Vzhůru za dobrodružstvím na Prima ZOOM!
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 15.05.2022
Nebojte se poznávat zábavnou formou – díky Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká na nás Dračí císař a jeho říše; navštívíme Nedotčený ráj: Turecko; užijete si přírodní dobrodružství – Lvice: Lov a přežiješ; podíváme se do Největší loděnice Evropy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

17. 5., 20.00 hod. – Dračí císař a jeho říše (1. část)

Život prvního císaře sjednocené Číny, Čchin Š’-chuang-tiho, ožívá přímo před očima díky vzrušujícím dramatickým scénám, špičkovým digitálním záběrům a pozoruhodným informacím z rozhovorů s předními světovými experty. Byl korunován už jako chlapec, nechal vystavět Velkou čínskou zeď a je mu připisováno, že položil základy dnešní moderní Číny. Ale ani tak není jasné, zda byl pouhým nekompetentním vládcem, krutým diktátorem a tyranem nebo opravdu velkým vůdcem. Dvoudílný historický film odhaluje, kým byl Čchin Š’-chuang-ti, jakým způsobem se dostal k moci a jaké činy vykonal, aby sjednotil Čínu a zapsal se do historie. Zároveň odhaluje, že byl také posedlý životem po smrti a nechal postavit obří mauzoleum ve městě Si-an, které se proslavilo po celém světě díky nálezu ikonické Terakotové armády.


18. 5., 20.00 hod. – Nedotčený ráj: Turecko

Hluboké lesy a pusté pouště, rozeklaná horská pohoří nebo pestrobarevná moře – to jsou přírodní krásy Turecka, které zůstávají ukryty před okolním světem. V této exotické zemi se Západ setkává s Východem a lesy přecházejí v pouště. Když se pořádně podíváte, místní zvířata ve vás vzbudí skutečný a nefalšovaný úžas. Turecko je veliká a různorodá země. Může se pochlubit okouzlující krajinou a přírodními krásami, které ohraničují čtyři různá moře. Ať už jde o sněhem pokryté horské průsmyky nebo úžasné korálové útesy, tato země je plná neznámých přírodních krás. Odhalte nejdivočejší kouty Turecka. Zjistíte, že tady není nic takové, jak to na první pohled vypadá. A že příroda ve dne i v noci bojuje v nekonečné válce o život uprostřed světa, jenže se neustále mění. Filmová rozmanitost Turecka je zachycena v nejvyšším rozlišení. Ale důležitou roli v tomto uhrančivém přírodním filmu hraje také zvuk – uslyšíte, jak „vyjí“ místní pouště nebo „šeptají“ lesy. A určitě nepřeslechnete hudbu, jež se stala vášnivou zvukovou kulisou vzácných a plachých zástupců z říše zvířat.


19. 5., 23.00 hod. – Cirkus na obloze

Dravci patří k nejimpozantnějším tvorům na naší obloze. Orli, sokoli a jestřábi jsou z nich nejznámější. Ale zrovna to nejsou lovci, kteří typicky krouží nad poli a pastvinami. Určitě ne tak jako káňata a motáci. Tito nejlehčí dravci jsou zároveň nejzajímavější. Když si hledají partnera nebo partnerku pro příští období páření, oddávají se ve vzduchu nespoutaným akrobatickým kouskům. A když klidně a jistě plachtí nad otevřenou krajinou, znamená to, že vyrazili na lov. Člověk mění okolní krajinu a počty hlodavců ve volné přírodě na některých místech dramaticky klesají. Kvůli tomu je v ohrožení také dechberoucí akrobatický cirkus dravých ptáků na obloze. Ale protože dravci se dokážou pozoruhodně přizpůsobit, show pokračuje.


21. 5., 21.00 hod. – Lvice: Lov a přežiješ

Vzrušující přírodovědný dokumentární film sleduje životní osudy tří lvic z odlišných míst afrického kontinentu. Odhalte, jak se každá z nich musí potýkat a vyrovnávat s odlišnými překážkami, na které narážejí v různorodých životních prostředích. A jaké strategie přitom využívají, aby se jim podařilo ulovit kořist a dokázaly díky tomu přežít.


