Vesmírné putování na Prima ZOOM v 16. týdnu
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.04.2022
Nejen parádní vesmírné seriály jsme si pro vás připravili tento týden. Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás vesmírná podívaná prostřednictvím seriálů – Dobytí Marsu II a Cestování červí dírou s Morganem Freemanem IV; prozkoumáme Hrady: Pevnosti moci; odhalíme Tajemství pevnosti Boyard a ještě více unikátních snímků...


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

18. 4., 22.00 hod. – Dobytí Marsu II (Už nejsme sami)

Vynikající vědecko-technický dokumentární seriál je zpátky a znovu rozebírá nadcházející fázi lidské kolonizace rudé planety. Vizionář Elon Musk nebo spisovatel Andy Weir, který je autorem knižního bestselleru Marťan, se zamýšlejí nad překážkami, které je nutné překonat, i výhodami dobytí Marsu. Nechybí drama, akce, prvotřídní digitální efekty nebo rozhovory s předními světovými odborníky. Připoutejte se prosím, výprava na rudou planetu už brzy začne.


18. 4., 23.00 hod. – Cestování červí dírou s Morganem Freemanem IV (Jak myslí mimozemšťané?)

Hollywoodská hvězda oceněná Oscarem, Morgan Freeman, se vrací jako moderátor čtvrté řady oblíbeného dokumentárního seriálu Cestování červí dírou. Nové epizody pokládají další palčivé otázky, zavrtávají se hluboko do komplikovaného labyrintu vědění a prohledávají nekonečný vesmír. Existuje něco takového jako Boží částice? Jak přemýšlí mimozemšťané? Je skutečnost skutečná? Morgan Freeman se v těchto ohledech spoléhá na přední světové odborníky i netradiční myslitele. Jejich úvahy doplňuje vizuálně nádherná podívaná, která dokonale ilustruje odpovědi na otázky staré jako lidstvo samo.


19. 4., 20.00 hod. – Hrady: Pevnosti moci (Život za zdmi evropských hradů)

Všichni víme, že hrady byly pevnostmi moci. Ale jak vypadal život za jejich vysokými a silnými zdmi, známe jenom z naivních pohádkových představ. Dvoudílný historický film zachycuje vývoj hradů od jednoduchého dřevěného opevnění až po dokonale promyšlené tvrze a pevnosti, které zároveň svým pánům sloužily jako rezidence. Podíváme se také na to, jak dobře plnily hrady svou vojenskou funkci od 11. až do 16. století. S nepřítelem před branami musely odolat čím dál ničivějším beranidlům a katapultům, kvůli kterým obránci vymýšleli stále důmyslnější způsoby ochrany – dokud slavnou éru hradních pánů nakonec neukončila velkorážní děla.


20. 4., 20.00 hod. – Lovci ve zvířecí říši

Když se dravec chystá zabít, nastává jeden z nejdramatičtějších a nejnapínavějších okamžiků v říši zvířat. Oběť sebou škubne, až se rozvíří prach, a tesáky i drápy zrudnou čerstvou krví. Ale jak největší lovci matky přírody dokážou vykonat tak pozoruhodné skutky? Někteří predátoři využívají maskování, aby mohli číhat na kořist ukrytí před okolím všem přímo na očích. Jiní můžou nečekaně udeřit díky tajným tunelům, které si vykopali. Evoluce stvořila hmyz, který vypadá jako listí, zahrabané pavouky vždy připravené zasadit smrtící ránu, a dokonce i sovu, jež je tak tichá, že se stala inspirací pro vynálezce a inženýry. Někteří lovci nečekají, až k nim kořist přijde, a sami se ji snaží nalákat do pasti. Ale přímý střet s obědem nebo večeří může být riskantní. Lovit ve skupině může mít velké výhody. Týmovou práci můžeme sledovat u lvů na africké savaně, mezi pelikány v australských mokřinách a v prakticky každém koutu království zvířat. Mnohé už sice víme, ale i dnes dochází k novým zajímavým objevům. Zdá se, že zvířata využívají takřka neomezené množství způsobů, jak si zajistit potravu. Když je třeba, vždy na něco přijdou. A když je potřeba něco si ulovit, zvířata si pokaždé poradí.


