Arianespace oznámila termín pro první misi rakety Ariane 5
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 08.05.2022
V tomto roce se ještě neuskutečnil žádný start rakety Ariane-5 evropské společnosti pro lety do kosmu, Arianespace. Avšak to by se mělo brzy změnit: dne 22. 6. 2022 při letu VA 257 s nosnou raketou Ariane-5 budou vyneseny na geostacionární oběžnou dráhu dva telekomunikační satelity MEASAT-3d a GSAT-24.


Mise VA 257 přispěje k tomu, aby se zlepšilo širokopásmové pokrytí v asijsko-pacifické oblasti. Start rakety Ariane 5 z vesmírného střediska ve Guyaně (Guiana Space Center) je plánován na 22. 6. 2022 mezi 21:03 hodin a 22:43 hodin UTC. Na oběžnou dráhu budou vyneseny satelity na objednávku dvou klíčových účastníků a dlouholetých klientů společnosti Arianespace: MEASAT, satelitního provozovatele v Malajsii, a NewSpace India Limited (NSIL), indické státní společnosti, podřízené organizaci pro výzkum vesmíru DOS (Department of Space).

MEASAT-3d je víceúčelový telekomunikační satelit, který bude společně umístěn s družicemi MEASAT-3a a MEASAT-3b na orbitální pozici 91,5° východně, dodaný společností Airbus Defence and Space. Nový satelit výrazně zvýší rychlost širokopásmového připojení v oblastech s omezenou nebo chybějící pozemní sítí až na 100 Mbit/s pro uživatele a současně bude poskytovat záložní a dodatečné kapacity pro televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HD), ve formátu 4K a 8K v asijsko-pacifické oblasti.

GSAT-24, telekomunikační satelit čtyřtunové třídy pro pásmo Ku (Ku Band), dodaný indickou organizací pro výzkum vesmíru ISRO, bude poskytovat kvalitní televizní, telekomunikační a vysílací služby pro Indii a je první telekomunikační satelitní misí společnosti NSIL s řízenou poptávkou.

Náklad nosné rakety Ariane 5 je programem evropské kosmické agentury ESA, který je prováděn ve spolupráci státních institucí s průmyslem. Jako hlavní dodavatel je společnost ArianeGroup odpovědná za vývoj a konstrukci rakety Ariane 5 a také za provádění kampaně až do doby startu. Tuto nosnou raketu komerčně využívá a realizuje společnost Arianespace z kosmodromu Guayana (CSG) v Kourou.

Přitom společnost Arianespace je podporována francouzským centrem kosmického výzkumu CNES, které je odpovědné za koncepci a za údržbu pozemních zařízení místa startu a zařízení pro přípravu satelitů.


S využitím zdroje: Infosat.de, 2. 5. 2022, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29708/arianespace-oznamila-termin-pro-prvni-misi-rakety-ariane-5/