21. 5., 22.00 hod. – Zapomenuté megastavby V (Opuštěné exteriéry)

Proč vznikly tyto stavby a pak byly opuštěny, zapomenuty a ponechány napospas svému osudu? Tento fascinující seriál odhaluje zapomenuté megastavby v nejrůznějších koutech světa. Zaměřuje se na objevování neuvěřitelných divů stavitelství, spletitých, leč prázdných ulic měst duchů, pozoruhodných industriálních komplexů i temných a zlověstných pozůstatků krvavých konfliktů. Každá prázdná skořápka nějaké kdysi impozantní megastavby ukrývá vlastní fascinující příběh o tom, proč byla postavena a jakým způsobem nebo z jakého důvodu byla nakonec opuštěna. V páté řadě tohoto pozoruhodného seriálu se podíváme na zrezivělou lanovku v horách na jihu Afriky, záhadné ruiny na pobřeží moře nebo pozůstatky vězení, ve kterém se možná mučili lidé. Nechybí ani místo plánování operace Valkýra a atentátu na Adolfa Hitlera, podzemní základna s hrozivým potenciálem zničit celý národ, překrásný tropický ostrov s historií plnou násilí a mnoho dalších Zapomenutých megastaveb.


22. 5., 22.00 hod. – Tajemství supertováren (1. díl)

Tajemství supertováren je vzrušující seriál nabitý zajímavostmi, který odhaluje pozadí výrobního provozu v některých z největších, nejekologičtějších a nejmodernějších továren světa. Podívejte se, jak se vyrábí všechno od předmětů každodenní potřeby, až po ikonický design. Nahlédněte do skrytého světa ultra efektivních a flexibilních továren budoucnosti. V několika poutavých epizodách zavítáme do supertováren v Evropě, USA a Asii a seznámíme se s přelomovými změnami, díky kterým následovaly revoluční posuny ve výrobních procesech. Podíváme se na obrovské skoky kupředu, k nimž došlo i právě teď dochází v různých technologických oblastech. Nechybí nejmodernější vynálezy ani pokroky v 3D tisku, pokročilé robotice, umělé inteligenci nebo virtuální a rozšířené realitě. Nové supertovárny mění podobu světa, ve kterém žijeme, a výrobků, které denně používáme.


22. 5., 23.00 hod. – Největší loděnice Evropy

Chantiers de l'Atlantique je loděnice v Saint-Nazaire ve Francii. Je to jedna z největších světových loděnic, která staví širokou škálu obchodních, námořních a osobních lodí. Nachází se nedaleko Nantes, v ústí řeky Loiry a hlubokých vodách Atlantiku, které usnadňují plavbu velkých lodí do a z loděnic. Od roku 1976 byla loděnice ve vlastnictví společnosti Alstom, pak měnila různé majitele a v roce 2008 ji získala jihokorejská společnost STX Corporation. Po bankrotu této společnosti získala loděnice francouzská vláda a vrátila se k původnímu názvu Chantiers de l'Atlantique. V loděnicích ve městě Saint-Nazaire se za posledních 150 let vystřídalo 2700 inženýrů, dělníků a techniků na stavbě největších zaoceánských lodí, ropných a LNG tankerů světa. Loděnice mají rozlohu více než 118 hektarů. A proto tady spoléhají na nejmodernější technologie, aby dokázali neustále navyšovat kapacitu výroby. Právě na tomto místě se kromě jiného zrodila také velká zaoceánská loď Queen Mary 2 nebo gigantický Batillus, který je největším super tankerem světa. Jak se vlastně tak obří lodě staví? A jak vůbec práce na takových megastavbách probíhají? Jaké technologie jsou využívány, aby vždy a za všech okolností vznikly nejmodernější lodě? Nahlédněte do zákulisí a poznejte příběh největší loděnice v Evropě.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 15. 5. 2022

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/29721/vzhuru-za-dobrodruzstvim-na-prima-zoom/