Epic Drama: s inspektorem Gentlym do „zlatých šedesátých“
Autor: CHILLICOM/Epic Drama , e-mail: info@epicdrama.cz Přidané: 04.05.2022

„Zlatá šedesátá“ je pojem, který na danou dekádu odkazuje jak u nás, tak i na Západě. Zatímco v československém kontextu přinesla tahle léta uvolnění režimu, byť jen dočasné, západní svět si s tou dobou spojujeme ve smyslu určité rebelie vůči systému. I když ani na jedné straně železné opony to nebylo úplně růžové.


Své o tom věděl i inspektor George Gently, hlavní postava stejnojmenného detektivního seriálu, který se odehrává ve Velké Británii právě v 60. letech. Tehdy se začali ozývat mladí lidé, kteří se nejen zapojovali do odporu vůči státu, ale zároveň i hojně užívali drogy. Navíc zde byl ještě jeden problém – linie mezi policisty a zločinci se začala rozostřovat a nikdo si nemohl být jistý tím, kdo je na které straně.


Vražda motorkáře

Zářnou výjimkou byl právě George Gently, jeden z posledních nezkorumpovaných (a nezkorumpovatelných) mužů zákona. Policejní inspektor, kterého v seriálu hraje Martin Shaw, si v úvodním dílu seriálu bere z osobních důvodů případ zavražděného mladého motorkáře, který byl namočený v drogovém podsvětí.

Případ, který měl být posledním v Gentlyho kariéře, pro něj má bolestnou příchuť. Jistý nechvalně proslulý gangster, kterého Gently podezírá z toho, že je s vraždou motorkáře nějakým způsobem spojený, mu totiž dříve zabil ženu. Do toho inspektorovi ještě komplikuje situaci jeho přidělený parťák, horkokrevný policista John Bacchus, kterého dříve také semlela kola korupce.


Kdo je George Gently

George Gently je postava, která jakoby do doby rebelie a odporu vůči systému ani nezapadala. Motorkářské gangy, bary s jukeboxy a kolující drogy, to nebyl jeho svět. Gently je vůči tomuto světu v ostrém kontrastu. Starosvětský gentleman, veterán 2. světové války, který svého času bojoval pod generálem Montgomerym a nyní se snaží o nadlidský úkol – změnit k lepšímu zkorumpovanou britskou policii.

Scénáristou a producentem nového seriálu je Peter Flannery, který hledal téma, které by mohl zpracovat do seriálu, a na sérii knih o inspektoru Gentlym narazil v knihkupectví vlastně náhodou. Stejně tak předtím ani neznal jejího autora, Alana Huntera. Jenže tenhle zvláštní policajt Flanneryho očaroval. Zdál se být dokonalou hlavní postavou pro zfilmování.


Zaměření na 60. léta

Flannery na Gentlym oceňoval jeho staromódnost nejen v jeho metodách a přístupu, ale také v hodnotách, které tento policista vyznával. Ačkoliv původní předloha se odehrávala v poměrně širokém časovém údobí mezi 50. a 80. lety 20. století, Flannery se ve své adaptaci zaměřil výhradně na 60. léta v Anglii, protože měl pocit, že šlo o dekádu, v níž jeho země procházela ohromnými společenskými změnami.

Zároveň byl rád, že mohl psát o době, která mu byla velmi blízká. Ostatně právě v ní vyrůstal. Seriál kromě toho vystupuje z řady tím, že hlavní u něj není zápletka, ale postavy. Tento postup využili Flannery a jeho štáb i ve druhé sezóně, která sestává ze čtyř epizod, z nichž každá je zaměřená na samostatný případ.

Problémy, jimiž se jednotlivé epizody zabývají – potraty, sexualita, gangy mladých, zneužívání dětí, rasismus či terorismus – byly v 60. letech vnímány úplně odlišně než dnes. Jak to shrnul Flannery: „Minulost je jiná země.“ Ve 2. sezóně byla postava Gentlyho ještě dále vyšperkována a zásadní roli zde hraje i dynamika jeho postavy a Bacchuse. S inspektorem Gentlym se můžete seznámit na televizním kanále Epic Drama již 7. května v 19:30 hod., kdy má premiéru. Trailer: https://youtu.be/ATzy3N6z7Zk


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 2. 5. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29698/epic-drama-s-inspektorem-gentlym-do-zlatych-sedesatych/