru Návrat Kráľa Šumavy, ktorú napísal český spisovateľ David Jan Žák. Sledovať bude fascinujúci životný príbeh Josefa Hasila, nepolapiteľného prevádzača zo šumavského pohraničia.


Výroba potrvá do mája a predplatitelia streamovacej služby VOYO si novinku budú môcť vychutnať už túto jeseň.

„Nie som žiadny Kráľ Šumavy, ale Pepík Hasilů zo Zábrdia,“ povedal v jednom z mála porevolučných rozhovorov sám Josef Hasil. K jeho mladosti, do roku 1948, sa vracia nová miniséria Kráľ Šumavy. Vtedy sa obyčajný chlapec zo šumavskej dedinky, ktorý pracuje u miestnych sedliakov, pasie kravy a vo voľných chvíľach chytá s kamarátmi do rúk pstruhy v potokoch, rozhodne zúročiť svoju výnimočnú znalosť neprehľadnej krajiny, ísť naproti svojej túžbe po dobrodružstve a stať sa pohraničníkom.

Aj keď mu „chýbajú tri „cenťáky“, aby z neho bol chlap“, nakoniec získava výnimku a čoskoro si už oblieka uniformu. V januári 1948 mieri k pohraničnému útvaru Zvonková na Šumave. Slúži v oblasti Trojmezí, kde sa stretávali hranice Československa, Rakúska a Bavorska. Jeho mladícke nadšenie ale nemá mať dlhé trvanie. „Keď som sa dal k zboru a šiel k čiare, myslel som si, že budem chytať „náckov“, werwolfov a podobnú háveď. Nie našich ľudí, čo sa chcú dostať von,“ zhrnul neskôr sám Josef Hasil svoje začiatky v službe a okolnosti, ktoré ho čoskoro donútili prehodnotiť, na ktorej strane má stáť.

Kraľa Šumavy natáča uznávaný český režisér David Ondříček, ktorý k svojim štyrom Českým levom za predchádzajúce projekty získal ďalších osem týchto prestížnych ocenení za svoj posledný film Zátopek. „Ako mnoho jeho rovesníkov žil Josef Hasil svoj život naplno bez ohľadu na riziká, ktoré to prináša,“ hovorí David Ondříček a pokračuje: „Ale kto sa v tak mladom veku pustí do nočných močiarov? Chcem Kráľa Šumavy natočiť ako strhujúci, dobrodružný triler o chlapcovi, ktorý by zo všetkého najradšej jazdil po svojej milovanej Šumave na motorke za dievčatami, lenže doba, okolnosti, samotná ŠTB a jeho svojrázna, tvrdohlavá povaha z neho urobia až mýtického superhrdinu. Ide o nadčasový príbeh o mladosti, strete hodnôt a túžbe po láske, dobrodružstve a slobode.“

Hlavnú úlohu Josefa Hasila stvárňuje Oskar Hes, ktorý sa objavil aj v predchádzajúcich Ondříčkových projektoch Dukla 61 a Zátopek. K natáčaniu uviedol: „Celý projekt je fyzicky náročný, beháme po lesoch, skrývame sa, jazdím na motorke, je to v podstate akčná séria. Ale zatiaľ si to všetci veľmi užívame.“ Hasilovho druha Zdeňka Vyletu hrá Vojtěch Vodochodský. „Moja postava je najbližší priateľ Josefa Hasila. Chlapec v mojom veku s dobrým srdcom. Zo všetkých postáv je najvyspelejší a Hasila tak trochu usmerňuje. Vtipné je, že s Oskarom Hesom sme blízki priatelia aj v osobnom živote,“ dodal Vojtěch Vodochodský. Ten si zahral aj vo vôbec prvej minisérii natočenej pod značkou VOYO Originál Prípad Roubal a už 6. mája 2022 sa na neho diváci môžu tešiť v úlohe muzikanta Petra Sepéšiho v minisérii Iveta.

Bohumila Hasila, Josefovho brata, si zahrá Jan Nedbal. Gabriela Heclová stvárni postavu Hasilovej snúbenice Marie - matky jeho jediného syna Josefa Vávru. V úlohe Vlastičky, jednej z Hasilových mileniek, sa objaví Kristýna Podzimková a Kláru - agentku americkej tajnej služby - bude hrať Judit Bárdos.

Prípravy minisérie prebiehajú v súlade s princípmi tzv. zeleného natáčania a udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.


Kráľ Šumavy

réžia: David Ondříček
producenti Lucky Man Production: David Ondříček, Daria Špačková
kreatívny producent TV Nova/VOYO: Michal Reitler
kamera: David Hofmann
scenár: Tomáš Vávra, David Ondříček
literárna predloha: David Jan Žák
architekt: Ondřej Lipenský
kostýmová výtvarníčka: Tereza Hrzánová
umelecká maskérka: Michaela Kicková
majster zvuku: Pavel Rejholec
postprodukcia: PFX, Soundsquare
produkcia: Luděk Valchář
hrajú: Oskar Hes, Kristýna Podzimková, Judit Bárdos, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová, Jan Nedbal a ďalší.


Lukáš Kočišek, PR manažér, PR oddelenie skupiny Markíza

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29666/nova-s-markizou-zacali-natacat-dalsi-voyo-original-s-nazvom-kral-sumavy/