MET: Live In HD - opera Giacoma Pucciniho Turandot s Liudmylou Monastyrskou v sobotu 7. května
Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 05.05.2022
Poslední operu hudebního génia Giacoma Pucciniho – Turandot – v legendární třpytivé inscenaci Franka Zeffirelliho uvede Metropolitní opera v přímém přenosu v kinech po celém světě již tuto sobotu 7. května. V hlavní úloze kruté čínské princezny Turandot a ve svém debutu v této roli v Met, vystoupí ukrajinská sopranistka Liudmyla Monastyrska. Jihokorejský tenorista Yonghoon Lee ztvární roli srdnatého prince Kalafa, který chce stůj co stůj získat Turandotinu lásku.


Jako oddaná služebná Liu se představí albánská sopranistka Ermonela Jaho, slepého mongolského krále Timura a otce nešťastného Kalafa bude zpívat legendární basista Ferruccio Furlanetto. Pucciniho strhující dílo v nestárnoucí a naprosto úchvatné a doslova oslňující výpravě Franka Zeffirelliho bude řídit italský maestro Marco Armiliato.

„Monumentální kýčovitá výstřednost“ – i taková označení se pojí se Zeffirelliho inscenací Pucciniho nedokončeného díla Turandot. Nastudování z druhé poloviny osmdesátých let se na prkna Metropolitní opery nepravidelně vrací a diváky oslňuje opulentní výpravou a barvami zářícími kostýmy. Působivá, až výstřední, výprava se nemění, stejně tak sbor, který snad do posledního místečka zaplňuje jeviště, proměnlivé je jen obsazení. Tentokrát se v roli Turandot, kruté princezny, jež nechává stínat hlavy svým nápadníkům, pokud nenajdou odpověď na její neřešitelné hádanky, představí premiérově ukrajinská sopranistka Liudmyla Monastyrska. Ta nahradí v roli Turandot původně avizovanou Annu Netrebko, která je momentálně stažena ze všech představení Metropolitní opery vzhledem ke své v minulosti avizované podpoře Vladimira Putina, kterou momentálně odmítla reflektovat a stále vystupuje jako „apolitická“.

Kouzlem krásné Turandot očarovaného prince Kalafa, který se i přes nešťastný osud předchozích nápadníků pokusí získat srdce kruté princezny, ztvární Jusif Ajvazov. Ten se v roli Kalafa představil již několikrát. V roli oddané služebné Liu se představí sopranistka Michelle Bradley a legendární basista Ferruccio Furlanetto bude zpívat Timura, slepého mongolského krále a otce nešťastného Kalafa. Pucciniho strhující dílo v nestárnoucí a naprosto úchvatné výpravě Franka Zeffirelliho bude řídit maestro Marco Armiliato.


Turandot živě z Metropolitní opery ve vybraných kinech již tuto sobotu 7. května od 18:45 hod. Operní přenosy do kin uvádí společnost Aerofilms.


Další přenosy v sezóně 2021/22:

G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 3. 5. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29701/met-live-in-hd-opera-giacoma-pucciniho-turandot-s-liudmylou-monastyrskou-v-sobotu-7-kvetna/