21. 4., 22.00 hod. – Nespoutané Rumunsko

Nespoutané Rumunsko je celovečerní dokumentární film, který oslavuje dechberoucí přírodní krásy a okouzlující různorodost zvířecích obyvatel této fascinující východoevropské země. Vysoká pohoří, prastaré lesy a širé mokřady nabízejí dokonalý domov mnoha ikonickým zvířatům evropského kontinentu. Medvědi, vlci a rysi se volně prohánějí po zalesněných svazích Karpat. Pelikáni vzlétají k nebesům z větrem bičovaných vod dunajské delty. Nespoutané Rumunsko odhaluje, jak se místní zvířata přizpůsobují různým ročním obdobím a že zvlášť důležitou roli v jejich životech hrají hluboké rumunské lesy. Ty společně s rumunskými mokřady patří k jedněm z posledních pevností divokého zvířectva v Evropě. Jenže to se může změnit. Poslední kousky divočiny na našem kontinentu jsou v ohrožení. Kvůli ilegální těžbě dřeva dochází pomalu, ale jistě ke zhoubné erozi. Nepovolený lov a rybolov můžou zdecimovat celé druhy a navždy zničit křehkou rovnováhu, která panuje mezi zvířaty a prostředím, kde žijí. Naštěstí ještě není všechno ztraceno. Ve snaze zachytit ohrožené půvaby nespoutaného Rumunska filmaři spolupracovali s několika organizacemi na ochranu přírody i národními parky, které bojují za zachování rumunského přírodního bohatství.


23. 4., 22.00 hod. – Tajemství pevnosti Boyard

Uprostřed ústí řeky Charente, čtyři kilometry od francouzského pobřeží, stojí jedno z nejvíce působivých opevnění na světě: pevnost Boyard! Její zdi stoupají vzhůru přímo z rozbouřených vln. Její stavba trvala déle než šedesát let. Je to impozantní kamenný kolos, který odolává proměnlivým rozmarům nepříznivých živlů už takřka dvě století. Aby mohlo vzniknout něco tak šíleného, jako je pevnost Boyard, museli její architekti a stavitelé překonat řadu překážek. Bylo nutné bojovat proti silám samotného přílivu, aby mohly vzniknout 20 metrů hluboké základy pro dechberoucí opevnění, jehož zdi jsou vysoké skoro třicet metrů a jež zabírá rozlohu čtyř čtverečních kilometrů. Během dlouhých desetiletí se na stavbě vystřídaly tisíce dělníků, kteří porazili síly matky přírody. Nenechte si ujít výpravu do srdce výjimečné stavby s neuvěřitelným osudem, překvapivé odhalení ve společnosti předních expertů ani nevídané dobrodružství do nitra pevnosti, které zůstává veřejnosti zapovězeno. Pevnost Boyard odhaluje svá největší tajemství!


24. 4., 22.00 hod. – Vulkány a život

Každý den na naší planetě vybuchne asi třicet sopek. Díky tomu, že se seznámíme s lidmi a zvířaty, kteří žijí na jejich úpatí, odhalíme, jakým způsobem vulkány ovlivňují život na Zemi. Možná budete překvapeni. Navzdory své ničivé povaze sopky ve skutečnosti stály a pořád stojí u zrodu života na naší planetě. Vydejte se společně s námi na přelomovou expedici k jednomu z největších aktivních lávových jezer světa. Biolog Jens Kallmeyer se snaží zjistit, jak extrémofilové, nejodolnější formy života na Zemi, dokážou přežít v bezprostředním sousedství vřící lávy na ostrově Vanuatu. Doprovázen týmem dobrodruhů a horolezců se Jens spouští dolů do sopečného kráteru, aby tam nasbíral vzorky hornin. Doufá, že se mu podaří najít životní formy žijící uvnitř vulkánu, díky nimž zjistí více podrobností o původu života na celé naší planetě. A že díky tomu bude také moci odhadnout, jak moc je pravděpodobné, že se nám podaří najít život i jinde ve vesmíru.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 18. 4. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29668/vesmirne-putovani-na-prima-zoom-v-16-tydnu/